- Annons -

Mjuk kullersten omgärdad av vitkalkade väggar. Mitt på gårdsplanen ett körsbärsträd som fyller himlen med rosa blom. Skånegård med romantik på hög nivå kan tyckas, men så fort man kliver in i huset är kontrasterna klara. Här råder avskalad minimalism.

skånskt paradis

På Vindåkra gård har Tina Liselius skapat det hon länge drömt om – en fast punkt och ett hem som speglar henne själv, samt ett galleri för sin egen och andras konst. Efter att ha bott utomlands och i storstäder i många år längtade Tina ut på landet.
– Jag har haft arbete som konsult och marknadsförare med hela Europa som arbetsplats, och 200 resdagar om året, berättar Tina. Det var en stor kontrast att komma från hetluften hit ut på vischan, men det var något jag längtat efter. Tina köpte gården med sin dåvarande sambo. Större delen av längorna var nedgångna kontorslokaler. Huset hade renoverats på 1980-talet, och var i stort behov av en ny upprustning.
– Ingenting av de gamla detaljerna som vi var intresserade av fanns kvar, fortsätter Tina. Vi ville ha tillbaka känslan av gammalt hus, och under resans gång har jag blivit en stor vän av Blocket, där man verkligen kan hitta allt.

Många fina minnen
Genom att måla både väggar och golv vita lyftes insidan av huset rejält. Köket är det sociala rummet, husets hjärta.
– I ett så här stort och öppet kök kan man jobba med detaljer, säger Tina. Vid vasken har vi använt kvadratiska bitar av granit istället för kakel. Den svartgråa stenen har vi kombinerat med mycket trä för att få värme i rummet.
Tinas skånska paradis mitt i texten 1På de öppna hyllorna finns saker som används ofta blandat med minnen. Som det lilla gröna måttet i glas från Tinas mormor, det är urgammalt med måttenheter som ett snapsglas och en kaffekopp.
– Jag gillar verkligen att blanda gammalt och nytt, fortsätter Tina. Slagbordet är från min mormors morfars skräddarverkstad och farmors gamla stolar som mamma klätt om är en fin kontrast till den nytillverkade strama köksön i dansk design.
När Tina och hennes sambo bröt upp var det vikigt för henne att hitta ett sätt att kunna behålla den 650 kvadratmeter stora gården. Drömmen var ett galleri, men det behövdes fler verksamheter för att det skulle kunna fungera. – Av en slump var vi fyra tjejer som sammanfördes, och vi bestämde oss för att förverkliga fyra drömmar. Tillsammans var det lättare att ta steget och i augusti 2008 körde vi igång.

 

Kvinnokraft i grunden
På Vindåkra är det kvinnokraft som gällt ända sen starten. Girlpower. Dock med stor hjälp av män i bakgrunden, sambos och familjer, där ibland en snickare med kunskap och tillgång till alla verktyg. Idag finns även en man med och driver en av butikerna.
– Men vi tjejer gjorde allt renoveringsarbete själva, poängterar Tina. Vi grävde till och med ur grunden för hand och det var sten precis över allt. I efterhand kan jag inte fatta vilket tungt arbete det var.
Verksamheten står på fyra ben. Då och då har koncepten bytts ut, numera handlar det om kläder, inredning, restaurang med fransk matkultur, blommor med specialisering på lavendel. Samt ett galleri.
– Att måla har varit mitt intresse och avkoppling hela livet, ända sedan jag var liten. Med mitt eget galleri här har jag nått mitt mål.

Tinas renoveringstips
• Ta din tid, bo in dig.
• Gör det grundligt, annars är risken att man köper grisen i säcken.
• Leta bra och gediget material, till exempel på återvinningsdepåer.
• Skapa rymd genom att måla vitt.
• Låt grunden vara enkel och byt istället detaljer då och då.

Det bästa med huset
• Atmosfären och lugnet, jag kände mig hemma redan första gången jag kom in, fast det var väldigt fult.
•  Att vi renoverat modernt men med gamla material.
•  Huset går i samma stil men man får olika känsla i olika rum.
•  Kombinationen av gammalt och nytt.
•  Badrummet, jag älskar att ligga i badkaret med tända ljus och dricka te.

Tinas skånska paradis 2 Tinas skånska paradis 3 Tinas skånska paradis 4 Tinas skånska paradis 5 Tinas skånska paradis 6 Tinas skånska paradis 7 Tinas skånska paradis 1

- Annons -