Se över husets utsida!
Att se om husets utsida är viktigt ur många aspekter. Inte nog med att du kan undvika onödiga skador, du ger också ditt hus ett vackrare och renare uttryck.
Checklista för husets utsida
✔ Kolla så att alla plåtdetaljer är täta.
✔ Se över hängrännor och gör rent dessa från barr, löv och mossa.
✔ Måla om rännor som utsatts för rost.
✔ Byt ut trasiga tegelpannor.
✔ Gå upp på taket och titta så att underlagspappen under pannorna är i bra skick.
✔ När du installerar belysning – se till att lamporna är för utomhusbruk och har rätt IP-klass.
När våren kommer är det ett bra tillfälle att ge husets utsida en översyn och se så att allt står rätt till. När snön har legat och belastat taket en hel vinter kan det påverka både tak, häng- och stuprännor. Att granska utsidan av huset behöver inte vara krångligt eller svårt. Och mycket kan dessutom fräschas upp istället för att kasseras.
Fixa rännorna
Om rännorna börjat rosta kan du förebygga fortsatt rostangrepp genom att ta ner dem och måla om dem. Ta bort gammal rost med hjälp av en stålborste. Putsa rent dem och måla med en speciell järnfärg som är avsedd för den här typen av målning.
Det här är både ett ganska enkelt och billigt sätt att ge rännorna nytt liv. Skulle rostangreppet däremot ha blivit stort eller om det går hål någonstans i rännan när du borstar måste du dessvärre byta ut hela rännan.
Se över taket
Att besikta taket är inte speciellt svårt om du bara vet vad du ska undersöka och titta efter.
Om du har tegel- eller betongpannor ska du lyfta på dessa och titta och känna på underlagspappen. Pappen ska kännas elastisk, är den hård är det ett tecken på att den behöver bytas ut.
Trasiga pannor brukar inte vara huvudorsaken till fuktskador men det kan vara värt att byta ut dem då det kan leda vatten till undertaket vilket i sin tur kan leda till fuktproblem. Rent estetiskt ger det också ett bättre uttryck för huset med ett helt och fint tak.
Läs mer: Villalivet träffar Anders “Arga snickaren” Öfvergård
Du bör även inspektera så att träläkten, som ligger i fyrkantsmönster över hela taket, ser hela och fina ut.
Har du ett papptak ska du också känna på ytpappen så den inte blivit hård – då är den förbrukad och behöver liksom underpappen bytas ut.
Har du ett plåttak ska du se att alla plåtdetaljer är täta och att färgen inte börjat flagna då det så småningom kan leda till rostskador.
Belys fasaden
Ett sätt att ge fasaden ett nytt och välkomnande uttryck är att förse den med belysning.
I takfotsbrädorna, där det inte finns någon isolering, går det bra att installera spotlights. Det fungerar på alla slags hus, även putsade.
Du kan själv utföra jobbet genom att borra hål för spottarna och dra igenom sladdarna, men du bör vara lite händig för att få ett bra slutresultat. Du får dra all el men inte koppla in den själv. För det måste du anlita en behörig elektriker.
När du väljer lampor finns en mängd olika att välja mellan, både halogen- och LED-lampor. De har varierande egenskaper och ger därmed olika sken. Tänk på att LED-lampor ofta ger ett lite svagare sken men drar mindre energi. När du ska välja lampor ska du se till att de är anpassade för utomhusbruk samt att de har rätt IP-klass. Under takfoten där lamporna är skyddade från regn fungerar IP-klass 44.
Anders bästa tips för att ta hand om husets utsida!
- Behåll det som går. Förnya och rusta upp istället för att slänga och köpa nytt.
- Glöm inte att se över takfoten när du är uppe på taket – det är den första delen på taket som ruttnar om fukten kommit in till träet.
- När du ska installera lamporna så rekommenderar jag att du redan från början kontaktar elektrikern och går igenom vad som ska installeras och hur det ska utföras, samt att du får löfte om hjälp med inkopplingen. Det är ett sätt att försäkra dig om att arbetet blir utfört rätt från början så att elektrikern inte behöver göra om ditt jobb.
Text: Jenny Olsson