Att bygga uterum. Läs mer om tid och kostnader.

Bygga uterum

Bygga uterum – Tjuvstarta våren redan i mars och förläng sommaren långt in på hösten. Det inglasade uterummet blir en skön länk mellan inne och ute, en härlig plats att samla familj och vänner på. Men innan du bygger ditt uterum bör du tänka på ett par saker.

Bygga uterum tips

Blåst och regn, sparsamt med sol och värme. Den svenska sommaren håller tyvärr inte alltid måttet. Trots det vill vi gärna vistas utomhus under den ljusa delen av året. Vad kan då vara bättre än att bygga ett inglasat uterum där man kan mysa under regniga sommarkvällar och småkyliga vårdagar? Uterummen har ökat i popularitet och finns att köpa som färdiga byggsatser i alla möjliga former och modeller – från välisolerade vinterträdgårdar till inglasade sommarrum.
– Vi har kommit långt bort från det som förr lite elakt kallades ”pensionärskuvöser”. Idag finns det mängder av snygga och praktiska modeller, som smälter väl in på både äldre och modernare hus. Kundspannet är stort – nu köper lika många barnfamiljer som äldre par uterum, säger Markus Hinterlechner, säljare på Willab Garden.

Välj isoleringsgrad för uterummet

Innan du väljer uterum finns det några saker att tänka på. Först och främst – hur och när har du tänkt använda rummet? Det avgör hur välisolerat det ska vara.

Uterum, Vision i Ystad– Jag rekommenderar att du funderar på hur du ska använda ditt uterum, innan du bestämmer modell. Ska det vara ett matrum eller ett vardagsrum? Ska det användas året om eller bara på sommaren? Allt detta påverkar valet. Åk runt i butiker, titta på utställningar och prata med experter på plats, säger Markus Hinterlechner.

Inredningen – mät och rita in möblerna

Ett vanligt misstag är att bygga ett för litet uterum. Mät upp rummet noga innan du bestämmer dig så att du får plats med de möbler du har tänkt och att ni kan vistas så många som ni tänkt i rummet. Flera leverantörer erbjuder 3D-ritverktyg på nätet där man kan rita upp sitt rum och få en känsla för hur det kommer att se ut.

Kostnaden för uterum varierar. Ett sommarrum med enklare glas och tunnare skjutpartier kan du få för en kostnad omkring 25 000 kronor. Går du upp till 35-50 000 kronor får du energiglas med högre u-värde, som förlänger säsongen. Denna typ av rum brukar värmas upp med elelement under vår och höst. De mest exklusiva, helisolerade vinterträdgårdarna, med säkerhetsisolerglas och ett u-värde på minst 1,1 – 1,2 betingar en kostnad på ett par hundra tusen kronor eller mer, beroende på yta, glas och stommar. Alla priser gäller enbart för materialkostnaden. Väljer du att anlita en hantverkare tillkommer kostnad för arbete.

Kan sänka kostnaden för energi

Men det är inte bara kostnader förknippat med uterum. Ett uterum kan faktiskt sänka uppvärmningskostnaderna i huset eftersom det fungerar som extra isolering framför dörrar och fönster.

– Dessutom blir det en slags solfångare och en extra värmekälla när luften från uterummet leds in i huset. Ju lägre u-värde på glaset, desto högre isoleringsgrad och lägre energiförbrukning får du.

SONY DSC– Alla uterum som byggs i anslutning till huset kräver bygglov. Gör inte misstaget att glömma söka bygglov, eller dra igång bygget innan du fått okej från kommunen. Det kan få ödesdigra konsekvenser, säger Markus Hinterlechner.

Uterum under 15 kvadratmeter faller under friggebodsreglerna

Det enda undantaget från bygglovsregeln är fristående uterum på max 15 kvadratmeter, eftersom de faller under friggebodsreglerna. Ett sådant rum är bygglovsfritt under förutsättning att du inte redan har en liknande komplementbyggnad på tomten. Tänker du bygga uterum så anmäl ändå gärna till kommunen och informera grannarna, för att vara på säkra sidan.

Till vinterträdgården rekommenderar leverantörerna en gjuten platta och golvvärme. Isolera väl så att du inte eldar för kråkorna. För enklare sommarrum kan du däremot välja plintar med trägolv eller träbjälklag. Även här handlar det om vilken summa du vill spendera.

Uterummet kan bli riktigt varmt under soliga dagar. Då är det bra att kunna öppna fönster och dörrar för att vädra. Med ett par vädringsluckor friskar du enkelt upp luften. Vissa tillverkare säljer utbytbara nätfönster som är bra för att slippa mygg och andra insekter.

Bygga uterum-tips! 7Arbete och kostnader för att bygga uterum

De flesta uterum är lätta att bygga ihop för hemmafixaren. Räkna med en dryg veckas arbete om bottenplattan är klar, men självklart varierar det beroende på hur avancerat rummet är.

Bygga uterum-tips! 6Vill du göra det enkelt för dig ska du köpa uterum med exakt kapade konstruktioner och limträdetaljer. Det är lite som en legosats. Då slipper du såga och hela uterummet går lättare att bygga ihop. De flesta klarar av det själva. Men glöm inte att all el måste dras av en behörig fackman.

TIPS!

  • Planera väl! Titta på utställningar, planera för kostnader, samla intryck och rådfråga leverantörer innan du bestämmer dig för vilket uterum du vill ha.
  • Bygg inte för litet – tänk på inredningen. Mät upp ordentligt så att möblerna får plats och du får utrymme att röra dig i rummet.
  • Sök bygglov i god tid!
  • Bygg gärna en öppen altan. Eller ett trädäck i anslutning till uterummet så får du en trevlig plats att vistas på även när solen skiner.
  • Glöm inte ROT. Bygger du ditt uterum i anslutning till huset och anlitar hantverkare så kan du dra av halva kostnaden.

Frågor och svar om att bygga uterum från Skånska Byggvaror

Lars-Gunnar Malmqvist från Växjö byggde ett 12 kvm uterum till sommarstugan i Karlshamn. Nu har han och familjen fått en ny favoritplats att äta och umgås på.

Frågor och svar från Lars-Gunnar och hans familj

”Varför byggde ni ett uterum?”
Vi ville få lite mer yta till vårt fritidshus som bara är 50 kvm. Med uterummet fick vi 12 kvm extra yta.

”Varför valde ni den modell ni gjorde?”
Vi tittade runt på nätet och jämförde priser och kvalitet, och fastnade för fönsterpartierna från Skånska byggvaror eftersom de uppfyllde våra krav både funktionellt, pris- och utseendemässigt. Vi ville att uterummet skulle smälta in väl med de övriga byggnaderna och det tycker jag att det gör.

”Hur använder ni rummet?”
Vi äter de flesta måltider där och vi har en skön liten myshörna med en soffa. På sommaren öppnar vi upp fönsterpartierna och då är det som att sitta utomhus, bara det att man kan dra igen på kvällarna när det blir kyligt eller om vädret blir sämre

”Hur lång tid tog det att bygga uterummet?”
Jag har byggt allt själv, utom taket som en plåtslagare har lagt. Jag har inte räknat alla timmar, men det tog några helger och ett par dagar in på semestern. Det gick ganska smidigt, för man fick med bra arbetsbeskrivningar med fönsterpartierna och Skånska byggvaror hade bra instruktioner på sin hemsida.

”Hur mycket kostade uterummet?”
Med glaspartier, plåttak, virke och klinkergolv gick det på knappt 70 000 kronor.

”Vad är bäst med ert uterum?”
Det är att vi har fått mer utrymme och en härlig plats att umgås på. Det finns inget härligare än att åka ner till stugan på fredag kväll och slänga sig i soffan i uterummet och ta det lugnt!

Text Karin Cedronius.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar