- Annons -

Lattetrenden har nått sin topp och det skandinaviska bryggkaffet är på uppgång, enligt Dan Stenqvist. Han är barista på Solde som är Malmös bästa kaffebar och delägare i Solde kafferosteri. Villaliv fick några lektioner i deras kaffeskola. Här delar vi med oss av lärdomarna inför vårens många, långa, sköna fikastunder. 

Bryggkaffe gjort på kenyabönan med sin svartvinbärston är favoriten enligt Dan Stenqvist. Han är en av landets första kaffebloggare och kommer från Dalarna där fikakulturen är starkare än middagskulturen.
– Jag älskar att fika. Jag fikar överallt. Att dricka Gevalia som mormor har kokat är lika spännande. Det är otroligt avkopplande med de privata samtalen.

”Brasilianska bönor är en bra bas för espressokaffe. De smakar kaffe, fylligt och stabilt, chokladigt och med låg syra.”

Kaffet, som han helst dricker ljummet, utan varken mjölk eller socker, blir milt och sött.  Med bara lite koffein och ingen garvsyra.
– Kaffe ska smaka av sitt ursprung. Länderna har ju olika odlingsförutsättningar som skapar olika smaker.
Vad skiljer en god kopp kaffe från en medioker?
– Det går ända tillbaka till ursprunget. Allt är avgörande. Hur det är uppvuxet och plockat och om bönorna hunnit bli helt mogna. Ju färskare råkaffe desto bättre och rostningen ska vara varsam och fin. Vår filosofi är att det ska smaka kaffe och inte rost. Sen ska malning-en vara rätt. Grov eller fin beroende på bryggmetod. Rengöringen av maskiner spelar också roll.
Sen är det hantverket i bryggningen. Det får inte bli för hög värme för då bränner kaffet. Och mjölken ska vara 55-60 grader.

Lektion 1 – Bryggkaffe

Kaffeskola

När du vill brygga många koppar.

  • Bryggmalet kaffe, lite finare än strösocker.
  • 6 gram / dl vatten, en dryg matsked.
  • Överdosera inte, det blir bara bittert och dyrt.

Kvalitets- bryggaren KBG från Moccamaster med dropstop och auto-off. Pris ca. 1790:-

 

Lektion 2 – Presskaffe

Kaffeskola

  • Malningsgrad närmre råsocker än strösocker.
  • 6-8 gram / dl vatten.
  • Häll i med fin stråle så allt kaffe blandas med vattnet.
  • Låt vila i 3 minuter, rör sen om och pressa ner filtret.
    Med en fransk presskanna kan du koka kaffe utan pappersfilter.
    Denna kommer från Melitta. Pris ca. 199:-

 

Lektion 3 - Espressokaffe

  • Malningsgrad mellan florsocker och sand.
  • 8-10 gram / dl vatten.
  • 2-3 cl kaffe till en kopp.
  • Extraheringstid, dvs när vattnet rinner genom kaffet, 25-35 sekunder.

Med en Jura A1 får du alltid en perfekt kopp espresso med en knapptryckning!
Pris ca. 6360:-

 

Lektion 4 - Enkoppsbryggning

KaffeskolaFör dig som vill experimentera.

  • 7, 10 eller 14 gram / dl vatten
  • Förvärm kaffefiltret genom att hälla på vatten.
  • Dosera upp kaffet i filtret.
  • Förvärm kaffet genom att hälla på lite vatten och låt dra i 20-30 sekunder.
  • Häll sedan resten av vattnet i fin stråle från mitten och utåt i cirkelrörelser.

Med en enkopps-filterhållare i porslin brygger du kaffet direkt ner i koppen. Hario V60.
Pris ca. 220:-

 

Soldes Chokladbollar med Espresso

Stammisarnas favorittilltugg på Solde är deras chokladbollar smak-satta med espressokaffe såklart.Kaffeskola

Ingredienser för 20 st
2,25 dl strösocker
150 g mjukt smör
4,5 dl havregryn
4,5 msk kakao
0,5 dl espresso

 

Missa inte tävlingen!
Tävla och vinn bland annat en Melitta Molino – kaffekvarn!
Mal dina bönor själv med en Melitta Molino – elektrisk kaffekvarn. 17 malningsgrader; från fint espressopulver till grövre presskannekaffe. Värde 499:-. Se Villalivs och Melittas tävling här!

TEXT: JENNY SENGOLTZ  jenny.sengoltz@villalivet.se
FOTO: ISTOCK OCH NÄMNDA LEVERANTÖRER

- Annons -