- Annons -

Hur du målar ditt garagegolv

Garagegolvet brukar utsättas för stora påfrestningar och det är ofrånkomligt att det börjar se lite slitet ut med tiden. Att lägga på ett lager färg kan göra att garaget ser trevligare ut, samtidigt som golvet blir mer lättskött. Likt de flesta andra måleriarbeten är förarbetet extremt viktigt för ett lyckat slutresultat.

Förberedelser

Om golvet är obehandlat bör du göra ett skrapprov. Det innebär att man använder en mejsel eller ett liknande verktyg och kontrollerar statusen för betongens ytskikt. Är ytskiktet löst måste man använda en stålborste och ta bort det. Syraetsning är en annan effektiv metod och då finns det särskilt anpassad betong-bets att köpa.

Skulle betonggolvet redan vara målat är det istället lös färg som måste bort. Använd stålborste och skrapa. Tvätta därefter med målartvätt. När det verkat i några minuter kan du torka golvet med en fuktig trasa, gärna av microfiber. Finns ytor där färgen fortfarande är blank kan du rugga upp ytan med slippapper, eftersom annars finns risken att den nya färgen inte fäster ordentligt.

Sedan krävs en omfattande rengöring av golvet. Garagegolv har en tendens att vara svårt nedsmutsade med olja, vax och fett. Därför krävs fettlösare och en noggrann sköljning med vatten. Efter det ska golvet torka i minst 1-2 dygn. Se sedan till att dammsuga golvet noga för att bli av med damm och andra mindre partiklar. Först efter att allt detta är klart kan du börja med att måla ditt garagegolv.

Steg-för-steg

1. Börja med att grundmåla med en färgblandning. Följ de anvisningar som ges av färgtillverkaren. Anledningen är att man vill ha en så jämn insugning från underlaget som möjligt. Enklast är att använda en roller med förlängningsskaft. Då blir det mer bekvämt att arbeta.

2. Även grundskiktet ska läggas på enligt färgtillverkarens instruktioner. Försök att måla garagegolvet så jämt som möjligt. I regel är det bättre att lägga på två tunna lager än att måla ett lager för tjockt. Om du går tillbaka och använder rollern på färg som blivit halvtorr finns risken att det sker en viss förändring i kulören, vilket alltså bör undvikas.

3. Vänta tills grundskiktet har torkat färdigt. Rolla sedan ut golvlack och strö på flingor eller chips medan lacken fortfarande är våt. Att strö på dessa chips gör att golvet blir starkare. Ett tips för att få bra spridning på chipsen är att kasta dem högt uppåt och sedan låta dem falla ner på golvytan. Rollern används därefter för att platta till chipsen. Är garagegolvet mycket stort kan du dela in det i sektioner på ungefär 3 meter gånger 2 meter och sedan upprepa steget tills hela golvytan är täckt.

4. Sist men inte minst är det dags att lägga på slit-skiktet. Innan detta läggs på ska golvet vara torrt nog för att gå på. Lägg sedan på ett lager med golvlack. Mellan 6 till 8 timmar senare ska du göra ytterligare en strykning. Tänk på att golvlacken inte får torka mer än 24 timmar innan ett nytt skikt läggs på. Väntar man för länge finns risken att de olika skikten inte häftar samman. Kommer garagegolvet utsättas för extremt slitage kan det vara klokt att lägga på ett tredje slit-skikt.

- Annons -