Mattias Ringqvist, vd för Verisure, menar att trygghet inte längre bara handlar om ett säkert inbrottslarm.

– Det är lika viktigt att se att familjen och huset mår bra när vi inte är hemma, säger han.

Inbrottslarm

Text: Ann-Katrin Öhman

Mattias Ringqvist är ny vd för Verisure sedan 1 oktober. Närmast kommer han från
telekombranschen och han ser hur säkerheten i hemmen kopplas ihop allt mer med internet och mobiltelefoner. Samtidigt får begreppet trygghet en vidare betydelse.

Tack vare mobilappar går det att hålla koll på när barnen kommer hem från skolan, om strykjärnskontakten är avslagen eller om det är fuktproblem i huset.

– Naturligtvis behöver inte människor bara kunskap om eventuella problem utan vi ska också kunna erbjuda en tjänst för att lösa problemen. Exempelvis att skicka ut en rörmokare när ett vattenrör har gått sönder eller att en av våra samarbetspartners hjälper till att åtgärda fuktproblemen i krypgrunden.

– Vi ser också att våra tjänster behöver följa livets förändringar när man får barn eller blir gammal. Exempelvis skulle larmet hos en äldre person också kunna meddela att personen i fråga har rört sig under dagen. Det kan vara en trygghet för anhöriga att få ett sådant besked.

Redan idag kan man se om barnen kommit hem ordentligt från skolan.
Eftersom alla familjemedlemmar har sin egen kod går det att se vem som har kommit hem och vilken tid de låste upp. Om de har glömt sin digitala nyckel kan föräldern låsa upp och larma av från sin mobiltelefon på jobbet.

Skapar inte den här tekniken en falsk trygghet? Är inte risken att vi inte ringer mamma eller barnen för att kolla hur de verkligen mår?

– Ingenting hindrar att vi ringer upp dem ändå. Vid alla nya tekniska landvinningar är människors oroliga. När mobiltelefonerna kom sa kritikerna att människor hellre pratade i dem än med de som satt bredvid, när smartphone kom var folk oroliga att vi bara skulle surfa på Facebook och inte ringa till varandra. Det kan finnas nackdelar men jag tror att vi i slutändan tycker att för-delarna överväger. Den här tekniken kan underlätta våra liv och göra att vi känner oss säkrare på många sätt.