Vinnare Sveriges Mysigaste Hem 2023

Sara N. Ekström, en talangfull grafisk formgivare från den pittoreska byn Störlinge på Öland, har korats till vinnare av Sveriges Mysigaste Hem 2023. Vår prestigefyllda och nationella tävling lockade även i år tusentals deltagare och engagerade hundratusentals röstande över hela landet.

Tävlingen med Partners såsom Mio, Landshypotek Bank och Tylö, hyllar kreativitet och personlig stil inom heminredning. Sara och hennes familjs unika och inbjudande hem har vunnit hjärtan över hela Sverige.

Kort fakta och Sara och familj

Namn: Sara N. Ekström 33 år.  Johan Ekström 35 år, Katten Nemo
Gör: Sara, Grafisk formgivare . Johan, Elektriker
Bor: Öland, i byn Störlinge.
Om huset: 1 & ¾ villa, ca 250kvm boyta, med ladugård, svinhus och brygghus.
Instagram: @klingagarden

1
Foto: Lovisa Furubo

”Det var både roligt och spännande att vara med, speciellt nu på slutspurten”

Varför köpte ni det här huset?

– Det är en gård som funnits i min familj sedan 1600-talet, berättar Sara, vi tog över huset 2019, efter min mormors bror. Jag är själv uppvuxen med mina föräldrar på gården mitt emot, så det var härligt att kunna ta över detta och låta det vara kvar i släkten.

– På gården mitt emot bor idag både mina föräldrar och min ena syster med make och barn, så det är lite Bullerbyn. Att det blivit så är tack vare min mammas mormor och morfar, de kom från varsin gård mittemot varandra, blev kära och gifte sig.

Vad tycker ni är mysigast med ert hem?

– Jag skulle säga att vi i detalj själva fått skapa vårt hem precis som vi vill ha det. Vi har dessutom bevarat en massa äldre detaljer som den renoverade kakelugnen, gamla tavlor och fotografier. Jag gillar också den öppna känslan, att alla kan vara tillsammans men att man ändå kan sitta lite i undangömd i en mysig fåtölj.

Läs också: Hon vann andraplats i SMH 2023

Hur har ni gjort för att få till hemmet och myset som det är idag?

– Jag gillar att jobba med moodboards, säger Sara, men vi har ett väldigt bra teamwork mellan oss och tycker nästan alltid samma. Vi gillar båda mönster och färg, rejäla möbler och mörkt trä, och det underlättar såklart.

– Vi har också tänkt igenom allt i god tid innan det varit dag att bestämma och beställa, och att slippa stressa med det är nog generellt ett bra knep.

Vilken är era största inspirationskälla när det kommer till heminredning?

– Jag skulle säga dåtiden, säger Sara, jag inspireras mycket av det gamla från förr, allt från gamla fotografier till vackra möbler. Jag har vuxit upp i ett hem där nästan allt hade en historia och var kopplat till någon i släkten, och det har verkligen påverkat mig.

– Min mamma har också ett väldigt mysigt hem, så jag har nog fått mycket därifrån. Och självklart har jag kollat på massor av fina hem på Instagram, det är en jättebra inspirationskälla.

Hur har ni lyckats kombinera funktion och estetik för att skapa ett både mysigt och praktiskt hem?

– Vi har verkligen bara utgått bara från hur vi vill ha det, berättar Sara, vad gäller både stil och funktion. Det var också en stor fördel att vi haft hus tidigare, de bra sakerna tig man med sig och det man inte gillade kunde vi hoppa över. Men mysighetsfaktorn för mig ligger mycket i det ärvda, de finns en själ i gamla saker.

Vilka var har varit de största utmaningarna när ni inrett och hur löste ni dem?

– Vi har relativt öppen planlösning från entré till vardagsrum, matplats och kök och det kan så klart vara en liten utmaning att få mysigt. Men det tyckte jag vi ändå har lyckat lösa bra genom att använda möbler som avskiljare, med allt från ett runt hallbord till ett platsbyggt avlastningsbord bakom soffa. Det är ett bra sätt att skapa avskiljning utan att behöva ha väggar som skymmer sikten.

2

Har ni haft några tankar kring hållbarhet när ni byggt och inrett?

– Eftersom vi i stort sett fyllt vårt hem med arvegods och auktionsfynd så ser jag verkligen det som ett hållbart inredningsval. Möbler med 100 år på nacken är lika fina nu som då, och de kommer garantera hålla lika länge till.

Hur har tankarna gått kring färg och ljus?

– Vi älskar färg och mönster, berättar Sara, så det har varit dominerade när vi gjort våra val. Huset har mycket fönster som ger härligt ljus på dagtid, och Johan som är elektriker, har lagt mycket tid på att hitta rätt belysning för att göra kvällarna mysiga. Vi har valt att sätta belysningen i varierande höjder och det ger verkligen en hög mysfaktor.

Har ni någon favoritdel av huset?

– Det är nog ganska jämnt mellan vår glasveranda och kök, men de är precis intill varandra och går lite hand i hand. Glasverandan är fantastisk med ljuset och de stora fönstren, och köket är mysigt, varmt och sällskapligt.

– Vi har gamla munblåsta fönstren som delar av rummen och de höjer känslan i bägge rummen rejält. De har tidigare suttit på en glasveranda på huset, den plockades ner på 60-talet men nu fick fönstren komma till användning igen.

– Vi älskar också utsidan på vårt hus, det är färgglatt och välkomnande redan innan man kliver in och det är många som har stannat och frågat just om färgsättningen.

3
Familjens glasveranda. Foto: privat

Har ni några tips för hur man skapar ett mysigt hem på en begränsad budget?

– Köp secondhand! Det finns så otroligt mycket fina möbler som någon annan tröttnat på som kan få helt nytt liv hos dig, att måla om en möbel kan också ge den en helt ny känsla! Variera också höjden på belysningen, med lampor i varierande höjder, på golvet, bordet och något från taket får man direkt en mysig känsla, speciellt om det är lite neddimrat.

Har ni några fler projekt planerade för hemmet?

– Oj, vi har nog egentligen mycket vi skulle behöva fixa med, med först kommer nog ett entrétak/farstu på framsidan, vi har också planerat för en platsbyggd en bokhylla i vardagsrummet och sen ska vi nog ge oss på att putsa om källarens insida.

Vad skulle ni vilja ge för råd till den som vill skapa ett lika mysigt och välkomnande hem som ert?

– Ha mycket levande ljus och lampor i olika höjd. Välj gärna några antika möbler eller second hand med lite känsla och själ i sig, då blir hemmet automatisk lite mer hemtrevligt.

– Jag skulle också säga våga välja lite färg och mönster, det gör ett rum mycket mer mysigt och omfamnade än om det är helt vitt. Lite levande gröna växter är också bra, då blir det genast mer hemtrevligt

Detta vann familjen Ekström

Slutresultat för Sveriges Mysigaste Hem 2023

  1. Sara N. Ekström (Röster: 10506)
  2. Julia Nilsson (Röster: 6817)
  3. Frida Clarberg (Röster: 6501)
  4. Marcus Saarenpaa: (Röster: 5750)
  5. Thonny Sandra Lindeberg (Röster: 4280)

Våra Partners 2023

12

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -