Om äppelträd och andra vanliga fruktträd

KATEGORI

Äppelträd, plommonträd och körsbärsträd är våra absolut vanligaste fruktträd i Sverige. Genom århundraden har de förädlats och färdats med skepp över haven, för att nå våra nordliga breddgrader. Här har vi utvecklat egna sorter, anpassade till våra soltimmar och långa vintrar. Här skriver vi om de olika fruktträden, deras plats i människans kulturhistoria och några vanliga sorter som finns att välja bland. Vi på Villalivet önskar trevlig läsning!

Träd ger skugga, frukt och skönhet

Den släta gräsmattan som ramas in av ett välansat buskage är lätt att sköta om och kräver inte alltför mycket tid. Men nu verkar allt fler fått upp ögonen för träden, som ger skugga, frukt och skönhet till våra trädgårdar. Att odla ät- och drickbart är inte så svårt; något som förr var en överlevnadstaktik har med tiden blivit riktigt trendigt. Vilket är ditt absoluta favoritträd? Lär dig mer om våra vanligaste fruktträd, så kanske du kan bestämma dig för vilket du själv ska odla i vår!

Äppelträdet – en urgammal favorit

Det är inte helt känt när äpplet kom till Sverige. Äppelträdet, som det ser ut idag, är en av människan förädlad frukt och har sitt ursprung i Kina och Kazakstan. Perserna utvecklade sedan ymptekniken och förädlade äpplena ytterligare.

Äpplet i Sverige

Den svenska botanikens fader Carl von Linné grämde sig länge över hur dåliga svenskarna var på att ta vara på sina äpplen. För trots att äppelträdet är vårt vanligaste träd i våra trädgårdar, verkar påsarna utanför grindarna med en “bara att ta”-lapp rotat sig djupt in i den svenska folksjälen. Medan fransmän, engelsmän och spanjorer skryter om sin exklusiva cider, har vi svenskar visst alltid tyckt att denna dryck varit för torr. Men det har definitivt skett en äppelrenässans i Sverige, och nu kokar vi must och jäser cider som aldrig förr!

 • Säkert finns det ett hantverksmusteri i närheten av dig. Annars är det hög tid att du sätter igång och mustar själv!

Äppelträdet är uppskattat även av barnen, som har starka, slingriga grenar att klättra i. Det skadar inte att belöningen finns däruppe, där de kan palla ett äpple när de har lust.

Vanliga äppelsorter

Om äppelträd och andra vanliga fruktträd

 • Ingrid Marie
 • Cox Orange
 • Alice
 • Kaj
 • Katja

Plommonträdet – av människan skapat

Visste du att plommonträdet är framavlat av människan – för tusentals år sedan i Asien? Kanske är det därför som frukten av plommonträden är så söta. Människan har använt plommon i matlagning i över 3000 år. I kinesisk kulturhistoria har plommonen symboliserat uthållighet och styrka, eftersom blommorna slagit ut under tidig vårvinter. I Sverige är de vanliga i framför allt södra Sverige och har använts för att göra likör, lägga in, torka eller bara äta färska rakt av.

Plommonträd är lätta att sköta under rätt förutsättningar och mår bra av beskärning.

Vanliga plommonsorter

Om äppelträd och andra vanliga fruktträd

 • Czar
 • Jefferson
 • Jubileum
 • Kirke
 • Opal
 • Victoria

Körsbärsträdet – den rosa skönheten

Ett blommande körsbärsträd är en slående syn i rosa och vita nyanser. Runt april-maj blommar de upp i en härlig explosion, även om blomningen är kortlivad. Körsbärsträdet är en släkting till ovan nämnda plommon, och säkert känner du till den lite sötare varianten bigarrå, som också går bra att odla i Sverige.

Forskarna tror att körsbärsträdet, som vi känner det idag, härstammar från södra Europa möjligtvis från Romarriket, och att vikingarna förde in körsbäret till Sverige. Förutom de goda bären, som både barnen och fåglarna gärna nallar av, använder man körsbärsträdets fina virke på möbler och inredning.

Vanliga körsbärssorter

Om äppelträd och andra vanliga fruktträd

 • Sötkörsbär (bigarråer)
 • Surkörsbär
 • En korsning mellan söt- och surkörsbär

Vi på Villalivet hoppas du fick inspirerande läsning. Lycka till med dina frukter och bär!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -