- Annons -

Förbered växthuset inför årets plantering

Ett växthus är det perfekta hjälpmedlet för dig som vill förlänga odlingssäsongen. Ett välfungerande växthus har omväxlande skugga, bra vädringsmöjligheter och praktiska förvaringsmöjligheter. Här hjälper vi dig att komma igång med årets planering av din växthusodling och levererar smarta tips för dig som vill få ännu mer välmående växter i år!

Även den luttrade odlaren lär sig något nytt efter varje säsong. Hur gick förra årets växthusodling? Drabbades någon växt av svamp? Hur såg det ut med vädring och skugga under sommarens hetaste dagar? Förmodligen kan du hitta saker du gjorde förra året som du kan göra ännu bättre i år. Mycket handlar om att skapa förutsättningar för växterna att må bra, men också göra det enkelt för dig att arbeta.

vaxthuset

Planera i förväg vilka växter du ska ha

Regel nummer ett för en odlare handlar förstås om planering. En del växter kräver tidigare försådd medan andra går bra att vänta med. Mycket handlar förstås också om när du vill lägga själva skörden. Många sätter igång snabbt: någon vill ha en tidig jordgubbsskörd, andra vill äta vårens första primörer så fort det bara är möjligt. För många av oss innebär soltimmarnas återkomst ett fysiskt kall, vi bara måste in och odla! Se till att planera i förväg, så blir resultatet mer lyckat!

För odlingsdagbok

Har du inte redan skaffat en odlingsdagbok – gör det! Här kan du enkelt hålla koll på tidigare skördar och hur det gick, och det går att lära sig mycket av sina misstag och framsteg. Skriv om förkultivering, information om fröna, eller håll bara en enkel journal kring vilka växter du har och när du senast gav dem näring.

Olika typer av odlingsjournaler:

  • Kalender. För din egen enkla kalender där du enkelt checkar av när du senast vattnade och gödslade.
  • Dela med andra. Skapa en gemensam grupp på sociala medier där du och andra entusiaster delar med er av varandras odlingstips. Före och efter-bilder, någon ny sorts tomat? För andra odlingsintresserade är ingen information onödig!
  • App. Självklart finns det appar för odlingsdagböcker!

Glöm inte att utvärdera årets skörd i höst. Det hjälper dig inför nästa års odling! Fanns det någon växt som inte riktigt bet? Eller var den där nya tomatsorten inte lika god som förra årets? Visst är det skönt att inte behöva lagra all information i huvudet?

vaxter

Vädring av växthus

Hur gick det med vädringen förra året? Om dina växter drabbades av svamp och liknande besvär kan det bero på olika saker, men ofta kan det orsakas av att växthuset inte drar igenom luft på ett effektivt sätt. Det finns som bekant olika sätt att vädra sitt växthus, en del mer moderna än andra:

  • Automatiska fönster
  • Manuella fönster
  • Skapa korsdrag med öppning i båda ändar

Är ditt växthus perfekt, eller finns det möjligheter till förbättring?

Skugga i ditt växthus

Växthus behöver skugga, speciellt eftersom temperaturen kan stiga rejält därinne. Detta trots att du har goda vädringsmöjligheter. Här kan du fundera på hur du kan möjliggöra bättre skugga i ditt växthus. Kanske märkte du att växterna trivdes bättre på ena sidan av växthuset, än på det andra? Då kan det indikera att det har varit bättre skuggförhållanden på ena sidan.

Att skapa skugga i sitt växthus kan man göra med skuggardiner i taket. Det finns både manuella och automatiska varianter. Dessutom kan det vara så att ditt växthus står på ett för utsatt område, eller tvärtom – kanske får växterna för lite solljus om dagarna?

Smarta hjälpmedel i växthus

Ett växthus blir ännu bättre om det finns bra arbetsytor och förvaringsmöjligheter. Har du ett litet växthus är det kanske tråkigt att göra avkall på en odlingsyta, men försök tänka smart. Finns det något ställe där du kan förvara ett ihopfällbart bord? Kan du ha lådor med hjul som det dessutom går att placera krukor på (och i)? Gör återigen en utvärdering från förra året. Fanns det något som hindrade dig i ditt arbete inne i växthuset? Då kan det vara en god idé att se över praktiska funktioner.

Checklista för växthus:

  • Krokar att hänga verktyg i
  • Ihopfällbara bord och stolar
  • Bra dräneringsmöjligheter
  • Lådor att förvara krukor i

Allt detta skapar bra möjligheter för dig att arbeta i ditt växthus. Vi på Villalivet önskar dig lycka till inför årets skörd!

- Annons -