- Annons -

Odla i växthus!

Ett extrarum nära naturen. Många drömmer om ett lite större växthus med plats för både odling och umgänge. – Det här är mitt älsklingsprojekt, säger trädgårdsmästaren Victoria Skoglund som i år vill ha både ett persikoträd och blåregn i sitt växthus vid sjön.

Victoria driver Zetas trädgård i södra Stockholm och hade länge planerat för ett växthus. – Jag ville odla tomat, basilika och gurka. Och så ville jag att det skulle fungera som uterum.

odla i växthus

Idag har hon ett 25 kvadratmeter stort växthus med gjutna odlingsbäddar, golvet är belagt med stenplattor och här finns också en vedkamin.
Den värmer upp väldigt snabbt.

Här finns också elslingor, men de används inte så ofta. – Det märks direkt på elräkningen om man säger så.

Växthuset blev bättre än vad Victoria hade hoppats på. – Det är en sån härlig kontakt med naturen här, man känner årstidernas växlingar. Plus att växtkraften är enorm. –De gjutna bäddarna håller också fukten väldigt bra.

Arkitektritat växthus på 15 kvadrat-meter, pris från 11 000 kronor per kvadratmeter, Sweden Greenhouse.

Här finns en vinranka och snart ska Victoria pröva på att odla melon. – Mina snödroppar som jag satte i en kruka i höstas kommer att blomma snart. Att åka runt och titta på olika växthus innan man bestämmer sig är ett av Victorias tips. – Det är svårt att få en uppfattning om hur det känns inuti om man inte gör det.

Sen är det väldigt viktigt vilken jord man väljer. Och att man jordförbättrar och håller jorden frisk. Att ha ett växthus innebär ganska mycket jobb. Det måste göras rent på våren och man måste hålla koll på växtligheten så att det inte blir för varmt och att plantorna torkar.

Växthuset View i modern stil, från 9,6 kvadratmeter. Pris från 45 995 kronor, Willab Garden.

Jag ägnar några timmar varje kväll åt min trädgård och är ju rätt hängiven, säger Victoria. Det går inte heller att lämna ett växthus.

– Men jag har inte så många andra intressen, det här är mitt liv. Även tillverkarna av växthus har märkt av att många intresserade väljer lite större växthus så att man får plats med både odling och gemenskap.

Många satsar på den större storleken och det är förnuftigt, säger Ulf Secher på Classicum.

Det är lättare att få ett jämnare klimat om man har en större mängd luft. Växthus med en mur i botten är också väldigt populärt, liksom att bygga växthus i vinkel.

Man ska tänka igenom noga vilka behov man har innan man köper ett växthus så att det inte blir ett impulsköp, säger Ulf Secher.

Victoria Skoglund planterar lite nytt varje år i sitt växthus. – Det kommer nog att bli ett persikoträd i år. Om man har råd och tid är ett växthus verkligen värt att satsa på, det är en sån lycka att gå ut dit.

Det tidlösa Qube, från 3,8 kvadratmeter. Pris från 9 495 kronor, Willab Garden.

TEXT: KATARINA FORSBERG
FOTO: NÄMNDA LEVERANTÖRER

- Annons -