För att din hem ska bli funktionellt och harmoniskt är det viktigt att du väljer rätt storlek på dina möbler. Vanligast är att vi väljer för stora möbler och att vi bara går förbi passande småmöbler i butikerna. Det gör att hemmet känns övermöblerat och stökigt. Här ges tips som hjälper dig välja rätt. Läs mer om tredjedelsregeln och passande storlek på möblemang för olika rum här.

Så väljer du rätt storlek på möbler för ditt hem! Det är inte helt lätt att inreda hemma, ofta väljs alldeles för stora möbler eller så införskaffas småmöbler till ett för stort rum. Båda dessa exempel är praktfel som kan vara svåra att undvika, om man inte har det rätta tänket. Välj i stället rätt möbler efter rummets storlek och din levnadssituation för att slippa ett övermöblerat hem där möblerna känns feldimensionerade och klumpiga.

småmöbler
Har du en stor vägg där du ska ställa tvn kan du ha ganska stora möbler för att balansera möbleringen

Applicera tredjedelsregeln

För att få till rätt balans i möblemanget hemma kan du använda dig av något som inredare kallar för tredjedelsregeln. Du applicerar denna genom att dela in ytor, väggar och objekt i tre delar, som du ska utgå ifrån när du möblerar hemmet. Sedan finns det olika tänk för olika rum när det kommer till denna regel, vilket kan vara värt att lägga på minnet. Det är en regel som funnits länge och även används i många konstnärliga och kreativa yrkesroller överlag. I inredningssyfte skapar du, med hjälp av tredjedelsregeln, balans i hemmets alla rum.

Möblera vardagsrum: balans mellan stora och småmöbler

I vardagsrummet är det många som väljer fel storlek på sina möbler. Att välja soffa är precis en sådan sak som de flesta faktiskt gör fel på. Måtta väggen som soffan ska stå framför och dela in i tre delar. Soffan bör vara ungefär två tredjedelar av denna vägg. Testa att markera denna yta med maskeringstejp innan du väljer ut möbeln, för med denna typ av stora möbler är det alltid lätt att det blir fel om du inte testar dig noga fram.

Samma tänk gäller för att välja ut en Tv-bänk. Två tredjedelar av väggen som den ska stå mot är optimalt. Men om din TV-möbel är mindre än så kan du likväl placera en stor lampa eller växt bredvid för att balansera för blickfånget.

Soffbordet väljer du genom att måtta din utvalda soffa. Soffbordet bör vara två tredjedelar av soffans längd. Vill du vara extra modern kan du välja två små bord och ställa bredvid varandra, men tänk även då på tredjedelsregeln.

Om du vill ha en matta i ditt vardagsrum gäller det att tänka till med storleken på denna också. Mattan bör vara en tredjedel större än möbeln eller möblerna som ska stå på mattan för att ge balans till rummet. En för liten matta skapar obalans och kan störa i ett annars balanserat rum, vilket du inom kort kommer märka av om du skulle göra detta misstag.

Välj rätt storlek på sängen

Sängen är en möbel som är svår att välja rätt storlek på. Det viktigaste är att de som ska sova i sängen får plats för att sova bekvämt, men sedan måste ju sängen passa bra i sovrummet, i sovalkoven eller var den nu ska stå. Om det är en enkelsäng som ska införskaffas bör den alltid placeras med ena långsidan mot en vägg för att platsen ska se lugn ut. Har du ett mellanstort sovrum och vill införskaffa en dubbelsäng, tänk på att ett rimligt mått att utgå ifrån är att ha minst 60 centimeter på vardera sida om sängen.

Om du har ett väldigt stort sovrum passar det bra med en väldigt stor säng. Samtidigt kan sängen inte vara hur stor som helst. För att fylla ut ytan och för att den nya stora sängen inte ska se fjuttig ut i det stora rummet – satsa på en extra stor sänggavel och möblera med småmöbler och stora möbler runtom. Men låt sängen vara tronen i rummet.

småmöbler

Rätt storlek på matplatsen

Att välja köksbord beror såklart på hur många som bor i hushållet. Men samtidigt är det inte bra att ha ett för stort bord i ett litet kök eller matrum. Även här kan du använda dig av tredjedelsregeln för att bestämma den optimala storleken på ett matbord. Två tredjedelar av väggen som bordet står framför är en bra storlek. Om bordet står mer fritt kan du tänka att bordet max får ta upp två tredjedelar av rummets hela bredd, på alla sidor. Tänk till exempel på att om du väljer ett runt matbord så går mer av rummets rymd åt till din matplats, och därför är det bra att tänka till lite extra på matbordets form när du använder dig av tredjedelsregeln.

Tavlor

Använd tredjedelsregeln när du ska sprida detaljer i hemmet. En tavla bakom en soffa bör vara två tredjedelar av möbeln. Men det funkar också bra att slå ihop flera mindre tavlor till den storleken, tavelväggar har exempelvis länge varit trendigt.

Lycka till med att välja rätt storlek på dina möbler!