- Annons -

[emaillocker]Funderar du på att sälja bostad i januari? Det är en månad som har både fördelar och nackdelar när det kommer till bostadsförsäljning. Läs mer här om vad du bör tänka på när du ska sälja din bostad efter jul och nyår.

Det nya året inleds alltid med januari. Detta är en månad då många tittar framåt och vill göra större förändringar i sitt liv. En del väljer att lägga ut sina bostäder till försäljning och detta kan vara på grund av skilsmässor, men kan även bero på viljan att röra på sig till en annan plats. Vad finns det att tänka på när du ska sälja bostad i januari?[/emaillocker]

sälja bostad i januari
Ett bra tips vid försäljning är att framhäva hur mysigt huset är

Bostadsmarknaden i januari

December är en svag månad för bostadsförsäljning, då har folk helt enkelt så mycket annat att tänka på. I januari däremot, drar bostadsmarknaden igång igen efter en månads vinterdvala. Det är redan under ledigheten som det börjar ta fart, startdatumet brukar nämligen vara runt den 5e januari.

Lägg ut din bostadsannons tidigt i månaden

I början av månaden har en del redan hunnit förbereda sina hem genom styling, fotografering och lagt ut en annons på Hemnet. Mot slutet av månaden brukar utbudet vara stort, så det bästa är att vara ute med sin bostadsannons redan tidigt, detta innan konkurrensen verkligen tagit fart. De flesta påbörjar processen med att fotografera sitt hem i mitten av januari, men tipset är alltså att ha det på det klara redan innan den 5e.

Fördelar med att sälja redan i januari är att det finns gott om spekulanter, som precis som du, vill inleda året med en förändring. Säsongen för bostadsrätter pågår i princip hela året runt och lägenheter kan säljas vare sig det är sol eller snöslask ute. Lite annat är det för villor och hus.  

Att sälja hus och villa under vintern

Husförsäljning under januari är inte optimalt, detta främst eftersom snö, slask och lera inte gör trädgården någon förtjänst. Hur kommer du undan detta lilla problem? Jo, ett smart sätt är att ha förberett med bilder på huset från vår, sommar och höst. Det gör att spekulanterna kan se hur vacker trädgården är när grönskan slagit ut, hur trevlig uteplatsen är med pelargoner och så fin uppfarten är med rabatterna som blommar bredvid. Det ger en gnutta fantasi till de som inte kan se längre än till en lerig gräsmatta och nakna träd.

Efter jul och nyår är det mysiga med vintern som bortblåst och de flesta längtar till vårsolen och sommaren, det gör att bilderna på huset med trädgården i sommarskrud är viktigare än någonsin. Det är heller inte så många hus som säljs under denna första månad på det nya året, det gör att du har låg konkurrens från andra säljare på marknaden.

Fördelar med att sälja hus under vintern är alltså främst två punkter:

  1. Lågt utbud av andra hus.
  2. Många nya spekulanter ute på marknaden.

Förmedla en mysig känsla via bilder

Forskning visar att vi generellt sett är mindre positiva när det är grått ute. Det gör det viktigt att verkligen förmedla en härlig stämning i annonsen med tillhörande bilder. Oavsett om du säljer en lägenhet eller en villa är det alltså viktigt att skapa en myskänsla till spekulanterna. För även om det är grått och slaskigt utomhus är det ändå insidan som är viktigast. Med många ljus tända, ljusslingor och mycket textil skapar du en härlig atmosfär som gör att folk börjar fantisera om att mysa ner sig i soffan med en kopp te i just det här hemmet.

Fina snöbilder eller sommarbilder är att rekommendera

sälja bostad i januari

Om snö har fallit och ramar in både trädgård och hus i ett vitt puder är det ett bra tillfälle att ta sig ut och fota. Annars är det sommarbilder som gäller, med grönska och sol. De gråa vinterbilderna kan avskräcka spekulanter och få dessa att vänta med att lägga ett bud.

Några sista tips inför en eventuell försäljning av bostaden på vintern:

  • Om du är tvungen att sälja bostaden på vintern – var ute i god tid.
  • Var gärna förberedd och låt mäklarens proffsfotografer ta bilder utomhus innan vädret börjar bli tråkigt.
  • Visa gärna sommarbilder för eventuella spekulanter som då ser hur fint trädgården är under vår, sommar och tidig höst.
- Annons -