Montera fasadsiffror – snabbt och enkelt

[emaillocker]Ska du montera fasaddekor? Vi på Villaliv hjälper dig med en enkel guide hur du på bästa sätt får upp dem på din husvägg. Det är inte svårt och kräver inte speciellt mycket tid. Läs mer här![/emaillocker]

Till att börja med är det viktigt att veta att du kan montera fasaddekorer på alla typer av fasader. Det spelar alltså ingen roll om ditt hus är tillverkat i sten, tegel eller trä. För att du ska lyckas med monteringen gäller det att du är noggrann i ditt arbete. Med det sagt betyder det inte att montering av dekorer är svårt, tvärtom! Att montera upp fasaddekorer går snabbt och enkelt, om du vet hur du ska göra, det vill säga.

montera fasaddekor

Sätta upp fasadnummer

En fördel du har när du köper fasaddekorer i en butik eller online, är att du kommer att få med hela setet på en gång. Tillsammans med din dekor medföljer alltså både rostfri skruv, en borrmall och en plugg.

Denna steg-för-steg-guide riktar sig till de allra flesta fasadtyper. Har du en plåtpanel på ditt hus som du vill montera dekoren på, behöver du läsa specifika instruktioner för ett sådant arbete.

  1. Börja med att montera den medföljande borrmallen på din fasad. En rekommendation är att du fäster borrmallen med hjälp av stadig tejp. För att vara säker på att du får till en rak linje bör du använda dig av ett vattenpass.
  2. När borrmallen är på plats är det dags för dig att börja borra. Du väljer en borr som passar för din fasadtyp och borrar så nära markeringarna på mallen som möjligt. Det är detta moment som kommer att kräva all din fokus och noggrannhet. Har du en fasad i betong, sten eller tegel är slagborren det bästa alternativet.
  3. Skruva fast de medföljande distanshonorna.
  4. Det är nu dags att fästa upp din dekor. Se till att distanserna passar in med distanshonorna som du borrat på plats och tryck sedan fast dekoren i dessa. Om du släpper lite på skruvarna som sitter i distanshonorna har du möjlighet att justera om en avvikelse skulle ha skett i samband med borrningen.
  • Tips! Var försiktig när du trycker fast dekoren och slå inte på den. Ett slag kan lätt orsaka skador i din fasaddekor, men även distanserna kan lätt gå sönder. Om du har utfört borrningen på ett korrekt sätt ska det inte vara några svårigheter med att knäppa fast dekoren.

Vilket material ska jag välja?

Materialet har stor betydelse för hur länge din fasaddekor kommer att hålla sig snygg och fräsch. Att välja dekorer i trä kan vara snyggt, men som du säkerligen vet kräver trä en hel del underhållning. Det är heller inte speciellt vanligt att tillverkare av husnummer och fasaddekorer väljer att använda sig av detta material. Företagen vill att kunden ska behöva utföra så lite underhåll som möjligt och att fasaddekoren ska kunna hålla samma standard under många år.

montering fasaddekor
Bildkälla: fasaddekor.se

Ett vanligt och mycket populärt alternativ är fasaddekorer i akryl. Plexiglas är ett annat alternativ för dig som söker lång hållbarhet. Fördelen med dessa två material är att de lämpar sig utmärkt för alla typer av färger och former. Det är bara du som bestämmer hur du vill att din fasaddekor ska se ut.

Material till fasaddekoren finns i flera olika utföranden och färger, läs även vår artikel om material till fasaddekor!

Underhåll av husnummer

När du har monterat dina husnummer är det bra att veta hur du ska underhålla dem på bästa sätt. Det du däremot behöver tänka på om du använder dig av fasaddekorer i akryl är att dessa är mycket känsliga mot starka rengöringsmedel och kemikalier. Använder du detta kan du lätt skada och förstöra din snygga dekor. Trots det kommer dina siffror eller din dekor att behöver rengöras med jämna mellanrum. Satsa då uteslutande på vanligt tvål och vatten och kom ihåg att rengöra med jämna mellanrum så att dekoren alltid håller sig snygg och skinande.

Lycka till med dina husnummer önskar vi på Villaliv!