- Annons -

Ditt val av brevlåda bör matcha ditt hus, din stil, vilken typ av post du får och vara av den storlek som rekommenderas av brevbärare. Andra saker som god kvalitét och montering ska också tas i åtanke vid valet. Allt detta tillsammans med tips på olika modeller och stilar, går vi igenom här!

I dagens moderna samhälle korresponderar vi allt mer via mail och telefon. Trots detta är brevlådan ännu en central och viktig del av kommunikation och vårt moderna sätt att leva. Mycket av detta beror på försändelser som vi får genom bland annat beställningar online och av brev från olika myndigheter. Men samtidigt finns det något visst med att få ett vykort eller klassiskt brev i brevlådan, så än är vi långt från att göra oss av med våra analoga postbehållare. Så varför inte ha en brevlåda hemma som du är lite stolt över? Här tipsar vi om hur du väljer rätt brevlåda för ditt hus!

Välj en brevlåda som passar ditt husbrevlåda

Alla behöver vi ha en brevlåda i anslutning till huset, men det betyder inte att brevlådan måste vara tråkig, tvärtom. Den kan lätt vara elegant, skrikig eller rolig. Så länge du väljer en som passar din stil och att det finns en röd tråd till din tomt eller ditt hus. Tänk även på att köpa en brevlåda i din prisklass, det finns gott om billiga brevlådor likväl som det finns mer kostsamma varianter. Men det viktigaste av allt är inte utseendet, utan brevlådans funktion. För även om vi lever i en värld där den mesta av vår kommunikation är digital, så använder vi ändå brevlådorna till större försändelser, vykort och mindre roliga saker som räkningar.

Viktigt med en funktionell brevlåda

Om din brevlåda inte är funktionell så förlorar den hela sin vits. Så tänk främst på detta när du väljer ut din brevlåda. I storlek ska den vara stor nog att rymma diverse försändelser som du beställer online, samtidigt som den ska vara vattentät. Tidningar och annan post ska inte behöva skrynklas till för att de inte får plats, det är med andra ord alltid bättre att skaffa en större variant. Enligt rekommendationer från tidningsbud bör du ha en brevlåda som minst har måtten 80 x 250 x 350 millimeter. Dessa brevlådor är ofta P-märkta och testade av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Kvalitét och montering

brevlådaBilliga brevlådor i all ära, men köp inte en brevlåda i dålig kvalitét, det kommer du snabbt att ångra. Om du väljer en låda i tunn plåt eller i trä slits den snabbt ut av väder och vind, vilket gör att din post kommer att bli förstörd och du kommer behöva investera i en ny brevlåda inom kort. En annan sak som kan vara värd att se över är brevlådans säkerhet. Köp gärna en brevlåda med lås och som är tillverkad i ett stabilt och tåligt material. Poststölder blir tyvärr allt vanligare och har du stöldsäkrat lådan på detta vis är det ingen annan än du och din familj som kan hämta din post. Brevlådan ska dessutom placeras på en lämplig plats för postutdelning och kunna monteras upp tryggt där. Det vanligaste sättet att montera en postlåda är genom att sätta den på en stolpe nära vägen, men det går även att fästa en del postlådor på husväggen. Det finns också modeller som förankras i marken eller i stativ. Vilken typ av brevlådsvariant passar hos dig?

Modeller på marknaden

På marknaden finns det gott om postlådor i olika modeller och i olika prisklasser. Du kan välja allt från klassiska brevlådor i plast och moderna brevlådor i trä till modeller i hållbar och målad plåt.Det finns även varianter med handgjord känsla och mer unika lådor. Dessutom är det många företag som erbjuder möjligheten att du själv kan designa din brevlåda, eller så kan du beställa brevlådan obehandlad så att du själv ska kunna måla den. På senare år har det även kommit en trend till Sverige från USA, nämligen att ha en brevlåda i amerikansk stil. Dessa brevlådor är formade som en tub, som öppnas på framsidan och har en liten röd vimpel på som brevbäraren lyfter upp för att flagga om att du fått post. Kanske är det något för dig? Ett tips är att kolla på vilken typ av brevlådor som dina grannar har. På så vis kan du snabbt komma fram till vad du kanske vill ha, och samtidigt snabbt se vad du kanske inte alls vill ha.

Lycka till!

- Annons -