Har du koll på våtzoner och branschregler för hur du ska tapetsera badrum med en papperstapet? Vi på Villalivet har tagit fram en guide på bra saker att tänka på, om du är sugen på att hoppa på papperstapettrenden. Vi rekommenderar dig att hålla dig uppdaterad genom Boverkets regler kring tapetsering av våtutrymmen. Mer om det skriver vi här!
Det är inte ett helt okontroversiellt sätt att inreda badrummet på, ändå har det fått ett trendigt uppsving. Många väljer att tapetsera sitt badrum med kontrastrika färger och mönster, för att skapa en personlig touch på badrummets inredning. Vanliga mönster är växter, grafiska mönster och retrostilar. Låt dig bli inspirerarad, men glöm inte bort att allt ska vara utfört korrekt!
Att tapetsera badrum med papperstapet kräver att du har koll på branschregler och badrummets olika våtzoner. Vi på Villalivet har satt upp en liten guide till dig som vill tapetsera ditt badrum på ett lite personligare sätt med hjälp av papperstapet.
Tapetsera badrum: våtzoner
Har du blivit förälskad i en art deco-tapet? Vi är många som dras åt denna mönsterrika, personliga inredningsstil. Har man väl fått upp ögonen för ett vackert sätt att inreda sitt badrum på är det svårt att släppa tanken. För att det ska bli bra gjort, krävs det dock att du har koll på några regler innan du sätter igång. Du bör till exempel inte tapetsera i våtzon 1, men vad är det?
Våtzon 1
Till våtzon 1 räknas alla delar av badrummet som utsätts för vattenstänk. Varför ska du ha koll på detta? Jo, för det är här de absolut flesta vattenskadorna sker. Ditt försäkringsbolag skulle till exempel aldrig betala en vattenskada som uppstått av att du tapetserat slarvigt i våtzon 1. Håll därför koll på denna våtzon och tapetsera inte där.
Våtzon 1 innefattar:
- Badrummets golv
- Duschens väggar
- En meter utanför duschplatsen
- Hela ytterväggen om duschen är placerad där
Våtzon 2
Våtzon 2 är resten av badrummets utrymmen, det vill säga de som inte innefattas i våtzon 1. Bra att ha i åtanke är alltså att hela badrummet är en våtzon, och bör behandlas därefter. Det finns inte några “torra” utrymmen i ett badrum, där skapas fukt hela tiden.
- Tänk på! Att ha bra ventilation i ditt badrum.
Tapetsera badrum – regler och krav
Det finns inga regler för vilka tapeter du får och inte får tapetsera med. Skulle du däremot råka ut för en fuktskada i ditt badrum, skulle ditt försäkringsbolag vilja veta om badrummet är tapetserat fackmässigt. Det kan bli svårt att bevisa det för ditt försäkringsbolag om du tapetserat själv. Det är viktigt att tätskiktet under tapeten håller de branschregler som gäller.
Tätskikt
Du ska alltid se till att lägga tätskikt i ditt badrum under din tapet (men även under kakel). Det är viktigt att det görs korrekt, eftersom det har särskilda krav på utförande. Du kan läsa om reglerna för tätskikt i badrum på Boverkets hemsida, eftersom de kan uppdateras. Det kan vara bra att låta en fackman göra jobbet.
- När du etablerar ett tätskikt i ditt badrum ska du se till att alla fogningar blir ordentligt täta.
Vattenavvisande tapeter
Det är viktigt att du ser till att dina tapeter är vattenavvisande. Du bör lägga ett par lager klarlack på papperstapeterna för att skapa vattenresistens. Annars kan fukt tränga igenom och skapa mögel mellan tapet och tätskikt, och det är en process som kan gå relativt snabbt. Du ska också se till att alla fogmaterial; limm och fogvätska, ska vara anpassade efter just våtutrymmen.
Vi på Villalivet hoppas att du fick en klarare bild av vad du ska tänka på när du vill tapetsera badrum. Lycka till!