Vann nya fönster!

I ett hus byggt 1966 bor Elinor och Kjell Holgersson med barnen Joakim, 13 år och Viktor, 6 år. Renoverat har de gjort från och till sedan de köpte huset 1994, men fönstren fanns fortfarande på att-göra-listan. Tills Elinor bestämde sig för att vara med i Villalivs fönstertävling!

Nya fönster

Jag blev lätt chockad när de ringde från Villaliv och berättade att det var vi som hade vunnit. Att få nya fönster till hela huset kändes som att vinna högsta vinsten, säger Elinor.
Huset ligger i Stensjön strax utanför Eksjö, vackert beläget med en enorm vitsippsäng utanför knuten på våren och hundra meter till sjön.
Bara ett par dagar efter ”vinst-samtalet” kom representanter från Wisy Fönster på besök för att ta fram den rätta fönsterlösningen till just det här huset.
– Det kändes skönt att få hjälp med den biten. Vi hade väldigt klart för oss hur vi ville att resultatet skulle bli, men vi hade inte kunskapen om vilka fönster vi skulle välja för att få det, säger Elinor.
Elinor berättar att de fick gott om råd kring glas, ventilation, ljusinsläpp, beslag och mycket annat. Sedan specialtillverka des deras fönster på fabriken i Småland och ett antal veckor senare kom två snickare och monterade.
– Det gick på tre dagar, och då bytte vi även ytterdörren, berättar Elinor. De var hur skickliga som helst, och jag vill i
nte tänka på hur lång tid det skulle tagit om vi skulle gjort det själva.
Det som förvånar Elinor mest så här i efterhand är att fönsterbytet har betytt så mycket för både värme och ljud.
– Vi har fått ställa ner jordvärmepumpen med fem grader och ändå är det för varmt inomhus, berättar hon. Och vi hör inte tåget som går förbi längre, det kanske är det som har varit den största överraskningen – att det har blivit så tyst.
Vad var då bäst med hela fönsterbytet, förutom att det var gratis så klart?
– Att det blev som en ansiktslyftning för hela huset, det hade jag inte riktigt förväntat mig. Och att de även löste monteringen åt oss. Det var lyxigast av allt.

5 tips när du ska byta fönster

1. Välj fönster som passar till fasadens utseende.
2. Välj en leverantör med trygga garantier.
3. Välj fönster som sänker energi-förbrukningen och ger ökad inomhuskomfort.
4. Anlita professionella snickare som är utbildade att montera fönster. Ett fönster fungerar till hundra procent först när det är korrekt monterat.

Text: Lill Andreasson
Foto: Mats Samuelsson

Nya fönster var högsta vinsten! bild 3 Nya fönster var högsta vinsten! bild 4 Nya fönster var högsta vinsten! bild 5

Nya fönster var högsta vinsten! bild 2