- Annons -

Efter den senaste tidens stora regnoväder kan det vara bra att ha koll på vad som ska göras om en vattenskada uppstår samt hur man kan förhindra att en olycka händer. Villaliv listar hur du ska agera, tipsar hur du undviker vattenskador på huset och vad som är bra att tänka på – vattenetikett helt enkelt!

Hur man ska agera vid vattenskada

 1. Börja med att stänga av vattnets huvudkran
 2. Se till att alla kontakter till el-apparater är utdragna
 3. Använd kärl eller hinkar för att samla upp vatten som kommer
 4. Försök minska flödet av vatten genom att binda handdukar där läckan uppstått
 5. Se till att samla upp vatten som redan runnit ut. Frottéhanddukar är jättebra på att suga upp vatten som redan ligger på golvet. Står det mycket vatten? Använd en skyffel för att samla upp vattnet!
 6. Se till att möbler, värdeföremål och andra vattenkänsliga föremål flyttas till en torr plats i hemmet. Särskilt känsliga är dina el-apparater.
 7. Om du bor i en hyreslägenhet eller annan hyresfastighet: ring din fastighetsskötare eller vicevärd.
 8. Kontakta försäkringsbolaget eller ring din lokala larmtjänst för mer råd över vad som ska göras. De ska då skicka ut någon som besiktar fastigheten och hjälper även till med att ta kontakt med hantverkare.
  Vattenskada
  Det är viktigt att alla i familjen vet vart huvudkranen sitter och hur den fungerar

Se till att alla vet hur huvudkranen fungerar

För att undvika uppkomsten av en vattenskada eller för att se till att eventuella skador blir mindre, är det bra om alla i familjen vet hur huvudkranen fungerar. Se till att barn som är tillräckligt gamla vet vart den sitter och hur man stänger av vattnet om olyckan skulle vara framme. Ett bra tips är att alla får prova hur man stänger av huvudkranen!

Vart kommer vattnet från?

Den vanligaste typen av vattenskador kommer inifrån bostaden och är till följd av en ledning, koppling eller annat vattendrag som brister på grund av rost eller materialfel. Det kan också vara ett avlopp som inte längre kan ta emot spillvatten på grund av att det fyllts upp dem slamm. Den här typen av vattenskador kommer i princip nästan alltid utan förvarning. Därför är det viktigt att inte lämna hemmet medan badkaret töms eller din tvätt- eller diskmaskin är igång.

När det har varit kraftiga regnoväder finns risken att dagvattenbrunnarna inte hinner få allt vatten att rinna undan. Detta leder för det mesta till att vattnet kan svämma över och rinna ner i källaren i din bostad vilket kan resultera i vattenskador.

Hushåll nära större vattendrag såsom en å eller älv, kan vårfloden orsaka liknande vattenskador och översvämningar. Tyvärr är dessa oftast allvarligare.
Vid denna typ av översvämningar brukar det komma ut varningar i förhand så personer hinner flytta sina värdesaker i tid och därmed undvika risken att få vattenskador på materiella ting.

Tips på hur du kan undvika vattenskador

Genom att regelbundet göra en liten kontroll runtom i hemmet kan du undvika den ödesdigra vattenskadan.

 1. Rensa alla avloppsledningar och golvbrunnar regelbundet. Helst mer än en gång per år.
 2. Om vattnet rinner undan långsamt kan det vara ett tecken på att det är dags att rensa vattenlåset.
 3. Rengör filter i disk- och tvättmaskiner flera gånger per år. Vissa maskiner har även filter på sina tilloppslangar.
 4. Om några slangar till maskiner visar tecken på sprickor eller andra typer av skador ska de bytas ut direkt!
 5. Om ni ska åka iväg under en längre period, stäng av kranarna till tilloppsledningarna så maskinerna inte står med ett vattentryck.
 6. Det är bra att varje månad kolla termostatventilerna till elementen och att de inte läcker när de är inställda på rätt temperatur.vattenskada

Vattenläckor och översvämningar är alltid allvarliga och när vatten hamnar där det inte ska vara kan de lämna stora skador, även om det bara är ett fåtal liter. Skulle man få en vattenskada behöver man oftast göra någon form av reparation i form av byte av golv och/eller väggar. Innan man börjar bygga om måste det blöta materialet fått torka och senare kanske bytas ut. Därför kan en vattenskada göra att reparationer drar ut på tiden då det kan ta månader innan vattenskadans följder är åtgärdade.

Vanligt i äldre hus

Bor du i ett äldre hus är det vanligt att expansionskärlet antingen fryser eller rostar sönder. Därför kan det vara värt att byta ut innan något händer. Nuförtiden kan man sätta kärlet så det syns lättare tillsammans med värmecentralen i huset.

Fuktvarnare

Numera finns det så kallade fuktvarnare som liknar brand- och rökvarnare. Det finns även fuktvarnare som kan anslutas till larmcentralen via din telefon. Fuktvarnaren fungerar genom att varna när luftfuktigheten är för hög.

- Annons -