- Annons -

Spara vatten hemma – tips

Det är dags för svenska folket att se över vattenförbrukningen. Det senaste året har varit väldigt torrt, och på flera håll i landet börjar dricksvattnet att minska. Nedan följer några enkla vanor som kan göra att du sparar in litervis med vatten.

I Sverige har vi god vattentillgång och därför är det naturligt att vi kanske glömmer bort då och då att vi trots allt ska spara på vattnet. Vi kan befinna oss i perioder när grundvattennivån är låg, vilket den är just nu. Då är det viktigt att vi anstränger oss för att spara på det vi har. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi vill att det ska räcka länge. Vi på Villaliv har därför samlat ihop våra bästa tips och råd för hur du enkelt minskar din vattenförbrukning där hemma!

Varför ska du spara vatten?

Den största anledningen till varför du bör spara vatten hemma är att det just nu råder vattenbrist i stora delar av Sverige. Sommaren 2016 var den torraste på många år och därför gick hela nio myndigheter ut med en uppmaning till svenskarna att försöka spara mer. Bland dessa myndigheter fanns både jordbruksverket, havs- och vattenmyndigheten, naturvårdsverket och livsmedelsverket.

Som värst har situationen varit på Öland och Gotland där man fått köra vatten i tankbil till vissa områden, samt i östra och norra delarna av Sverige. Dagligen använder vi människor cirka 160 liter vatten var per dygn. Det mesta används till personlig hygien som dusch och toalettspolning och därefter kommer disk och tvätt. Till sist kommer mat och dryck som också kräver stora vattenresurser.

Spara vatten tips och tricks

Det finns många saker du kan göra i vardagen som varken tar tid eller energi för att spara vatten. Nedan följer en lista med tips.

 • Stäng av kranen. Att ha kranen på medan du tvålar in dig i duschen eller borstar tänderna gör att enorma mängder vatten slösas i onödan. Ta för vana att alltid stänga av.
 • Duscha istället för att bada. Försök även att minska din duschtid. Att ta en fem minuter kortare dusch kan spara ungefär 60 liter vatten.
 • Se till att inget droppar. Droppande kranar kan slösa upp till 20 000 liter vatten per år.
 • Ät vegetariskt. Det går åt ungefär 15 000 liter vatten för att producera ett kilo nötkött, vilket är enorma mängder. Försök därför dra ner på köttet så mycket du kan, eller i alla fall ibland.
 • Köp begagnade kläder. Det går åt mellan 10 000–30 000 liter vatten för att producera ett kilo bomull. Försök också att inte shoppa för mycket, och köp gärna begagnat när du väl handlar kläder.
 • Sträva efter fulla tvätt- och diskmaskiner innan du startar dem. För en tvättmaskin går det åt 50 liter vatten och för en diskmaskin går det åt 15 liter. Trots detta är diskmaskin bättre jämfört med att diska för hand om du har mycket disk. Måste du dock diska för hand så gör detta i en balja och aldrig under rinnande vatten.
 • Samla regnvatten i en tunna i trädgården att vattna växter och planteringar med.
 • Installera snålspolande kranar för duschmunstycke, handfat och kökskranar. Speciellt om du har gamla munstycken eller munstycken med högt tryck.
 • Ha kallt vatten i en tillbringare i kylskåpet. Om du gillar att dricka vattnet iskallt är det bättre att alltid ha en kanna i kylen som du fyller på, än att låta vattnet spola i flera minuter tills det blir iskallt.
 • Införskaffa en vattenmätare. Om du har en vattenmätare hemma som tydligt visar hur mycket du förbrukar är det enklare att avgöra om du håller dig till en rimlig mängd eller inte. Bor du i villa och betalar för vattnet själv blir det dessutom en motivation rent ekonomiskt att spara vatten.
 • Spola aldrig i toalettstolen i onödan. Har du en gammal toalettstol som samlar mängder – byt ut den.
- Annons -