- Annons -

Hur du blir av med mossa i gräsmattan

Har din gräsmatta problem med mossa? Då är du inte ensam. Mossan är ett vanligt inslag i de svenska gräsmattorna. Att bli av med mossa är inte helt lätt, men det finns några metoder som har visat sig långsiktigt effektiva. Faktum är att de allra flesta gräsmattor åter kan bli gröna, vackra och friska med en gnutta tålamod. Nedan kommer goda råd för dig som vill ta bort mossa från gräsmattan.

mossa i gräsmattan vertikalskärare
Vertikalskärare är ett effektivt verktyg i kampen mot mossa i gräsmattan.

Använd en vertikalskärare

Maskinen fungerar genom att den skär upp skåror i gräsmattan som hjälper till att lufta gräsets rötter, samtidigt som den också drar med sig mossa och annat dött material. Gräsrötter nära ytan kan också dras med vilket leder till att gräsets rötter söker sig djupare där mer av jordens näring finns. Resultatet blir att gräsmattan får ett starkare gräs som i sin tur leder till ett grönare och friskare utseende.

Nuförtiden är nästan alla vertikalskärare elektriska. Valet brukar vara om du ska välja en modell med sladd eller en sladdlös modell. Fördelen med sladd är att maskinen klarar högre effekt, nackdelen är att den inte blir lika behändig att arbeta med som en sladdlös variant. Hur uppsamlingen går till är en annan viktig faktor. Även om maskinen har en uppsamlare brukar den bli full snabbt, vilket leder till många tömningar. Därför väljer många att istället kratta bort mossan efter att arbetet är slutfört. Möjligheten finns också att lämna kvar en del mossa som gödning.

Tänk på att en vertikalskärare bara används några få gånger per år. Det kan vara värt att prioritera en vertikalskärare som har ett bra pris och som får arbetet gjort snabbt. Oftast hamnar priset runt någon tusenlapp och uppåt för vertikalskärare som är avsedda för villaägare.

mossa i gräsmattan bekämpningsmedel
Bekämpningsmedel är en annan bra metod för att motverka mossa i gräsmattan.

Bekämpningsmedel

Först och främst är det klokt att regelbundet mäta pH-värdet på några olika ställen i gräset. Helst ska det ligga någonstans mellan 6,5 och 7. I Sverige är det inte ovanligt att nivån sjunker till 5. Mossan brukar krypa fram när marken har en viss surhet. Kalkning är ett effektivt sätt att återställa balansen. Nackdelen är att behandlingen måste upprepas flera gånger för att ge ett bra resultat. Att använda särskilt anpassade mossbekämpningsmedel brukar ta bort mossa snabbare. Då är nackdelen snarare att det kan finnas miljöaspekter. Försök i så fall att välja ett så skonsamt bekämpningsmedel som möjligt och överdosera inte, utan följ alla instruktioner på förpackningen noggrant.

mossa i gräsmattan gödsel
Sist men inte minst – gödsel är inte exklusivt för jordbrukare och dylikt, utan kan givetvis också användas av stolta trädgårdsägare som vill bli av med mossa i gräsmattan och trädgården. Plus att det kommer bli enklare att odla grönsaker i trädgården!

Gödsla

Mossa klarar sig bra i miljöer med lite näring och trivs också bäst där marken är just näringsfattig, till skillnad från gräs som istället vill ha näringsrik jord. Av den anledningen måste man alltid se till att gräset får tillräckligt med näring om det ska finnas något hopp om att vinna över mossan på lång sikt. Lösningen är att gödsla inte bara en gång, utan flera gånger under grässäsongen.

Att gödsla vid tre tillfällen är lämpligt. När gräset börjar bli grönt är det dags att gödsla för första gången. Vänta sedan i cirka 6-7 veckor innan du gödslar igen och ytterligare 6-7 veckor innan du gödslar gräsmattan sista gången för säsongen. Välj ett särskilt anpassat gräsmattegödsel. En del andra typer av gödsel är anpassade mer för jordbruk och brukar ha en snabbverkande effekt som du antagligen inte är ute efter till din gräsmatta.

- Annons -