Flow i tvättstugan

Tre år av vår livstid går åt att tvätta kläder! Här måste finnas massa tid att spara. Och energi, vår egen och planeten Jordens. Eva Jarlsdotter har en jättebra metod som hjälper dig att skapa flow istället för frustration i tvättstugan.

Eva Jarlsdotter är författare, föreläsare och inspiratören bakom lean@home, som går ut på att organisera om hemma för att skapa ett hållbarare liv och flow i vardagen. Hon har skrivit den nyutkomna boken ”Lev helt enkelt – och vägen dit” och gav nyligen ett TED talk om konceptet.[emaillocker]

Vi känner igen det. Klädhögar på golvet, rent och smutsigt och blandat, Ikea-kassar med kläder som ska sorteras in, högar med kläder som ska lagas och strykas… och en trist tvättstuga som man bara vill fly ifrån. Så såg även familjen Jarlsdotters tvättliv ut.

1
– Det kunde ta 40 dagar för ett plagg att tvättas. När vi organiserade om tvättflödet ledde det till lägre utgifter, minskat ekologiskt fotavtryck, att tvätten gick tio gånger snabbare och att vi inte slarvade bort massa boyta, berättar Eva.

”Det handlar inte om att tokeffektivisera. Att ha kul är också viktigt!”

Från frustration till flow

Hur gick det till? Jo, de följde den japanska managementmetoden som ligger bakom bilföretaget Toyotas framgångar. En metod som hon sen inspirerat många med. Det handlar om hur vi kan organisera hemmet bättre, leva mer hållbart och få mer flow i vardagen.
Att tvätten är frustrerande och tidskrävande tror Eva beror på att vi inte pratar om hur vi vill ha det.
– Alla därhemma gör på olika sätt, utan att reflektera. Det som behövs för att skapa förändring är att vi tar oss tid att se allt slöseri som tvätten innebär, då kommer motivationen.

Följ tråden!

Eva beskriver processen som att ”följa tråden”. Början är när plagget är smutsigt och ska läggas i tvättkorgen och slutet när det är rent och läggs in i byrån. Däremellan gäller det att fokusera på delaktighet, inte slösa med resurser och ha roligt. Första steget är att samla familjen och komma igång.
– Analysera nuläget. Hur gör vi? Ställ frågan ”varför är det så?”. Ställ frågan varför 5 gånger, så kommer ni fram till orsaken, inte bara symtomen. Måla sen upp en drömbild hur ni vill att det ska fungera och kom överens om hur ni ska göra det på ett klokare sätt. Det är kul när barnen är med. De tänker lite roligare, lite Pippi Långstrump. Det handlar ju inte om att tokeffektivisera, att ha kul är lika viktigt! Och sätt igång samma vecka.
– Utvärdera efter en månad, ändra och fira! Gå på tivoli eller hitta på nåt annat kul. När vi hjälps åt får vi mer tid att ha kul tillsammans. Barn gillar att hjälpa till, det gäller att ta vara på det.[/emaillocker]

2

Hemma hos Eva

Det var barnen som föreslog att den tidigare kistan för kläder skulle göras om till tvättkorg.
– I den ställde vi fyra kassar att sortera i; svart, vitt, 40 och 60 grader. När en påse var full kunde vi bära ner den och tvätta direkt och vi sa att måste avsluta tvätt- och strykning samma dag. Kläder skulle bara få vara i tvättkistan, själva tvättflödet, byrån eller garderoben.
Strykbrädan hamnade i tvättstugan, som gjordes trivsammare, och kläder som måste lagas fick bo i en korg i teverummet.
– Vi blev förvånade över hur bra det gick och provade samma metod på andra områden, matlagningen till exempel. Den har blivit mycket roligare och maten godare!

Bästa flow-tipsen!3

✔ Du ägnar nästan 3 år av livet åt att tvätta! Analysera hur ni gör idag och varför ni gör så.

✔ Bestäm tillsammans hur ni vill att tvättflödet ska fungera och hur alla kan hjälpa till. Skapa en gemensam målbild och rutiner. Gör det lätt att göra rätt.

✔ Gör tvättstugan trivsam. Kanske lyssna på någon pod eller ljudbok när du stryker?

TEXT Eva Linetti Eva Linetti@villalivet.se FOTO MARTIN INGER