[emaillocker]När du ska välja motiv och material för din fasaddekor finns det några saker du kan ha i åtanke. Vi på Villaliv hjälper dig att hitta rätt![/emaillocker]

Huset i all sin ära, men det som blir pricken över i:et för att göra ett vanligt hus till ett unikt hem, är att sätta dit fasaddekor som en prydnad på huset. Fasaddekoren kan vara en siffra, ett husnummer eller bokstäver som ger ett designat intryck. Dock är det viktigt att tänka på rätt material och konstruktion. De bör vara anpassade till det skandinaviska klimatet och därmed få en längre livslängd.

material fasaddekor
Bildkälla: Fasaddekor.se

Dessa material finns för fasaddekor

Det är lätt att bara se en siffra eller en bokstav när man svänger förbi ett hus, men det ligger mycket tanke bakom valet av dekor och allt vad det innebär. Att sätta dit fasaddekor är visserligen inte lång process, men det kan ändå kräva några turer i varuhusen. Fasaddekorer går att tillverka i en mängd stilar, former, material och kulörer så att de ska passa just till ditt hus. Vanliga förekommande material är:

 • Plexiglas, laserskuret
 • Smide i järn
 • Rostfritt stål och Corténstål som ger en rostad yta
 • Mässing
 • Koppar
 • Betong
 • Trä

Det bästa materialet för din fasaddekor

Det material som du kan välja när du köper fasaddekor kan växla beroende på klimat och eget tycke och smak. Fasaddekoren utstår mycket genom åren, precis som fasaden själv och därmed gör du klokt i att köpa material som är extra tåligt. Förvisso behöver du inte lägga ner samma energi som när du renoverar din husfasad med olika material, tar bort ditt badkar under badrumsrenovering eller kittar dina fönster – men rätt material gör trots allt att din fina fasaddekor ger extra sken av ett väl underhållet hus.

Är du rädd för att dekoren ska bli rostangripen på grund av tunga regnbyar eller kalla och fuktiga dagar då snön faller, kan du köpa rostfritt stål, betong eller laserskuret plexiglas för att slippa regelbunden rengöring. I ett svenskt klimat så är det visserligen vanligt med träfasader, men om du väljer fasaddekor av trä, kan det vara bra att det kanske är en aning skyddat av tak eller veranda för att inte bli överdrivet exponerat av väder och vind.

Äger du en restaurang eller vill satsa på något annorlunda, så finns även fasadskyltar i neonljus att köpa, men detta kanske mer är en tanke som kan vara aktuell till jul eller andra högtidsdagar om du är en vanlig villaägare. Att ha en lysande fasaddekor kan störa omgivningen, så ta inte ut svängarna för mycket. Att sätta dit något utanpå huset kan kräva lite extra betänketid än att ändra något invändigt som att ta bort badkar och dylikt.

material fasaddekor

Några enkla tips

Det bästa är att välja en fasaddekor som inte går stick i stäv med resten av huset och som har en stil som smälter in. En harmoni är alltid viktigt och även om du funderar på en tvist i din fasaddekor, så kan det vara klokt att tona ned det lite om huset i övrigt är minimalistiskt – medans ett hus med snickarglädje och tinnar och torn, kanske klarar av en mer avancerad utstyrsel.

En ny trend inom fasaddekor är att skriva ut husnumret i form av bokstäver istället för siffror och detta kan vara en bra idé om du vill tillföra din fasad något extra men vill undvika alltför påkostade motiv eller siffror med kringelkrokar som i övrigt inte passar in.

Fasaddekor – inte bara siffror

Det vanligaste motivet som används i samband med fasaddekor är husnummer, men det finns betydligt fler alternativ än så att ta fasta på. Många tycker om att använda bokstäver för att namnge sitt hus, andra kombinerar en hussiffra med ett motiv. Motiven eller fasadsymbolerna som de också kallas, kan vara:

 • Fåglar – duvor, ugglor
 • Djur som älgar, rådjur, hästar
 • Änglar
 • Egendesignade motiv
 • Kombinationer med djur eller symboler med urskuren siffra

Många gånger är valet av fasadsymbol något som kanske är typiskt för regionen man bor i eller ett motiv som fungerar som en välkomnande gest för besökare.

Designa din egen fasaddekor

Tack vare internets många online-butiker, så går det idag också utmärkt att designa och skapa din egen designdekor utifrån dina egna önskemål. Du kan på så vis rita ditt motiv och skicka in i pdf-format eller helt enkelt välja mellan en redan befintlig design och lägga till eller ta bort samt välja kulör, för att få en så unik dekor som möjligt.

Hoppas du fick lite inspiration och tankar. Lycka till, önskar vi på Villaliv!