- Annons -

Att lägga gatsten

Ett snyggt hus i all ära, men utseendet utgörs inte bara av själva byggnaden; här är det minst lika viktigt att omgivningen är tilltalande för att det ska bli en fungerande helhet. En slarvigt skött trädgård, exempelvis, lyckas på ett effektivt sätt förstöra helhetsintrycket. Detta gäller förstås villatomten som en helhet, på alla sidor av huset. Något som påverkar husets utseende en hel del är marken som finns runtom. Oavsett om denna är klädd av gräs, grus, sten eller något annat material så måste den vara välskött och tilltalande. Kanske behövs lite nya idéer för vad man ska göra med tomtens utseende? Ett alternativ är då att satsa på gatsten. Detta är riktigt stiligt att se på och förhöjer intrycket av villan avsevärt. Den här artikeln kommer handla om just gatsten och hur man går tillväga för att lägga gatsten på bästa sätt.

lägga smågatsten

Om gatsten

Det är lätt att förstå gatstenens popularitet. Att lägga sten är en teknik som använts i tusentals år och den stora fördelen är att man får en hållbar konstruktion som kommer att hålla livet ut, ja rentav i hundratals år. Dessutom blir den bara snyggare med åren och den passar på en mängd olika platser; på garageuppfarten, kring en uteplats, runt en berså eller varhelst man behagar. Man kan välja mellan lite rundade stenar eller kanthuggna varianter. De som är rundade kan vara lite knepigare att lägga, eftersom de ofta är ojämna. Här har man ett litet lättare jobb med de som är kanthuggna, då dessa är enklare att placera in korrekt. Med tanke på att ojämna stenar innebär ett större glapp mellan varje sten, är det lättare att få till de kanthuggna stenarna utan något större avstånd.

lägga gatsten själv

Börja från grunden

Precis som med allt arbete så tjänar man på att göra ett grundligt arbete – från början. Har man inte tänkt till innan man sätter igång blir resultatet sällan bra och resulterar ofta i att man får göra om jobbet. Detta är tråkigt. Gör därför en gedigen plan först; vad för typ av gatsten ska används och, framförallt, var någonstans ska den vara?

När man bestämt vilken variant av sten man vill satsa på och ritat ut med papper och penna var någonstans man vill ha gatstenen, kan man gärna märka ut området med kvistar eller liknande. Det är också viktigt att mätta noggrant, så att det säkert kommer stämma när man kör igång. Nästa steg är ett ordentligt underarbete. Här ska man gräva bort all matjord i det tilltänkta området, med ett djup på någonstans 30 till 50 centimeter. Sedan ska ett bärlager på ett par decimeter läggas på, som kan jämnas till med exempelvis en trädgårdsspade.

Som ett sista lager lägger man sedan på ungefär 5 cm av en särskild sand, som kallas sättsand. Sättsanden gör att man enkelt kan justera höjden på gatstenen. Innan man lägger på gatstenen kan man sedan använda några reglar som man använder som höjdmarkering för stenen. Efter detta kan man dra med ex. en bräda över underlaget, för att få till en jämn yta. Sedan är det dags att varsamt lägga själva gatstenen. Det är viktigt att då och då ta ett steg tillbaka och få sig en överblick, så man ser att man är på rätt spår.

lägga smågatsten själv

Olika mönster

Gatsten kan självklart läggas på en rad olika sätt och endast fantasin sätter gränser för vilka kreationer man kan skapa med olika mönster. Det finns många olika exempel på hur det kan se ut och det är viktigt att fånga inspiration från det andra har gjort. Ett tips är att titta i olika magasin och böcker som handlar om att lägga gatsten. Man kan exempelvis söka inspiration från olika herrgårdar och liknande, trots att dessa förstås oftast har en större yta att arbeta på. Tänk på att man kan blanda mönster för att få till en spännande dynamik. Exempelvis kan man använda lite mindre stenar i mitten, det vill säga smågatsten, och större varianter ute på kanten. Dessutom kan man bryta av stenarna med exempelvis en plantering i mitten.

Detta är förstås inget man ska improvisera fram, utan som vanligt gäller det att tänka efter noga innan man sätter igång. Man kan sitta ned med papper och penna och rita upp några olika tänkbara varianter. Ha med måtten i denna ritning, så att man säkerställer att det är genomförbart. Det finns inget tråkigare än att komma halvvägs i genomförandet och då inse att det inte finns tillräckligt med plats för att slutföra arbetet. Man ska inte vara rädd för att rådfråga någon kunnig person om man känner sig osäker.

- Annons -