Tips för att grilla säkert i sommar

KATEGORI

Det finns mycket att tänka på när du ska grilla i sommar, inte minst att grilla säkert. Genom att förbereda, grilla på säker plats och avsluta grillningen rätt har du täckt upp för mycket. Men du behöver också använda rätt typ av grillsaker för att grillningen ska hållas trygg.

Många tänker bara på vad de ska grilla och hur gott det ska bli, men viktigt är att du också har kunskaper om hur du grillar säkert, förbereder för att grilla säkert och har en plan om olyckan är framme. Det finns olika saker som spelar in på hur grillsäkerheten hos dig ser ut, här får du lära dig det du behöver veta!

Grilla säkert på rätt plats

Du får inte grilla var som helst, detta är mycket viktigt att veta. I naturen får du endast grilla på angivna platser och om det inte råder eldningsförbud. Har du en balkong så får du endast grilla där med elgrill eller gasolgrill, men tyvärr är det inte alla som ens får göra det. Det beror på vilka regler som finns hos hyresvärdar eller i bostadsrättsföreningar. På din altan, uteplats eller tomt får du grilla, men inte nära saker som är lättantändliga.

grilla säkert 1

Att tänka på när du placerar ut grillen:

 • En grill ska aldrig stå nära en husvägg, ett staket, plank eller växtlighet som kan börja brinna.
 • Ställ grillen på ett plant och stabilt underlag som inte är känsligt för värme eller lättantändligt.
 • Placera grillen strategiskt med vinden, kanske blåser det rakt mot soffgruppen på tomten där alla gäster sitter? Då är det rimligt att flytta den.
 • Bra är att placera grillen nära vatten eller tillgång till vatten.

Att tänka på med olika grilltyper

Det finns många olika sätt att grilla säkert på, och det skiljer sig lite åt beroende på vilken typ av grill som du har där hemma.

 • Kolgrill. När du grillar med denna typ av grill gäller det att du bara använder grillkol eller briketter, allt annat kan bli farligt. Var försiktig med tändvätskan och lämna den aldrig lättåtkomligt och tänd aldrig en slocknad grill med tändvätska.
 • Gasolgrill. Ha alltid gasolen vid sidan om grillen även om det finns plats under. Detta för att värme och fett från grillen inte ska ta eld. Ha dessutom alltid gasolen i stående läge. Se till att ha pulversläckare och skyddshandske i närheten, då du ej ska släcka en gasolgrill med vatten. Kontrollera varje grillsäsong så att gasolinstallation och gasolslang ser bra ut.
 •  Elgrill. Förvärm grillen innan du grillar och se till så att sladden inte ligger nära värmen. Använd endast jordade eluttag för grillen.

Läs även tipsen hur du grillar med kol och gasol som ett proffs!

Förberedelser och under grillning

För att du ska kunna grilla säkert finns det en hel del förberedelser att göra. Får du in dessa på rutin blir det inte särskilt svårt och säkerhetstänket kommer bli en vana. Här är en lista för det också:

 • Kontrollera att grillen är hel och i brukbart skick.
 • Kolla om det är eldningsförbud – grilla då extra försiktigt hemma och följ räddningstjänstens anvisningar.
 • Se till att grillen är ren från fett och smuts innan du börjar grilla, då sådant är lättantändligt.
 • Ha alltid en hink för fettavrinning och en hink med vatten nära. OBS! Släck aldrig gasolgrillar med vatten, och endast elgrill om kontakten är utdragen!
 • Se till att ha ordentliga grillverktyg så att du inte bränner dig.
 • Lämna aldrig grillen utan uppsikt och låt inte barn grilla ensamma.
 • Ha en brandfilt nära till hands.

grilla säkert

När du grillat färdigt

När du grillat klart maten ska grillen stå med locket på och stängd ventil för att kväva eld. Låt kolen ligga kvar tills nästa gång du grillar och ta hand om den på ett säkert sätt. Det är nämligen så att kolen kan glöda i ett dygn efter grillning, vilket kan få förödande konsekvenser om askan slängs på komposten. Grillar du med elgrill eller gasolgrill måste du se till att elen är frånkopplad ordentligt och att gasol är av och står säkert.

Lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -