Du vet säkert vilken inomhustemperatur som du själv trivs bäst i, men vilken är egentligen den rekommenderade temperaturen? Och varför känns det ibland kallt, när termometern visar varmt? Det skriver vi om här!
För många är det en generationsfråga hur varmt det får vara inomhus. Det kan också vara en riktig vattendelare i en relation. En del är mer frusna än andra och det beror på muskelmassa, kläder och fettlager, men varmt kan också upplevas som kallt beroende på några faktorer.
Så varmt ska du ha det inomhus
Folkhälsomyndighetens rekommendation för inomhustemperatur ligger på minst 20°C. Det låter som mycket varmt för en del, medan andra tycker det känns kyligt. Det kan bero på några faktorer som påverkar den “upplevda” värmen.
Termiskt inomhusklimat
Står du i yllestrumpor och tjocktröja hemma? Även om termometern visar 20 °C kan den upplevda värmen vara betydligt kyligare. Det är alltså inte nödvändigtvis du som är lättfrusen. Den upplevda värmen beror på drag, kallras och temperaturskillnader mellan olika rum.
En operativ mätning tar bland annat hänsyn till luftens flöde och andra värmekällors medeltemperatur (människorna som vistas i rummet, till exempel).
Faktorer som påverkar den termiska inomhustemperaturen är bland annat:
- Ditt hus U-värde, det vill säga hur mycket värme och läcker in och ut. Kallas också värmegenomgångskoefficient.
- Kallras. Den varma inomhusluften blir kall närmast fönsterrutan. Den kalla luften är tyngre än den varma och sjunker därmed till golvet. Beroende på hur stora dina fönster är riskerar du att få mer kallras.
- Luftfuktigheten.
- Hur effektiva dina radiatorer är. Kanske behöver du lufta elementen?
Hur ska jag mäta inomhustemperaturen?
När du mäter din inomhustemperatur märker du förmodligen av att termometern visar annorlunda beroende på var i huset du placerar den. Här följer en lista på vad du ska utgå ifrån för att få den mest rättvisa bilden av din inomhustemperatur:
- 1 meter från yttervägg
- 60 centimeter från innervägg
- 60 centimeter från golvet
Om du fryser när du sover kan det bero på att du har ställt sängen intill en yttervägg. Prova istället placera den längre in mot rummet. Har du, eller kanske ditt barn, en singelsäng kan du placera sängen 60 centimeter från innerväggen och ställa en byrå eller ett nattduksbord mellan väggen och sängen. Då drar det inte kall luft från väggen och kanske blir sömnen lite enklare.
Vilken inomhustemperatur ger risk för mögel?
En avgörande faktor om huruvida du riskerar att få fukt- och mögelskador är förstås fuktighet och ventilation, men utan rätt gynnsamma temperaturer kommer möglet få svårare att etablera sig.
Generellt kan man säga att ju lägre temperaturen är, desto högre är risken för mögelskador. Det beror helt enkelt på att fukt avdunstar om temperaturen när den värms upp. Värmen i ett hem skapar också cirkulation, vilket är bra för ventileringen.
- OBS! Att du har en bra inomhustemperatur behöver inte betyda att det inte uppstår mögelskador. Ventilation, fukt, väder, husets konstruktion och material är också faktorer som spelar in för att mögel ska uppstå. Om du tror att ditt hus är drabbat av mögel, kontakta en mögelbesiktare!
Inomhustemperatur och klimatavtryck
Många vill spara på elen genom att hålla nere inomhustemperaturen. Sänker du värmen med 1°C minskar du din energiförbrukning med ungefär 5 %. Tänk dock på att ett för kallt inomhusklimat inte är bra för din hälsa och inte heller för ditt hus.
Eventuell fukt som samlas i väggar och golv kommer inte dunsta bort vid för låg temperatur vilket ökar risken för att du kommer behöva sanera. Saneringen i sig kan vara skadlig för miljön, och därför är det bra om man kan balansera behovet av att sänka värmen med behovet av att hålla dig själv och huset friskt.