Stora brister i elsäkerheten i Sverige!

Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) presenterar för första gången Elsäkerhetsbarometern som ger en helhetsbild över elsäkerheten i Sverige.

elsäkerheten

De elrelaterade bränderna ökar, det finns farliga elinstallationer i var femte hem och det är svårt för hemmafixare att göra rätt. När EIO för första gången presenterar sin årliga elsäkerhetsbarometer, en kartläggning av elsäkerheten i Sverige, finns betydande brister på nio av tio bedömningsområden. Den totala elsäkerhetspoängen blir 55 av 100 möjliga.

– Årets Elsäkerhetsbarometer visar hur elsäkert – eller osäkert – Sverige är. Vi har tyvärr en bit kvar innan alla kan känna sig trygga i att elen är rätt installerad så väl hos sig själv som hos grannen, säger Joakim Grafström, specialist på elsäkerhet, Elektriska Installatörsorganisationen EIO.

– Med allt mer el och elprylar i våra hem är det viktigt att visa på hur det ser ut i dagsläget men också att ta ett ansvar för att öka elsäkerheten i framtiden, fortsätter Joakim Grafström, specialist på elsäkerhet, Elektriska Installatörsorganisationen EIO

Av Elsäkerhetsbarometerns tio bedömningsområden är resultatet tillfredsställande enbart på ett: antalet dödsolyckor. Antalet privatpersoner som dött i elrelaterade olyckor har minskat på senare år. År 2013 var första året utan ett enda dödsfall.

Men på nio av tio bedömningsområden behövs åtgärder. Exempelvis blir de elrelaterade bränderna allt fler. Varje månad betalar svenska försäkringsbolag ut skadeersättning för drygt 70 elrelaterade bränder.

 

Källa: Elektriska installatörsorganisationen

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -