- Annons -

Spadäck -Så här gör du!

Ett bubblande spabad i ett härligt trädäck är en vinnande kombo. Här är det viktigaste att tänka på när du integrerar spabadet i trädäcket.

När drömmen om spa-badet äntligen ska bli verklighet kommer frågan om hur badbaljan på ett naturligt sätt ska passas in i sin nya omgivning. Det bekvämaste är att placera badet nära huset. Då ökar chansen för att det används ofta. Ett trädäck runt spabadet är mjukt för nakna fötter och trollar bort känslan av spat som en lite udda, fristående pjäs i trädgården. Finns redan en stenlagd yta är det enkelt. Bottna med markskivor av polystyren som isolerar mot markkylan. Gräv annars bort matjorden och grunda med stenkross som packas innan markskivorna läggs på plats.[emaillocker]

Lätt att kliva i och ur

Trädäckets anslutning till spabadet kan se ut på olika sätt. Om trädäcket måste ligga i marknivå kan ett par trappsteg upp mot spabadet göra det enklare att kliva i badet. Fundera över om det behövs ett räcke för att det ska kännas tryggare att gå i och ur.

Ett högre trädäck möjliggör att ha badet nedsänkt. Låt gärna en tredjedel av badets sida sticka upp ovanför däckets golv. Då går det lättare att stiga i och ur. Placerar du trädäcket precis i nivå med badets överkant kan det behövas ett
räcke som stöd.

Stabil ramp

På sluttande mark går det utmärkt att bygga en stabil yta av reglar och trall att ställa badet på. Tänk då på att ett fullt spabad innehåller mellan 1000 och 1600 liter vatten. Lägg till det badarnas och baljans vikt. En ramp för spabadet bör hålla för 500-600 kg/kvm. Bygghandeln kan hjälpa dig att dimensionera både grundsättning med plintar eller markskruv och regelverk.

En viktig sak när man bygger in sitt spa är att se till att det går att komma åt och öppna maskinrumsdörren. Vill du ha badbaljan helt inbyggd kan du gömma maskinrumsdörren bakom en lucka.

Trivsam rumskänsla

Rama gärna in badet med spaljéer, plank eller häck som ger en ombonad rumskänsla och även lite skydd mot grannarnas avundsjuka blickar.

Glöm inte mysbelysning runt badet. Att ligga i spabadet och titta på stjärnorna mörka kvällar är en särskild njutning. De mest hängivna spaägarna badar året om och då är det inte så dumt med några krokar att hänga handduk eller badrock på så de är lätt åtkomliga när man kliver upp i den kyliga luften.

3 smarta tips

Elinstallation
Spabadet kräver fast installation av el, 230 V 16 A, och den ska göras av behörig elektriker.

Lyfttips
Placera lyftstroppar under badbaljan och låt dem ligga där. Då finns de på plats och det blir det enklare att flytta badet i framtiden.

Locklyftare
Spabadets isolerande lock kan vara lite tungt att lyfta av och lägga på. Det finns locklyftare att komplettera med. Ett annat sätt är att lämna en bit golv mellan spabadet och däckets staket på ena sidan som locket kan stå hopvikt på. Då går det lätt att bara resa upp locket och välta ner det på plats igen efter badet.[/emaillocker]

TEXT Roger Nyström
[email protected]

FOTO FOLKPOOL
ILLUSTRATIONER ISTOCKPHOTO

 

- Annons -