- Annons -

Skapa liv och rörelse i din trädgård. Ett fågelbad i sten, granit eller betong blir till en rolig lekplats för småfåglar, där kan de tvätta och svalka sig under sommardagar. Samtidigt som fåglarna får leka i vatten, får du njuta av fågelkvitter.

En plats för svalkande dopp

Under varma sommar- och vårdagar behöver även småfåglar svalka sig i vatten. Ett fågelbad i trädgården skapar en plats för tvätt, bad och lek. Det finns bad för fåglar i olika material, både i sten och som gjutna varianter. Gör ditt eget fågelbad eller köp ett färdigt och ställ ut på en passande plats, för rörelse, kvitter och liv i trädgården.

Fågelbad tillverkas i många olika material, det finns bad i allt från sten och keramik till fågelbad i betong, komposit, gjutjärn och cement.

Fågelbad i sten

Ett fågelbad i sten är ofta hugget ur granit, en vanlig svensk stensort. Det finns både grovhuggna bad och finpolerade, blankare varianter. Välj mellan fågelbad i granit som har rund, oval eller fyrkantig form. Den dekorativa stenen kräver inte särskilt mycket underhåll och du kan lita på att den håller i ur och skur genom år och säsonger.

Eftersom det är svårt att hugga fram ett fågelbad i hård sten, är det enklare att införskaffa ett i en trädgårdsaffär eller i en större bygghandel med trädgårdsavdelning.

Fågelbad i betong

Betong är ett material som många använder i dekorativt syfte i trädgården, oavsett om det är i form av krukor, bänkar, figurer och skulpturer. Fågelbad i betong är även en vanlig syn i många trädgårdar.

Ett fågelbad som är helgjutet väger mindre än ett i ren sten. Det gör det enklare att flytta omkring i trädgården. Du kan även tillverka ditt eget betongbad för fåglarna, bland annat genom att gjuta betong i rabarberblad!

Gör ditt eget fågelbad i betong

Det är populärt att gjuta egna saker i betong, och fågelbad är kanske det allra enklaste att skapa på egen hand. Det du behöver för att göra ditt eget bad till trädgårdens småfåglar är vackra rabarberblad, en hel påse med finbetong, jord eller sand, en sopsäck, en hink i vilken du kan blanda ihop betongmassan samt plasthandskar och ett munskydd.

Tips: Det finns betongblandningar med olika strukturer. Vissa är grovkorniga och har mer sten i sig, andra är finare. Välj det som passar din smak och stil bäst. Tänk på att inte andas in dammet.

Steg 1

Skapa en höjd av sand eller jord, som en liten kulle. Det är denna upphöjnad som kommer att forma insidan av fågelbadet, och därmed även utseendet på själva skålen. I denna fas kan du bestämma om du vill göra en platå eller hylla i jorden, där fåglarna kan sitta. Om du lägger en svart sopsäck under jordkullen ser du till att inte betongen rinner ner på gräset eller stenplattorna undertill.

Steg 2

Det valda rabarberbladet får gärna vara stort och läggs med uppåtsidan nedåt på jorden. Se till att skära bort stjälken innan. Du kan även lägga en svart sopsäck mellan bladet och jorden för att hindra betongen från att rinna ut på jorden runt. Blanda till betongen efter instruktionerna på betongpåsen och sätt igång med gjutningen.

Steg 3

Häll över betong och använd händerna för att trycka massan över hela bladet. Det får gärna vara ett ganska tjockt lager, så att badet blir stabilt och stadigt. Tryck sedan till med något platt i botten för att skapa en jämn och slät grund till fågelbadet.

Steg 4

Låt sedan betongen ligga i skugga i två dagar utan att röra eller flytta det. Spola med vatten ett till två gånger per dag. Efter två dagar kan du vända badet åt rätt håll och låta det stå ytterligare två dagar upprätt. Du kan pilla bort rabarberbladet redan nu. Får du inte bort allt kan du vänta tills betongen torkat ordentligt och bladet skrumpnat.

Lycka till med att skapa ett fågelbad!

- Annons -