- Annons -

Nu är det hög tid att tvätta din altan! Men frågan är hur du gör detta på bästa sätt? De flesta tror att en högtryckstvätt är det enda du behöver för att tvätta din altan, men faktum är att det kan skada träet. Läs mer för smarta råd om att tvätta altan på både grövre och på mer skonsamt vis.

tvätta altan

Det är inte bara huset, trädgården, bilen och annat som ska städas för sommaren. Det ska även altanen! Denna har stått ut med väder och vind, smuts och annat under både höst, vinter och vår, och behöver sig en rejäl tvätt för att bli klar för lata semesterdagar och härliga sommarkvällar. Det är inte speciellt svårt att tvätta altanen och du behöver inte massor av prylar, men det gäller att ha lite koll för att inte göra ett onödigt jobb eller förstöra mer än du gör nytta. Här får du tips på olika metoder för hur du på bästa sätt tvättar din altan.

Tvätta altan beroende på smutsmängd

tvätta altan
Med vatten och en ordentlig skurborste kommer du ganska långt!

Hur du ska tvätta din altan beror på vilket skick den är i, vilket trä den är byggd av, hur den är behandlad, och inte minst: hur smutsig den är. Det sistnämna är kanske det mest självklara, men ändå är det många som drar fram högtryckstvätten när det endast är en liten smutsmängd på altanen. Så här städar du lämpligast altanen vid olika smutsgrader, om det gäller en omålad altan av de flesta slag. Om du har en målad altan tvättar du med målartvätt.

  1. Lite eller normalt smutsad altan – Här duger det gott och väl att du borstar av altanen med en vanlig trallborste först, sedan skrubbar den med borsten, grönsåpa och vatten och samt sköljer av ordentligt.
  2. Mycket smutsig altan – I detta fall räcker det oftast inte med grönsåpa, oftast behöver du använda dig utav ett altantvättmedel. Tvätta sedan med samma anvisningar som ovan. Är det en riktigt smutsig fläck på din altan kan du ta lite klorin just där.
  3. Hårt ingrott smutsad altan – Använd krafttvätt för altan, skrubba och skölj bort. Har altanen drabbats av alger eller mögel bör du även använda alg- och mögeltvätt för att få den ren.

Tvätta altan med högtryckstvätt

Många ser finessen i att använda en högtryckstvätt för att tvätta altanen, och visst är det effektivt för att rengöra. Problemet är bara att en högtryckstvätt lätt orsakar slitage på altanens yta. Om du är van att använda högtryckstvätten och lyckats tvätta jämt på altanen, utan att slita mer på vissa ytor, så kan den vara fördelaktig att använda. Sätt då på en altanborste eller något annat smart munstycke för att tvätta din altan, det sliter allra minst och ger bättre kontroll. Blir det flisor och annat får du helt enkelt slipa innan du oljar.

Glöm inte att olja in eller måla altanen efter den rengjorts, för extra skydd och livslängd. Låt den dock torka i något dygn först. Lycka till med att tvätta altan.

- Annons -