Gödsla gräsmattan på rätt sätt

KATEGORI

Du måste gödsla gräsmattan för att tillföra näring. Här får du bland annat veta hur du gödslar gräsmattan på rätt sätt, hur du ska tänka kring gödslingen och hur ofta du behöver gödsla. På så vis håller du gräsmattan grön och välmående.

Hur kommer det sig att man behöver gödsla gräsmattan men inte behöver gödsla vildvuxen mark? Det hela handlar om näring. Där de vilda växterna växer finns gott om näring att självförsörja sig med, så är inte fallet med en gräsmatta. Om du vill ha en tät och välväxande gräsmatta, som du dessutom ofta klipper, så behövs det stöd på den här fronten. Just klippning av din gräsmatta för bort mycket näring, samtidigt som det är nödvändigt för att hålla den i trim. Där är gödsling lösningen, och här berättar vi hur du gödslar gräsmattan på rätt sätt. Det räcker inte bara med grundgödsling, utan det behövs även regelbunden underhållsgödsling av gräsmattan så att den får näring för att hålla sig välmående och fin.

Gödsling är lika viktigt som att klippa gräs

Faktum är att gödsla gräsmattan är minst lika viktigt som att klippa gräset, något som många inte känner till. Gödsling är något som många glömmer bort och därför är det viktigt att du lägger upp ett schema för underhållsgödsling, eller yt- eller övergödsling som det också kan kallas.

Rullande schema för gödning av gräsmatta

Det behöver inte vara så svårt egentligen att göra ett sådant. Tre gånger per år är en rimlig gödning och använd dig utav snabblösligt och klorfritt miljövänligt trädgårdsgödsel. Gödsla strax före att det ska regna eller innan du ska vattna gräsmattan. Sno detta rullande schemat rakt av eller anpassa det efter dina behov och din gräsmatta, så här skulle du till exempel kunna ställa upp det.

  •      Gödsla tidig vår. Använd 4 liter gödsel per 100 kvadratmeter gräsmatta.
  •      Gödsla mitt i sommaren. Använd 4 liter gödsel per 100 kvadratmeter gräsmatta.
  •      Gödsla tidig höst. Använd 2 liter gödsel per 100 kvadratmeter gräsmatta.

Så sprider du gödsel smart

Det handlar inte bara om när du sprider gödsel, utan också om hur du gör det. Detta har en stor inverkan på hur mycket gödsel du behöver använda och hur bra gödslad din gräsmatta blir. En dåligt och ojämnt gödslad gräsmatta växer ojämnt. Att gödsla för hand är inte speciellt lätt, och tur är väl då att det finns olika verktyg och hjälpmedel för att gödsla gräsmattan. En lösning på problemet är att skaffa en gödselspridare. Det finns olika sorter på marknaden och en av de lättaste spridarna att använda är centrifugalspridare. Fallspridare eller strövagn fungerar också bra. För att kunna gödsla perfekt måste du ha koll på att du inte gödslar dubbla lager med dessa. Ett tips är att lägga ut något som mått för varje “rad” av gräsmattan som du gödslar. När du är klar är det viktigt att du rengör spridaren ordentligt, annars kan det inte blir stopp i den.

Fråga om olika typer av gödsel

Fråga i din trädgårdshandel om olika typer av gödsel och gödning för gräsmattan. Bra att veta är att det finns både organiska och oorganiska gödselmedel. Vissa typer av gödsel, såsom NKP-gödsel och kalksalpeter, kan till exempel orsaka brännskador i gräset om det sprids utan samband med regn eller vattning. Bäst är att använda ett så naturligt och ofarligt gödsel som möjligt.

Lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -