- Annons -

Solskydd altan – parasoll eller markis?

Det kan vara skönt att sätta upp någon typ av solskydd på din altan för att kunna läsa en bok eller äta sköna luncher i skuggan. Både parasoller och markiser är exemplariska att ha på altanen. Vilket av dessa alternativ som passar bäst för just dig beror till stor del på hus och plånbok. Vi hjälper dig att välja!

solskydd altan

Njut av solen i sommar, men med måttlighet. Det kan vara skönt att luta sig tillbaka i skuggan en stund, äta måltider och annat under ett solskydd på altanen. Vi på Villaliv skriver om parasoller och markiser, två typer av solskydd för altan som passar de flesta!

Solskydd för altan – parasoll

Ett klassiskt solskydd för altan är parasollet, som idag finns i massor av olika varianter, prisklasser, kvalitéter och storlekar. För att skapa en härlig skuggig plats på din altan fungerar det minst lika bra med enkla parasoll i singular eller plural, eller större och mer moderna varianter. Gamla hederliga har sin charm, och de är enkla att flytta runt där du sitter. Välj parasoll utefter var du tänker ha det. Gäller det sommarstugan kanske en billigare och enklare variant duger alldeles utmärkt, men är det till villan så kanske det är bättre att välja en modell med mer smarta funktioner och av bättre kvalitét. Det finns klassiska stående, markisparasoll, dubbelparasoll med kraftigt stativ och friarmsparasoll.

solskydd-altan
Bild: Folkhemmet.se

Det sistnämnda är en stor trend just nu eftersom du då enkelt kan justera parasollet efter solens gång, utan att behöva flytta på det. Parasoll passar dig som har en mindre budget, som känner att du kanske inte vill borra i husväggen och vill kunna flytta solskyddet vid behov.

Praktiskt och smidigt med terassmarkis

Terassmarkisen är en annan lösning för solskydd på altan som placeras just ovanför terassen eller altanen. En terassmarkis är känslig för kraftiga vindar och måste därför ha en stadig konstruktion för att hålla. Det är en av de viktigaste parametrarna att ha i åtanke när du kollar markis hos olika återförsäljare. En stomme i aluminium är ett exempel på en bra konstruktion, eftersom det är hållbart och lätt samtidigt som det inte ser klumpigt ut.

solskydd altan
Bild: Markisspecialisten

 

Du måste även kolla med en yrkesman om det är möjligt att fästa en markis på din husfasad, och vilken maxvikt du kan ha där. De flesta nybyggda hus är redan anpassade för montering av markis, se bara till att få måtten rätt. För att göra din markis extra vindtålig kan du montera ett speciellt teleskopsstag i dess framkant, det finns att köpa som tillbehör hos de flesta återförsäljare. Kontrollera även att den markis du väljer är vattentålig, något som mäts i vattenpelare. Det gör att du både skyddas mot stekande sol och sommarregn. Idag har de flesta markiser på marknaden antingen motor som du enkelt kan hissa in och ut den med. Sensor är ett vanligt inslag, men vill du ha en markis med gammal hederlig vev så finns det också på marknaden.

solskydd altan
Bild: Nova Markis & Persienn

Om du sköter din markis bra håller den länge, kanske till och med 10-20 år. Tvätta den två gånger per år med trädgårdsslangen, en gång på våren och en gång på hösten räcker gott och väl. Använd ljummet vatten och gnugga sedan med svamp och lite diskmedel, spola sedan igen. Rulla aldrig in markisen när den är blöt utan låt den torka ordentligt först.

Tips för markisköpet

För att det ska bli lättare för dig att skaffa en riktigt bra markis har vi på Villaliv gjort en checklista som vi tror att du kan ha nytta av.

  • Planera köpet, markiserna är billigare på vintern.
  • Välj en leverantör med goda referenser.
  • Se till att markisen är anpassad för svenska förhållanden.
  • Kontrollera duken, uppfyller kvaliteten dina krav?
  • Fundera om du vill ha sensor, motor, vev?
  • Välj kvalitet efter var den ska sitta. Sommarhus eller permanentboende?
  • Välj markis efter husets förutsättningar, hur ska den fästas?
  • Beställ montering från markisföretaget, då har du garanti på arbetet.
  • Var supernoga med mått.
  • Köp en markis med garanti, gärna 3 år.

Huvudbild: Hillerstorp

 

- Annons -