- Annons -

Erika Andersson och Dennis Hedman fick inte bara ett ljusare hem och sparade energi när de bytte fönster. Huset blev också mycket säkrare.

– Det känns bra både när det gäller barnsäkerheten och inbrottsrisken, säger Erika.

Nya fönster

Text Ann-Katrin Öhman  Foto: Tomas Bergman

Erika Andersson och Dennis Hedman bor i en 70-tals villa på Lerbäcken i Luleå. När de köpte huset 2007 var det i stort behov av underhåll. Genom åren har de varit tvungna att byta både fasad och tak. Även fönstren var i dåligt skick.
– De behövde kittas och målas om. Till sist orkade vi inte med det längre. För två år sedan bestämde vi oss för att anlita en firma och byta alla fjorton fönster och altandörren. Det känns som det är det bästa vi har gjort av alla renoveringar, berättar Erika Andersson.
De nya fönstren är underhållsfria eftersom de är i aluminium på utsidan och hela huset har blivit mycket ljusare. Kring de gamla fönstren var det brun lasyr som gav ett dystert och murrigt intryck.

Barnsäker spärr och lås

Huset har också blivit mycket säkrare. Framför allt för fyraåriga dottern Emilie.
De nya vridfönstren är spärrade så att de inte går att öppna mer än tio centimeter om man inte trycker in en spärr vid gångjärnen. De går också att låsa på ett vädringsläge.
– De gamla fönstren var svåra att stänga eftersom plasthandtagen hade blivit vinda och sneda. Dessutom satt glasrutorna så löst att vi var rädda att de skulle falla ut. Det kändes inte alls tryggt när man har barn, särskilt på övervåningen, säger Erika Andersson.

Härdat glas håller bättre

Den nya altandörren på nedervåningen, i det kombinerade köket och vardagsrummet, är av härdat glas som är hållbarare än vanligt glas. Skulle det trots allt gå sönder blir det ytterst små skärvor som gör att man inte skär sig på samma sätt. För en inbrottstjuv är det fem gånger svårare att slå sönder ett sådant säkerhetsglas. Så de nya fönstren har också minskat inbrottsrisken.
– Tidigare hade det varit en enkel sak att slå sönder altandörren och bara sticka in en hand och öppna den inifrån. Den gamla altandörren vågade vi sällan öppna under vinterhalvåret eftersom den oftast frös fast i dörrkarmen och om den gick att öppna så var vi rädda att glaset skulle lossna från dörren. Det hade till och med gått att bara lyfta bort hela rutan utifrån, säger Dennis Hedman.

Inbrottssäker altandörr

Den nya altandörren är också svårare att bryta upp. Den har en säkerhetsspanjolett med flera svampkolvar som skjuter in i karmen när den är stängd. Vid gångjärnen finns en bakkantssäkring med utskjutande piggar som gör det omöjligt att lyfta bort hela dörren. Det finns även möjlighet att sätta in en låscylinder på insidan av dörren som förhindrar att exempelvis en inbrottstjuv går ut den vägen.
– Vi har valt att ha ett larm i stället men jag tycker egentligen att det är värt att satsa på allt som försvårar inbrott, säger Dennis Hedman.
De öppningsbara fönstren i huset har en säkerhetsspanjolett som de hakas i när de är stängda eller på vädringsläge. Det gör att det blir svårare att bryta upp dörren. Dessutom blir det omöjligt att lyfta ut glasrutan eftersom den är limmad från insidan. Rutorna är också tjockare än de gamla, 4 mm i stället för 3 mm. Fönstren i det kombinerade köket och vardagsrummet går inte att öppna och är därför nästan omöjliga att forcera.

Två ytor att putsa istället för sex

– Allt det här gör att det känns väldigt tryggt och bra. Vi är jättenöjda. Putsningen har också blivit lättare. De gamla fönstren bestod av tre englas, så totalt var det sex ytor att rengöra. Nu vänder jag bara ut vridfönstren och rengör dem på två sidor, utan att ens behöva ta ner gardinerna, säger Erika Andersson.

Fönster för säkerhets skull 2 Fönster för säkerhets skull 3

Fönster för säkerhets skull 4 Fönster för säkerhets skull 5

Fönster för säkerhets skull 6 Fönster för säkerhets skull 7

 

- Annons -