Bygg pergola till trädgården i vår

Att bygga en pergola till trädgården

Funderar du på att skapa ditt eget mysiga krypin i trädgården? I så fall kan det vara hög tid att bygga en pergola. Pergola kommer från italienskan och betyder lövsal eller pelargång. Under antiken byggde grekerna och romarna exempelvis vackra pergolor, inte sällan i exklusiva material som marmor. Nuförtiden är det vanligare att bygga träkonstruktioner i tryckimpregnerat virke. Därefter används konstruktionen för att hänga upp rankiga klätterväxter som gör det väldigt grönt och levande. Andra gånger väljs växtligheten bort, men då missar man något av poängen med att bygga en pergola. Hur som helst finns det goda variationsmöjligheter och oavsett hur din trädgård ser ut går det att hitta ett alternativ.

bygga pergola

Olika sätt att bygga en pergola

Genom att bygga till ett vindskydd är det möjligt att skapa en lövsal i ordets rätta bemärkelse. En sådan pergola påminner om den klassiska syrenbersån som svenskar tycker om när de vill ha en plats i lä där de kan mysa i trädgården.

Ett annat sätt att utnyttja en pergola är att låta den rama in en eventuell trädgårdsgång. Under renässansen var det vanligt att bygga en pergola med det syftet. Framför allt om man har en större trädgård brukar den lösningen ge ett vackert resultat.

Allra vanligast är att koppla ihop själva huskroppen med pergolan och forma en altan som ger en atmosfär av växtlighet och grönska. En fördel med lösningen är att altanen brukar placeras där det är soligt. Vissa typer av växter kräver mycket sol för att verkligen frodas, vilket gör att en sådan plats är väldigt lämplig för en pergola. Huset bidrar också till att skydda mot vind.

Bygga pergola rund

Vilket virke är bäst?

Tanken med en pergola är att den ska hålla i många år. För sådana permanenta träkonstruktioner är valet av virke väldigt avgörande för att minska behovet av underhåll. Tryckimpregnerat virke gör sig bra, eftersom det har egenskaper som gör att det kan stå emot fukt och väta.

En annan viktig fråga är vilka dimensioner virket ska ha. Här bör man försöka beräkna hur bärkraftig pergolan behöver vara. Ska den till exempel ha ett tak av någon typ av material så måste träkonstruktionen klara att bära upp taket, samt eventuell snölast. Mängden snölast som måste tas med i beräkningen beror på var i landet du bor, men det är bättre att ha lite marginal än att riskera att konstruktionen rasar ihop. Balkar och tvärgående brädor ska klara av den belastning de utsätts för även under en ovanligt snörik vinter. Glöm heller inte bort skruvbeslag och spikar. Genom att välja beslag och spik som är varmförzinkade och rostfria så undviker man framtida problem.

bygga pergola till trädgården

Förberedelser

  • Bestäm var på tomten du ska bygga din pergola.
  • Bygglov krävs i regel inte för en pergola, förutsatt att den inte är mindre än 3 m från tomtgränsen. Hur hög den är kan också spela in. Vid osäkerhet är det klokast att ta kontakt med sin kommun för att undersöka om det eventuellt kan krävas tillstånd. Det är också en god idé att kontakta grannarna, särskilt om det finns risk att den kan skugga en tomt bredvid.
  • Förbered grunden till pergolan. Du måste gräva tillräckligt djupt, åtminstone till ett djup som är frostfritt. Vad det innebär varierar beroende på var du bor, men någonstans mellan 80-100 cm under markytan brukar räcka.
  • Sätt ner färdiga plintar med stolpskor. Möjligheten finns också att gjuta själv. Oavsett vad du väljer ska det vara dräneringsgrus i hålen för att undvika tjälskjutning.

redskap till att bygga pergola

Vad behövs?

De verktyg som behövs är spade, pinnar, snöre för märkning, skruvtvingar, vattenpass eller laservattenpass, hammare, borr i lämplig storlek, skiftnyckel, vinkelhake, tumstock eller måttband, penna, kapsåg och eventuellt en stege.

När det gäller material behövs tryckimpregnerat virke, varmförzinkad spik, genomgående bultar, slippapper, vinkeljärn, stolpskor, dräneringsgrus, betong eller plintar.

Steg-för-steg

1. Mät och såga stolparna till rätt längd.

2. Gör urtag i stolparna för tvärgående tvärträn. Såga ur dem med en fintandad såg, samt slipa med sandpapper för att justera passformen.

3. Sätt stolparna på plats i stolpskorna. Använd en skruvtving för att spänna fast stolpen i fästet.

4. Med hjälp av ett vattenpass kontrollerar du att stolpen står rakt. Annars måste du justera.

5. Borra genomgående hål för bultar. Sätt i bultarna och dra åt skruvar och muttrar med en skiftnyckel.

6. Mät upp virket till balkarna. De kapas i 45 graders vinkel för mittstolparna och i 90 graders vinkel för hörnen.

7. Sätt balkarna i urhakningarna på stolparna och spänn fast dem med skruvtvingar.

8. Samtliga balkar ska spikas fast med varmförzinkad spik.

9. Markera var på balkarna längsgående brädor ska placeras. Se till att avstånden blir lika.

10. Använd vattenpass för att se till att alla markeringar är korrekta.

11. Kapa till virket och för över markeringarna du gjorde på balkarna till dessa tvärträng. Spika fast vinkeljärn i markeringarna.

12. Lägg upp det längsgående reglerna och spika fast vinkeljärnen i markeringarna på balkarna.

13. Skråspika ovansidan av varje fästpunkt för att göra konstruktionen ännu mer stabil.

14. Fullända konstruktionen med lite snickarglädje tills du är nöjd.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -