Villalivs takguide!

Funderar du på att byta tak? Det kanske är dags för ett nytt likadant, eller ett annat som passar huset ännu bättre. Ett bra yttertak skyddar huset mot väder och vind, och allt som finns i det förstås. Dessutom har det stor betydelse för husets karaktär. Ibland kallas det till och med husets femte fasad. Här är 12 yttertak, lika många stilar, många material och olika färger. Vilket gillar du bäst?

 

Rött
Brant eller plant. Funkis eller modernt. Plåt passar!
Till plåttakens fördelar hör att de har en mycket lång livslängd, håller tätt extremt bra, att snön glider lätt av och att de är enkla att hålla rena. Plåttaken passar för äldre konstruktioner som inte klarar av stora tyngder. Bandteckning är ett av många sätt att lägga plåttak. Det är en tradition som sträcker sig lång tillbaka i tiden och en metod som kräver hantverkskunskap.

 

Takguide! Alltifrån tegel till mossa. bild 2

Plannja Trend är ett lättmonterat tak för dig som drömmer om ett förstklassigt plåttak! Plannja Trend finns i fem kulörer i den slitstarka beläggningen Plannja Hard Coat.

Takguide! Alltifrån tegel till mossa. bild 3

2-kupig panna. Benders Palema tegelröd.

Takguide! Alltifrån tegel till mossa. bild 4

Benders Palerma 2-kupig tegelröd/brun ytbehandlad. Flash ger ett ”levande” uttryck.


Gult

Takguide! Alltifrån tegel till mossa. bild 5

Monier Gul engoberad Nortegel taktegel.


Grönt

Sedumtak.
Sedumtak är ett vackert inslag i villaområdet och smälter in i naturen. Här blandar man flera levande växter i olika nyanser. De blommar olika efter årstiden och väderleken. Sedumtaket hjälper också till att hålla ett jämnt inomhus­klimat, dämpar buller och tar hand om dagvatten – och är brandgodkänt.

 

Takguide! Alltifrån tegel till mossa. bild 6

Sedumtak Vegtech Består av 5-7 arter fetbladsväxter. Sedumtak är vackert och blommar olika efter årstiden och väderleken.

Takguide! Alltifrån tegel till mossa. bild 13

1 kupig panna. Benders Exklusiv. Grön ytbehandlad panna smälter in fint i omgivningen.

Ljust
Takguide! Alltifrån tegel till mossa. bild 7

Planplåt aluminium. Lindab.

Takguide! Alltifrån tegel till mossa. bild 8

Bender Carisma. En plan takpanna för modern arkitektur med skifferliknande tak.


Svart
Shingel och takpapp!

Shingel ger ett vackert yttertak med samma känsla som ett traditionellt tak med tegel- eller betongpannor. Det passar alla typer av byggnader med en taklutning på minst 14°. Shingel passar lika bra på nyproducerade hus, som vid renovering av hus med gammaldags karaktär.  Med takpapp får man ett yttertak med lång livslängd. Tätskikt väger endast ca 5 kg/m2. Det är därför utmärkt att lägga på enklare takkonstruktioner som inte klarar vikten av tegel- eller betongpannor.

Takguide! Alltifrån tegel till mossa. bild 9

Monier Tegelpanna – KDN VH En glaserad, falsad tegelpanna som ger ett intryck av klassisk lyx. Pannan är lite mindre vilket ger ett tätt mönster och finns i ett stort urval färger.

Takguide! Alltifrån tegel till mossa. bild 10

Decra Elegance. Kan läggas på takkonstruktioner som inte är dimensionerade för tung belastning, till exempel äldre tak av plåt, papp eller eternit. Vikten är bara 6,7 kg/m2.

Takguide! Alltifrån tegel till mossa. bild 11

Topsafe 3° Noxite®. Icopal. Ett väl beprövat tätskikt anpassat för vårt kalla, nordiska klimat.

Takguide! Alltifrån tegel till mossa. bild 12

Icopal Shingel Finns i flera olika färger och utföranden. Shingel består av vackert stansade plattor som ger taket en levande, exklusiv känsla.

Text: Eva Linetti