Allt du behöver veta om pooltak

KATEGORI

Allt du behöver veta om pooltak

Funderar du på att skaffa ett pooltak till din utomhuspool? Det finns massor av fördelar med att skydda poolen. Nedan följer tips på vilka sorter som finns och hur de fungerar.

Att ha en pool på tomten är härligt, och att ha ett tillhörande pooltak är inte bara snyggt utan även smart. Ett pooltak gör det enklare för dig att hålla poolen ren och är i vissa fall är ett måste för att förhindra att olyckor sker. Vi på Villaliv berättar varför det är viktigt att täcka över din pool och vad du ska tänka på när du väljer pooltäckning!

Gullberg & Jansson Stella Polaris

Fördelar med att ha ett pooltak i glas

Det allra bästa poolskyddet är oftast att ha ett glastak i form av en heltäckande kupol, som också ger väggar. Dessa tak finns som både lås- och skjutbara och gör att poolen ser ut som en inomhuspool. Den främsta fördelen med att ha ett rejält glastak över poolen är såklart att det går att använda poolen när taket är på, vilket gör poolen tillgänglig även för regniga sommardagar och förlänger badsäsongen en bit in på hösten. Självklart finns det även många andra fördelar:

  • Energibesparande. Ett pooltak i glas håller värmen av två anledningar. Dels släpper det igenom solvärme vilket höjer värmen i vattnet och dels isoleras poolen mot värmeförlust under kyliga nätter. Detta gör att poolens värmepump får vila och du slipper höga energikostnader som uppvärmningen kan medföra. Dessutom förhindrar ett ordentligt tak att ditt poolvatten dunstar och behöver fyllas på.
  • Mindre städning. Ett tak skyddar poolen mot både insekter, skräp och trädgårdsavfall som löv, gräs, pollen eller grenar. Du slipper städa lika ofta och det leder även till att du inte behöver använda rengöring med kemikalier lika frekvent, vilket gör pooltaket till ett miljövänligt alternativ.
  • Skyddar mot olyckor. Ett tak över poolen är en säkerhet för dina egna barn och för grannarnas, samt även för husdjur eller vilda djur som rådjur och kaniner. Enligt Boverket är det lag på att alla fasta pooler som är djupare än 20 centimeter ska ha någon form av skydd på grund av detta. Drunkningsolyckor är vanligt bland små barn och det är viktigt att förhindra detta till största möjliga mån.
  • Designen. Att ha ett tak över poolen ger ett lyft till trädgården och gör att poolen ser ut som ett lyxigt badhus eller spahus.

Något du bör tänka på är att det kan behövas bygglov för att sätta upp ett sådant här tak. Har du inget tillstånd kan du bli tvungen att ta bort hela poolen, så kolla alltid upp vad som gäller med byggnadsnämnden i din kommun.

pooltak 1

Poolskydd – olika sätt att täcka över pool på

Om du vill täcka över din pool på andra sätt, kanske på grund av att du inte har plats för ett glastak, finns det en rad andra alternativ att välja mellan. Värt att tänka på är att skyddet ska fungera med din typ av pool och med en tillhörande trappa eller stege. Nedan löper en beskrivning av några olika sorter.

  •  Poolnät. Ett nät är ett enkelt och billigare alternativ på skydd för din pool. Det ska hålla att gå på för att kunna skydda människor och djur från att ramla i. Dock skyddar det inte mot eventuella småkryp och smuts.
  • Poolöverdrag. Det finns både automatiska överdrag som går i spår och manuella som dras ut och fästs med stroppar att välja mellan.
  • Solfolie. En isolerande värmeduk som minskar avdunstning och behovet av rengöring, dock måste det kompletteras med ett staket eftersom det inte är stabilt nog att gå på.
  •  Poolguard. Är ett skydd som består av PVC-väv, är säkert för både barn och vuxna samt håller skräp borta. Det fungerar året runt och är enkelt att ta på och då det öppnas med en säkerhetsnyckel och rullas ut automatiskt.
  • Plåtar. En plåt är ett bra och väl skyddande alternativ under vinterhalvåret, men desto sämre om du vill skydda poolen under badsäsongen eftersom plåtar är tunga och tidskrävande att flytta på. De har dock lång livslängd och är ofta billiga.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -