Välj rätt typ av marksten

Marksten har med åren blivit allt vanligare att ha i sin trädgård. Det kan användas till allt från stengångar, uteplatser, som kantsten i rabatter och så vidare. Det gäller bara att ha lite fantasi. Här får du lära dig mer om marksten och får tips om vilka olika sorter och stenarter som finns. Utbudet är enormt.

Vill du lägga marksten i din trädgård, men har ingen koll på vilken typ av sten som finns eller vad som kan passa dig? Då har du kommit rätt. Här tipsar vi på Villalivet om marksten och vad du behöver veta för att välja rätt. Utbudet av marksten är stort, och stenarterna varierar i färger, storlekar och former.

Form, storlek och tjocklek på sten

marksten

Du måste fundera över hur stora dina markstenar behöver vara, hur tjocka och vilken form du önskar. Idag finns det mesta. Oavsett om du ska skapa en trevlig gångväg, en rabatt eller en uteplats så finns det marksten och kantsten att hitta som passar dina premisser. Det är lätt att anpassa din stenläggning med marksten efter ditt hus och din tomt, och när den väl är på plats så är den i princip underhållsfri. Ett perfekt material för uppfart och trädgård helt enkelt.

Stenarna finns i alla olika former, såsom fyrkantiga, avlånga, oregelbundna, femkantiga, runda och ovala varianter till exempel. Vad som passar bäst för dig bestämmer du, men tänk på att symmetriska stenar är lättare att lägga, men olika storlekar och former på stenar ger ett mer levande intryck. Storleken på stenen varierar, fråga din försäljare vad de kan erbjuda. Bra att veta är att olika typer av marksten är olika tjocka. En tunn sten passar bra för en uteplats, medans en tjockare på minst 5,5 centimeter är bättre på till exempel garageuppfarten. Om du har en gjuten betongplatta som grund kan däremot tunnare sten användas. Välj detta utifrån syftet med din stenläggning.

Stenarter och material

Det finns massor av olika markstensmaterial att välja på. Vanligt är så kallad natursten och marksten som är tillverkad av betong eller marksten som blandar olika stensorter. Naturligt stenmaterial är granit, kalksten, marmor, sandsten och skiffer och dessa har naturlig färgskiftning i sig mellan de olika stenarna. Det finns också stenmaterial som är i form av betong och olika stenblandningar i ett. Så vad du ska välja beror helt på vad du är ute efter. Väljer du marksten eller kantsten i betong ska du veta att dessa också kan skifta i färg, men där är skiftningen mellan olika partier i stenen. Allt har med tillverkningen av själva markplattorna att göra. Det går nämligen att skapa olika stenar genom att färger slumpas vid tillverkningen och det går också att få olika typer av nötning på stenarna.

När det kommer till färg så finns det massor att välja på. Bra att ha i åtanke är att stenen gärna får ha mer färg än huset, speciellt om du ska lägga dem som kantstenar vid en rabatt eller ha som gångväg. Vill du ha kombinationer av färger välj då olika markstenar, men se till att de inte underhållas på olika sätt. Natursten och betongsten funkar lika bra ihop som att kombinera olika typer av natursten till exempel. Fota olika varianter ihop och gå hem och fundera.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar