- Annons -

Ekonomilivet – Roliga investeringstips i Coronatider!

Det finns många olika sätt att investera pengar på som inte kräver några specifika förkunskaper. En investering handlar främst om en sak – att köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt. Det du behöver tänka på när du ska investera pengar är att planera och göra efterforskningar så att du vet vad du investerar i och vad riskerna är. Detta gäller framförallt i coronatider då saker och ting ständigt förändras.

Här kommer ett axplock av roliga och intressanta saker du kan investera dina semesterpengar i för att förhoppningsvis få en bra avkastning.

1. Aktier och fonder

Osäkerheten på börsen är stor just nu men trots detta finns det en del aktier och fonder som går uppåt. Här gäller det bara att du hittar de rätta bolagen. Telekom och IT-branschen är ett exempel där flera bolag har gynnats av krisen och ökat i värde. Detta tack vare att många av oss har upprättat ett bekvämt hemmakontor och tagit arbetslivet in i den digitala världen.

Tips! På affärsvärlden.se kan du följa börs- och ekonominyheter och få tips om vilka aktier och fonder som är köpvärda för tillfället.

2. Fastigheter

Är du intresserad av renovering och inredning är det en bra idé att investera i fastigheter. Köp ett renoveringsobjekt för en billig summa som du renoverar och sedan säljer med vinst. Är du händig finns det mycket du kan göra själv för att spara in på arbetskostnad. Då har du även något att göra under din semester när du inte längre kan ut och resa. Tänk på att vissa arbeten måste utföras av professionella hantverkare för att fastigheten ska gå igenom besiktningen.

För en mer långsiktig investering kan du köpa en fastighet som du sedan hyr ut på långtidskontrakt eller veckovis. Fastigheter är en spännande investering, det krävs dock att du har en relativt stor summa över för att kunna börja, så detta är inte för alla.

3. Vin och andra drycker

Att investera i fina årgångsviner som finns i begränsad upplaga kan vara riktigt lönsamt. Flera experter säger att vissa viner kan öka i värde med upp till 30 % varje år. Denna investering kräver en del efterforskning och kunskap för att du ska veta vilka viner som är värda att satsa på. Det tar ofta lång tid innan du får avkastning men för den med stort vinintresse är detta ett roligt sätt att investera.

En stor fördel med att satsa på vin är att om du inte går med vinst så har du åtminstone ett fantastiskt vin du kan njuta av till en god middag. Är du mer intresserad av andra drycker såsom whiskey eller cognac erbjuder dessa också stora investeringsmöjligheter. Det viktiga är att drycken har någon form av raritet och blir bättre med åren.

4. Konst och antikviteter

Konst och antikviteter är riktiga klassiker som hela tiden ökar i värde. Läs på och skaffa dig kunskap så du vet vad du bör titta efter för att hitta de rätta verken. Spana sedan på loppisar och auktionshus för att upptäcka dina fynd. Många som har satsat på antikviteter har lyckats tjäna rejält med pengar.

Tänk på detta när du ska investera pengar! Oavsett vad du vill investera i så finns det några saker du bör tänka på. Ett misstag som många gör är att de satsar alla sina pengar på en enda sak. Istället bör du sprida ut ditt kapital på flera investeringar samtidigt eftersom det minskar risken att förlora allt på en gång samt ökar chanserna för en lönsam utdelning. Tänk också på att endast investera pengar du faktiskt har råd att förlora, det finns inget som garanterar att din investering kommer betala sig utan det finns alltid risker inblandat.

I övrigt är det klokt att investera i något du tycker är intressant och som inte är kopplat till en alltför hög riskfaktor. Ha tålamod och låt din investering växa med tiden vilket på sikt ger dig goda möjligheter att få en rejäl avkastning som slår alla sparkonton i världen.

- Annons -