- Annons -

Konsten att odla det omöjliga – medelhavsväxter i kalla Norden

Drömmer du också om en trädgård full av medelhavsväxter? En trädgård som doftar av Medelhavet, om citron­blommornas söta dofter, om stora vackra fikonblad och den förnämsta av alla – bogainvillean!

Villaliv har träffat Mr Medelhav, Peter Englander. Han ger dig strategierna till att odla medelhavsväxter som knäcker odlingszonerna.
Mr. Medelhav - Peter Englander - nämner sina tips för odling av medelhavsväxter

Peter Englander är trädgårdsdesignern, författaren och föreläsaren som av många kallas Sveriges Mr. Medel­hav. Han har byggt upp Apotekarns Trädgård på Österlen och arbetat som programledare i TV. I böckerna flyttar han bokstavligen södern upp till oss här i Norden.

Peter har allt sedan första spadtaget i den värmländska myllan, där allt började i slutet av 80-talet, envisats med att odla växter som egentligen hör hemma på andra breddgrader.

– När jag bodde i Värmland i odlingszon 5 dröjde det inte länge förrän jag kände ett obetvingligt begär att plantera engelska Austinrosor. När vi sedermera flyttade till Österlen, och därmed ett väsentligt mildare klimat, dröjde det inte länge förrän både olivträd och palmer –  traditionella medelhavsväxter – åkte i backen. Men jag är inte ensam om den här åkomman.

 

Längtan efter värme
mullbär - medelhavsväxter

När Peter reste runt i hela landet med TV-programmet Trädgårdstoppen var det samma visa. Det dröjde inte länge förrän trädgårdsägaren ville visa sin stolthet.
Det kunde vara en persika i Hudiksvall, ett mullbärsträd i Älvsjö eller en japansk mispel i Ystad.

Det svarta mullbäret, Morus nigra, smakar som en blandning av hallon och björnbär.

 

– Det är nästan lite rörande att vi nordbor känner en sådan lust till växter från varmare nejder när det är så kallt häruppe. Jag tror att det handlar om en längtan efter just bättre väder. När jag vattnar mina krukodlade hibiskusar på terrassen en halvkulen sommarkväll flyger jag i fantasin hela vägen till soliga Italien. Och när aprikosen mot tegelväggen i söder blommar på bar kvist i början av april så sjunger det i bröstet.
Medelhavsväxter - aprikos

I sin nya bok som heter just ”Om konsten att odla det omöjliga” berättar Peter om hur man gör det varmare i sin trädgård. Tillräckligt varmt för att lyckas förflytta den några snäpp söderut och därmed få tillgång till fler sällsamma och sköna växter än vi tidigare kunnat drömma om.
– Det finns en handfull strategier som egentligen är ganska enkla. Om man adderar dessa knäcker man ett par zoner utan vidare.

Aprikoser. Äntligen mogna. Det rinner i mungipan. Man vill bara ta en tugga.

5 heta tips till att få till ett bra klimat för dina medelhavsväxter

Platsen – mikroklimatet
Nästan alla trädgårdar har tre odlingszoner. Förutom den vi har fått oss tilldelad enligt zonkartan så finns det både en högre, kallare, och en lägre, varmare. Tricket är att snoka rätt på trädgårdens bästa mikroklimat och plantera just där. Oftast är det i söderläge och nära en värmande husfasad som läcker värme hela långa vintern.

Jorden du ärvde
Den äventyrlige odlaren planterar i väldränerad jord. En sandjord är varm och lucker och tjälen blir inte lika djup. Den feta lerjorden som är kall och fuktighetshållande måste luckras upp och blandas med grus (inte sand, då blir det cement).

Köp stort från början
De allra flesta växter blir härdigare med åldern. Både ved och rotsystem är mer robust på ett äldre träd än en liten telning. Inte så konstigt. Det är likadant med oss människor.

Tillvänjning
Det tar upp till tre eller fyra år för en växt innan rötterna i marken blivit stora och djupa nog för att stå ut med vinterfrost. Därför ska växter som är planterade i gränslandet för dess härdighet täckas mot markfrost.

Välj rätt namnsort
Medelhavsväxter - blåregn

För många växter varierar härdigheten beroende på vilken namnsort det handlar om. Blåregn och persika är numera inte bara för skåningen eller gotlänningen. Längre upp i landet (zon 4) klarar sig blåregnet ”Blue Moon” och persikan ”Riga” bara man följer de fyra första tipsen.

Så långt vad gäller träd och buskar som planteras i marken. Peter berättar också om en annan kategori växter. De demokratiska.

– Det är alla blommande skönheter som odlas i kruka och måste plockas in under vintern. Det spelar ingen roll var du bor i vårt avlånga land. De måste räddas undan Kung Bore.

Blåregn. Den främste klättraren. Funkar ända till zon 4 om man väljer rätt namnsort.

Problemet är att de allra flesta är vintergröna och därför måste förvaras inte bara frostfritt utan också ljust, samtidigt som bostaden är för varm och torr. Därför menar Peter att alla borde ha ett orangeri i sin trädgård. Där är det både svalt och ljust.

– Jag ritar allt oftare in orangerier i mina idéskisser. Förutom att ett orangeri, som har täckt tak, är uppmurat mot norr och har glasade dörrar mot söder och är mumma för alla känsliga växter på vintern, är det också en plats för oss människor på sommaren. Bortsett från att det regnar ideligen så kan ju sommarkvällarna vara nog så kalla. Då är det bara att ta ett kliv över tröskeln in orangeriets sköna värme.

Karta odlingszoner i Sverige för medelhavsväxter Se vilken odlingszon du tillhör! >>

 

5 krukodlade skönheter för orangeri eller garage

Bougainvillea
medelhavsväxter - bougainvillea

Bougainvillean är terrassens förnämsta medelhavsväxt. Det finns ingen annan växt som frambringar så många minnen från södern. För Peter skapar den doftminnen också.
– Jag minns förra sommaren som vägrade blir riktigt varm. Jag tyckte att min lilla knubbiga bougainvillea doftade av timjan, salta hav och, märkligt nog, nyfriterade calamari!

Ett måste på den sydländska terrassen i Norden. Vinterförvaras svalt och ljust.

 

Oliv
medelhavsväxter - olivträd

Är du riktigt våghalsig kan du, om du bor i lägsta odlingszonen, prova att plantera en oliv i trädgårdens varmaste hörn. Då handlar det också om att förse trädet med dubbla lager vinterkläder, täcka marken mot tjäle och hålla tummarna för att bakslagens tid är över. Annars odlar du i kruka och vinterförvarar svalt och ljust.

Odla i kruka eller köp en olivlund på Sicilien 😉

Fikon
medelhavsväxter - fikon

Alla borde ha minst ett fikon i sin trädgård eller i kruka för sval vinterförvaring. Vi är många som precis som Peter älskar fikonet med sin elefantgråa stam, stora gröna blad och söta frukter. I bästa läget, i lägsta zonen och med namnsorten ”Bornholm” –ja då kan du plantera i marken. Annars i kruka.

En celebritet från Medelhavet. Har odlats av människan i tusentals år.

 

Citron
medelhavsväxt - citron

Citronen med sina solgula frukter och mörkgröna blad är terrassens skönhetsdrottning. Luktar du på de små vita blommorna blir du alldeles knäsvag. Alla citrusträd måste räddas undan frosten. Citronen är extra knepig eftersom den blommar året om och har frukter med olika mognad som hänger kvar över vintern.

Terrassens skönhets­drottning. Doftar underbart också. Som en parfym­fabrik.

 

Diadembuske
medelhavsväxter - diadembuske

Diadembusken är Peters nya favorit. Han är helt betagen av den blå färgen. Den blommar hela långa sommaren bara du planterat den i svagt sur krukjord och ger den näringslösning vid varje vattning.

Används som gatuträd i Australien. Hos oss i kruka.

Text: Eva Linetti Foto: Peter Englander.

- Annons -