Välj rätt ytskikt till ditt badrum
Nytt badrum och nya väggar – så här gör du!
Det är ljuvligt att ha ett nytt fräscht badrum. Lättstädat och med en skön spa-känsla. Att göra om eller göra ett nytt badrum är ett stort men roligt projekt. Men följer du de viktigaste reglerna och våra tips så får du ett vackert badrum som håller över tid.
Det finns en mängd olika material du kan använda när du bygger väggar till ditt badrum. Vad som skiljer dem åt är både pris och tillvägagångssätt.
Viktigast av allt är tätskiktet
Innan du börjar med ytskiktet kommer du till den viktigaste punkten rent funktionsmässigt och det är att göra ett tätskikt som fungerar till hundra procent. Det vanligaste tätskiktet att ha under keramiska ytskikt och natursten är ett så kallat foliesystem. När du väljer tätskiktsfolie så kontrollera att det är godkänt för våtrum. Våtrumstapet är ett annat alternativ och finns både med slät yta och struktur. De allra flesta våtrumstapeter fungerar både som tät- och ytskikt.
Med nytt utseende på dina väggar kan du ge ditt badrum ett rejält lyft och det finns nästintill oändligt med färger och mönster inom olika material att välja mellan.
Kakel eller våtrumsmatta
Keramiska ytor det vill säga kakel, klinkers eller natursten hör till de vanligaste materialen i badrummen idag. De finns i en mängd olika utföranden och prisklasser.
Keramiska ytor ger ett snyggt och lättstädat badrum som håller över tid. Du kan välja en enhetlig färg eller skapa fina mönster med olika plattor.
Ett annat billigt och relativt enkelt alternativ är att sätta upp våtrumstapet eller våtrumsmatta för vägg som det även kallas idag. Det är ett ganska okomplicerat jobb och du sparar några moment i jämförelse med keramiska plattor som måste monteras en och en och fogas i skarvarna.
Till skillnad från förr finns idag en annan monteringsmetod för våtrumsmatta som minimerar risken för skador på väggarna. Istället för att sätta upp flera våder använder du en H-metod. Den innebär att du drar mattan runt hela rummet, vilket resulterar i att du bara får en enda skarv.
Betong, puts och betongglas
Betong eller puts är andra material för badrumsväggarna, som ger en lite tuffare och mer unik stil. Fördelen med dessa material är att de kan appliceras direkt på kakel eller klinker så länge det finns ett korrekt fungerande tätskikt. Våtrumsputsen är speciellt framtagen för att klara den tuffa miljön i ett badrum och är så pass tät att den är enkel att hålla ren, men samtidigt så pass öppen att materialen kan andas utan att fuktsamlingar uppstår. Den ska dock inte användas i våtzon 1 som gäller väggytor vid duschen/badkaret och en meter utanför dessa.
Vill du skapa en effekt i ditt badrum kan du använda dig av glasbetong, som släpper igenom ljus utan att ge full insyn.
Det vanligaste användningsområdet är som avskiljare i badrummet eller som duschvägg. De moderna glasväggarna är enkla att bygga upp med glasblock där du använder dig av distanslinser eller lim och skenor som låser blocken. Materialet ger inte bara en snygg effekt utan tål också temperaturväxlingar, isolerar mot värme och kyla och är lätt att hålla rent.
Måla om, men grunda först
Ett annat sätt är att måla badrumsväggarna med våtrumsfärg. Du kan antingen sätta väv eller måla ett lager med våtrumsgrund innan du påbörjar målningen. Det är ett av de enklare och billigare alternativen för dig som vill ge badrummet ett nytt uttryck.
Undvik att göra hål
Tänk på att när ditt badrum är färdigt, använd så långt det går limmade produkter på badrumsväggarna för att slippa göra onödiga hål, vilket kan leda till stora fuktproblem.
Byggexperten tipsar!
Villaliv bad Samuel Lindén, affärsområdeschef för projekt på Byggmax, att dela med sig av sina bästa tips inför bygget av nya badrumsväggar.
- Kombinera
Ytskiktet i badrummet behöver inte kosta mycket. Du kan välja billigt kakel eller klinker och göra mönster eller jobba med fog i olika färger. - Lättstädat
Tänk på att välja så mycket vägghängt som möjligt om du byter inredning, så blir det lättstädat. - Planera
Tänk igenom noggrant innan du bygger nytt eller bygger om ett befintligt badrum. Kanske är det något mer du vill göra samtidigt – sätta in golvvärme till exempel. - Behörighet
Om du anlitar entreprenörer för jobbet, kontrollera att de är behöriga och har rätt kompetens. Fuktskador är ett av de största problemen i ett hus.
Om du funderar på att göra jobbet själv ska du alltid kontakta ditt försäkringsbolag först, för att se vad just din försäkring innefattar.
Koll på regler och bestämmelser
Godkända tätskikt
I testet som Länsförsäkringar låtit Sveriges Tekniska Forskningsinstitut göra 2016, visade det sig att 12 av de 20 vanligaste tätskikten läckte vid skarvar och anslutningar. På Byggkeramikrådets eller GVK:s hemsida kan du läsa om vilka tätskikt som är godkända.
Gör-det-själv
Om arbetet i badrummet utförs fackmannamässigt och tekniskt följer branschreglerna finns det ingen lagstiftning som förbjuder att man som privatperson utför jobbet.
Branschregler
Den som vill bygga sitt badrum själv kan själv välja att följa branschreglerna antingen hos GVK eller Byggkeramikrådet. Reglerna för våtrum ändras ofta, kolla därför upp reglerna hos någon av branschorganisationerna innan du börjar bygga.
Försäkringsbolag
Kontakta ditt försäkringsbolag innan du funderar på att göra jobbet själv. Vissa försäkringsbolag ersätter bara skador om jobbet är utfört av en auktoriserad fackman.
Besiktningsman
Om du gör jobbet själv så anlita en oberoende besiktningsman när tätskiktet är färdigt och innan arbetet med väggarnas ytskikt påbörjas.
Text: Jenny Olsson