Rengöra tak – “Arga snickarens” bästa råd

Rengöra tak – Anders Öfvergårds bästa tips

Att ta hand om sitt tak är viktigt av både estetiska och praktiska skäl. Ett helt och friskt tak ger både ett snyggt intryck och förhöjer värdet på hela huset.

Det är varken svårt eller tidskrävande att rengöra tak från mossa och alger. Du får snabbt ett fint och rent tak som dessutom blir impregnerat.

Ordlista gällande rengöring av tak

  1. Taktvättmedel: Taktvättmedel används för att rengöra tak från smuts, alger och andra påväxter. Regelbunden användning kan hjälpa till att bibehålla takets kvalitet och utseende.
  2. Mossmedel tak: Mossmedel för tak används för att bekämpa och förebygga mossa och andra växter som kan växa på takytor. Mossa kan orsaka skador på takmaterial om den inte behandlas.
  3. Biltema taktvätt test: Biltema är en känd varuhuskedja som ofta testar sina produkter, inklusive taktvätt. Konsumentrecensioner och tester kan ge insikt i produktens effektivitet.
  4. Takrengöring: Takrengöring är processen att ta bort smuts, alger, mossa och andra föroreningar från ett tak. Regelbunden rengöring kan förlänga takets livslängd och förhindra skador.

Anders Öfvergårds bästa tips!

Anders Öfvergård, före detta Arga Snickaren – nu i samarbete med XL bygg, delar med sig av sina bästa tips för att rengöra tak:

Rengöra tak - arga snickarens tips

  • Att använda algtvätt tar inte bara bort alger och mossa utan impregnerar även taket.
  • Tänk på att om du bor nära skogen kan det vara en bra idé att se om ditt tak oftare då det samlas mer skräp på taket som ger vattnet en chans att samlas och orsaka fuktskador.

Genom att besikta och rengöra taket minst en gång per år kan du upptäcka tidiga varningstecken till fukt och skador. Då kan du räkna med att ha ett välmående tak som håller länge.

Sopa och spola

Rengöra tak med sopkvastMed en kvast får du enkelt bort löv och skräp som samlats på taket. Foto iStock.

När det samlas löv, mossa och barr på taket kan de ge upphov till vattensamlingar och så småningom fukt och läckage. Därför är det viktigt att få bort allt från taket som hindrar regnvatten från att rinna fritt.

Läs också: Villaliv träffar Anders “Arga snickaren” Öfvergård

Du kan spola rent taket med en vattenslang, använda en lövblås eller sopa bort det som samlats där med en piasavakvast. Har du ett tak med pannor ska du tänka på att aldrig använda en högtryckstvätt då pannorna kan expandera och spricka när temperaturen sjunker.

Ta bort alger

För att få bort alger och mossa från taket finns det olika algmedel att använda sig av. Medlet hittar du i välsorterade byggvarubutiker. Följ instruktionerna på flaskan eller fråga om råd i butiken. Det allra vanligaste är att du häller ut medlet, sopar och spolar av med en vattenslang.

Sedan kan du njuta av ett fint och skinande tak!

Kom ihåg!

Använd en säkerhetslina och sele. Och tänk på att det är viktigt att välja en punkt att fästa i som är tillräckligt stark, till exempel skorstenen. Du bör också tänka på att även säkerhetsutrustningen kan behöva bytas ut efter några år.

Text: Jenny Olsson

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -