Förhindra inbrott under semestern – checklista

10 Semestertips – för att förhindra inbrott i din bostad under semestern

Ska du resa bort i sommar? Då kan du få det extra lugnt och skönt om huset är under uppsyn eller i goda händer. Vi har satt ihop en “checklista” för dig som vill förhindra inbrott under semestern och undvika bekymmer när du reser iväg.

Checklista resa tips för säkrare bostad

Inbrott är kanske det du tänker på först. Men det finns andra små och stora problem med att lämna huset som du kan slippa. Alltifrån omaket att lämna ut nycklar och koder till höger och vänster, till att en vattenläcka eller brand uppstår och förblir oupptäckt. Här är semestertipsen!

Förra året anmäldes omkring 21300 bostadsinbrott. Många sker på sommaren. Men faktum är att trenden går mot att de mörka höstmånaderna är den nya högsäsongen för just inbrott.

Det finns en 5 gånger större risk för inbrott om du inte har larm, varför det är en enkel åtgärd att förhindra inbrott under semestern genom att investera i ett säkerhetslarm för bostaden.

”Även om riskerna inte är överhängande kan det ändå vara en god idé att se över säkerheten i hemmet innan semestern. Det är relativt enkelt att minska risken för exempelvis en vattenläcka eller ett inbrott medan du är borta, och att minimera skadan om något trots allt skulle hända.”
Bänkt Olsson, pressansvarig på Verisure

Förhindra inbrott – Checklista före resan!

Städa inte

Fördragna gardiner och vissnande blommor ger klartecken för tjuven. Det ska se ut som du vore hemma. Låt gärna kaffekoppen stå kvar på bordet och leksakerna ligga framme på golvet.

Tom brevlåda och full soptunna

Be en granne eller bekant ta in posten ur brevlådan, klippa gräset och släng skräp i din soptunna – för att inte skylta med din frånvaro. Du kan också lagra eller eftersända posten tillfälligt på Adressändring.

Minska risken för brand

Dra ut kontakter till elektriska apparater som TV, DVD, dator osv. Om du stänger av huvudbrytaren tänk på att kyl och frys även stängs av. Med en brandvarnare som är kopplad till larmcentral kan du minska skadorna om en brand bryter ut.

Larm

Skaffa ett larm som är uppkopplat. Både risken och följdskadorna av ett inbrott eller en brand minskar med ett larm som inte bara tjuter lokalt.

Ljus och ljud

En elektronisk timer för lampor och radion kan ge intrycket av att du är hemma. Moderna LED-lampor utvecklar nästan ingen värme vilket minskar brandrisken och drar minimalt med ström.

Stäng av vattnet

Stäng av avstängningskranar till disk- och tvättmaskin, eller annat som har ett tryck i ledningarna. Kolla så att varmvatteberedare eller värmesystem klarar sig utan vatten. Kolla också själva huvudkranen. En ärgad och läckande vattenkran kan vara en risk.

Bra lås

Den vanligaste vägen in och ut för tjuven är en dörr. Förhindra inbrott genom att investera i ett bra lås som bara kan låsas upp med nyckel (även inifrån) och brytbleck minskar risken för oönskat besök.

Dokumentera dina värdesaker

Fotografera och märk dina värdesaker. Du kan låna märkutrustning av polisen.

Sociala medier

Tala inte om på Facebook och Twitter att du åker på semester. Vänta med att publicera semesterbilder tills du kommit hem. Undvik att checka in på olika platser under semestern.

Goda grannar

En av de absolut bästa lösningarna för att minimera risken för skador och inbrott är goda grannar som tittar till hemmet med jämna mellanrum.

Tips till när du ska välja larm

Även om behovet av larm aktualiseras inför semesterresan så är det något du ska ha nytta av hela året. Att förhindra inbrott året om är kostnadseffektivt och en mycket säker och ekonomisk investering.

  • Ta reda på om larmet har möjlighet att skicka larmsignaler både genom en fast och trådlös överföring, då blir skyddet mycket bättre än bara över en telefonlinje. Larmöverföringen är känslig och det finns ligor som specialiserar sig på att störa ut larmet, klippa telefonledningarna och slå ut strömmen.
  • Ta reda på larmcentralens servicenivå och supporttider. Kan de hjälpa dig med ditt larm eller har de bara support på vardagar. Ingår fri väktarutryckning?
  • Hitta en bra balans mellan installationskostnad och rörliga kostnader. Det kan vara värt att tänka lite långsiktigt.
  • Tänk igenom vilka finesser som skulle kunna underlätta din semester och din vardag. Utöver inbrottsskydd och brandvarning finns det många olika funktioner. En kamera kan till exempel identifiera faran så att larmcentralen kan skicka ut räddningstjänst eller polis direkt – eller avblåsa en utryckning om det bara är en insekt som surrar vid detektorn.
  • Vill du kunna styra och hålla koll på larmet från resan med en app i din smartphone? Flera av larmleverantörerna har appar. Vissa kan styra elektriska prylar; larm, kaffebryggare, belysning, temperatur mm.

Källa: Statistik från Brottsförebyggande Rådet och Swelarm, gemensam organisation för de stora larmleverantörerna.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -