Så fixar du snygg altanbelysning

KATEGORI

Planera altanbelysningen smart och utefter dina behov och altanens förutsättningar för att uppnå bästa resultat. Allt från räckesbelysning, vägg och takbelysning till infälld belysning i trappor ger bra effekt till terrassen.

När kvällarna blir mörka är det härligt att kunna förlänga sommarkvällarna med hjälp av smart och snygg belysning på altanen. Oavsett om du ska bygga en altan eller om du redan har en så får du här tips om altanbelysning. Enda skillnaden blir att det är mer smidigt att installera och planera belysning i en byggnadsfas, men har du redan en altan så kan du behöva plocka bort en planka eller två vilket egentligen inte är så jobbigt.

Planera altanbelysningen väl

Som med så mycket annat så gäller det att planera terrassbelysning för att det ska bli så bra som möjligt. Här funkar det inte med schablonbelysning eller att härma grannen. Börja med att tänka på var elen ska komma ifrån och ta dit en elektriker som kan dra regelrätt och installera en strömbrytare. Tänk sedan igenom altanens förutsättningar noga: var sitter man gärna, vad syns inifrån fönster i huset och hur vill du att altanen ska se ut från gräsmattan eller utanför din tomt? De flesta vill att det ska se mysigt och inbjudande ut, och så även vi på Villaliv. Kanske vill du ha belysning på däcket, i stolpar, ha armaturer på stolpar eller ha belysning på utsidan. Rita upp noga, och glöm inte att provbelysa!

Annat att tänka på är vilken typ av ljus du ska ha, och eftersom ljuset ute bara ska kastas på altan eller annat så är armaturer som riktar och skärmar av ljuset bra. Frågan är om du ska ha varmvitt ljus eller kallvitt ljus. Vi rekommenderar det varma för en mer inbjudande känsla. Se till att alla ljuskällor som du installerar har samma ljus för att ge ett enhetligt intryck.

Tre typer av snygg altanbelysning

Det finns massor av olika typer av altanbelysning, vad som är bra och passar dig beror förstås på din smak och dina behov. Här kommer du få tips på tre typer av altanbelysning som alltid blir effektfullt och praktisk: nämligen infälld belysning för altanen, väggbelysning och räckesbelysning.

Infälld belysning

Detta är ett sätt belysa på som blir både snyggt, smart och diskret samtidigt. Det finns ingen risk för att ljuskällorna är i vägen och det ger en snygg ledning över altanen i mörkret. Denna typ av belysning går ofta att köpa i set om flera stycken och det är enkelt att bygga ut med flera lampor om man så skulle vilja. Infälld altanbelysning fungerar lika bra på framsidan av trappsteg och längs kanter på altanen.

Väggbelysning

En klassiker för altanbelysning. Egentligen är det en husvägg som bär belysningen men de lyser ofta både upp på fasaden på ett vackert sätt samt ger ett lagom starkt ljus mot trallen. Även spottar i hustaket kan fungera bra.

Räckesbelysning för din altan

Detta är kanske det mest effektfulla du kan göra för din altan, samtidigt som det ringar in uteplatsen på ett snyggt sätt. Här är det bara att välja och vraka bland den utebelysning som finns på marknaden och se vilken som är i din stil och passar ihop med huset. Placera sedan ut belysningen på stolparna till altanräcket. Har du ett räcke som det inte går att montera belysning på kan pollare och stolpar vara något. Se till att inte placera ljuskällorna så att de bländar.

Lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -