[emaillocker]Se till att planera vardagen så att du får tid över till saker som du hellre vill göra, och annat som du tycker är viktigare än de där ”måstena” som tar så mycket tid? Vi på Villaliv ger tips på hur du kan skapa dig rutiner i livet där du får koll på vardagen, blir mer ordningsam och slipper stressa.

Det handlar om att ta kontroll över din vardag. Många känner att de inte hinner med saker som de vill hinna med. De hinner inte träna, inte laga mat som är nyttig och god, hinner inte pyssla om sig själva, hinner inte ringa till kompisen, hinner inte läsa en bok, hinner inte koppla av eller vad det nu kan vara. Är du en av dem? Då är det dags att du börjar planera vardagen bättre![/emaillocker]

Inled varje vecka med att skriva en lista

planera vardagen
Bildkälla: Kalenderkungen.se

Ett smart tips är att inleda varje vecka med att skriva en lista på saker som du behöver hinna med just denna vecka. Detta för att du ska kunna ta kontroll över och planera vardagen. Här får du en steg-för-steg guide:

  1.     Skriv en lista på saker du behöver hinna göra under veckan.
  2.     Stryk sedan cirka 30 procent av alla ”måsten”.
  3.     Byt ut de strukna raderna mot saker som du verkligen vill göra och tycker är roligt.

Så, nu har du din veckoplanering redo, med rum för både viktigt och roligt. Men hur ska du få till allt detta då? Det gäller att planera varje aktivitet och lägga pussel för veckan. Tänk på att inte vara för entusiastisk med hur mycket du måste hinna på en vecka, du har bara den tid du har och inte mer. Vi hjälper dig!

Planera vardagen dag för dag med månadskalender

Först och främst är det smart att, utöver din personliga måste-lista, skaffa en stor månadskalender för hela familjen. Där skrivs alla aktiviteter för samtliga familjemedlemmar upp, vilket gör det lätt att få en överblick över hur månaden och veckorna kommer att se ut. Utöver detta finns det massor av andra saker som du kan göra för att få koll på allt för hinna med det viktigaste och få tid över till det du verkligen vill göra.

Små förändringar gör skillnad

planera vardagen
Glöm inte bort dig själv när du planerar vardagen bland alla måsten

Det kanske inte känns som om dessa småsaker kommer göra någon skillnad i ditt liv, men det gör de faktiskt! Många bäckar små som talesättet går, ger mycket tid över och bidrar till en mindre stressig vardag. Följ dessa tips:

  • Är du en av dem som känner dig klistrad vid kommunikationsverktyg som mobiltelefon och mail, eller sociala medier? Det är en stor stressfaktor, vare sig det gäller jobbmail eller en chattkonversation med släkten om farbrorns överraskningsparty. Ta makten över dina kommunikationsverktyg! Stäng av telefonen när du inte vill svara på samtal eller sms, logga ut från sociala medier när du inte vill se konversationsuppdateringar eller annat. Öppna bara dessa när du känner att du både har tid att läsa och att svara. Det kommer garanterat att kännas som en stor tyngd lyfter från dina axlar.
  • Planera i princip allt. Det låter kanske tråkigt och tidskrävande, men så är inte fallet! Förbered saker i förväg, såsom att packa träningsväskan kvällen innan eller laga matlådor för hela veckan på söndagskvällen. Beställ mathandlingen online och planera dina måltider. Du slipper då springa till affären efter jobbet och samtidigt fundera över vad familjen ska äta till middag just idag – för det vet du ju redan!
  • Bestäm hur lång tid dina sysslor ska ta, både privat och i arbetslivet. Typ såhär: jobbrapporten får ta max 30 minuter, denna artikel ska skrivas klart innan lunch, middagen får ta max 20 minuter att laga, träningen får ta 45 minuter och så vidare. På så vis blir du effektivare, och du kommer att känna att du får massor av tid över, om du håller dig inom rimliga tidsramar det vill säga.
  • Dela upp hushållssysslorna i familjen. Det är inte bara en persons ansvar att hålla rent, tvätta och diska, eller klippa gräsmattan för den delen. Fundera ut vilka uppgifter som barnen kan klara av, och portionera ut. Gör ett ansvarsschema och sätt upp på kylskåpet. Det är en skön känsla för alla att ha fint hemma, bocka av när sysslor är utförda.
  • Skriv upp sådant som du inte hinner, det gör att du har koll på dessa grejer, trots att de kanske inte hinns med just denna vecka. Du kan även prioritera dessa sysslor i en lista från 1-5, där 1 betyder att det är den första och viktigaste saken på den listan som du behöver ta tag i.
  • Sist men inte minst. Jobb, familj, hem och vardagsliv i all ära. Men glöm inte att få tid över till dig själv också. Avsätt minst 30 minuter per dag till dig själv, där du kan reflektera, läsa en god bok eller något annat som får dig lugn och avslappnad. Det är mycket viktigt!