Slipa altanen – steg för steg

Om träet på din altan börjar kännas stickigt eller strävt är det dags att slipa det. Att slipa altangolvet förlänger kvaliteten på golvet med många år och gör det mottagligare för oljebehandlingar eller annan bearbetning – för att undvika mögel och algbildningar i ditt trädäck är det en god idé att underhålla det åtminstone vartannat år. Läs mer om hur du slipar din altan och vilken slipmaskin som kan vara bra att använda!

Att slipa sin altan är ett perfekt arbete för den händiga amatören. Få saker är så behagliga som att åtnjuta en slipad och oljad altan, resultatet är dessutom enkelt att få till bra. Beroende på hur stor ytan är du ska behandla, och förstås på vilken slipmaskin du använder, är arbetet av varierande tyngd.

slipa altanen
Innan du börjar slipa altanen, se över så det inte sticker upp skruv eller spik.

När är det dags att slipa altanen?

Slipa eller bara rengöra grundligt? Det brukar många fråga sig när det är dags att se över säsongens altanarbete. En grundlig tvätt är bra, men ibland är det bättre med slipning. Slipa ska du göra när:

  • Ytan känns sträv och stickig.
  • Det uppstår flisor eller stickor i träet efter exempelvis högtryckstvätt.
  • Du upptäcker mindre sprickor i träet. Djupare sprickor är svårare att behandla, och du får se över om du kanske får vända på plankorna eller byta ut dem.

Första förberedelser

Se till att välja ut några dagar på sommaren då det utlovas torrt väder, ytan måste vara helt torr när du sätter igång att slipa. Det allra första arbetet är rengöringen, så ägna också en dag åt att dammsuga och skura däcket ordentligt. Om det sticker upp skruv- eller spikhuvuden i träet måste du se till att jämna dem med ytan, dessa måste skruvas eller hamras ner innan slipningen kan börja eftersom de kan förstöra slippappret.

Se till att ha någon typ av skyddsmask eftersom dammet inte är bra att andas in.

Vill du tvätta altanen innan du börjar? Läs våra tips om hur du tvättar altanen på bästa sätt!

Vilken slip ska jag välja när jag ska slipa altanen?

Många är osäkra på vilken slipmaskin som bör användas. Egentligen är den avgörande faktorn hur effektiv slip du vill ha, hur mycket muskelarbete du själv är redo att utföra – och hur stor yta det är som ska slipas. I vissa fall räcker det med att slipa på enstaka ställen, och då kan det räcka med slippapper med kornstorlek 120.

Excenterslip

Excenterslipen är en mångsidig slip som både klarar plana och böjda ytor. Den kan också slipa grövre ytor och lättare, målat trä. Den är liten, behändig och batteridriven. En del har också inbyggda dammsugare som fångar upp en del av det slipdamm som bildas. Excenterslipen använder du enkelt med händerna i krypande ställning. Har du en mindre altan kan excenterslipen räcka gott och väl.

slipa altanen

Bandslip

Bandslip finns också med tvåhandsfattning och många tycker att bandslipen är ett bättre alternativ för altanslipning eftersom den är enkel att slipa i fibrernas riktning. Den klarar också större ytor men är lite dyrare än excenterslipen. Många bandslipar har också en inbyggd dammsugare.

Golvslip

För lite större utmaningar där det krävs att hela altanen får en bra omgång kan du hyra en golvslipmaskin. Dessa är lätta att hantera även för nybörjare och kan kompletteras med kantslip på de ställen man inte kommer åt. Dessa är stora maskiner som man arbetar med i stående ställning, och de brukar också ha en inbyggd dammsugare som underlättar städarbetet mellan varven, annars brukar de flesta maskiner gå att koppla ihop med en vanlig dammsugare.

Läs också: Villalivet testar: Planteringsjord

För de lite större maskinerna kan det vara bra att ha en mindre kantslip till hands för att komma åt i hörnen.

Slippapper

Storleken och formen på slippappret anpassar du efter vilken maskin du väljer. Se till att ha i alla fall tre papper med gradvis stegrande storlekar på korn, till exempel 40, 80 och 120.

Slipa altanen i tre steg

Själva sliparbetet delas in i tre steg: grovslip, mellanslip och finslip. Ska du hyra golvslipmaskin ska du se till att golvet är rengjort och färdigt att slipas, eftersom du hyr den maskinen per timme. slipa altanen

Grovslipa med ett finare slippapper tills alla skavanker är borta. Börjar du med för stora korn riskerar du att skada golvet i onödan, och slipsåren kan sedan vara svåra att få ner. Dammsug därefter noga. Även om maskinen du använder har en inbyggd dammsugare är det bra att ta en omgång för att underlätta arbetet.

Mellanslipa med lite grövre kornstorlek, exempelvis 80, och jämna till ytan ordentligt, och dammsug sedan igen, se till att inte slarva i kanterna. Är det svårt att komma åt kan du slipa för hand eller använda en kantslip.

Finslipa sedan med det grövsta pappret tills du får en jämn och fin yta. Dammsug och torka av med en fuktig trasa.

Efterarbete

När du är klar med slipningen är det viktigt att du behandlar ytan med en olja eller något annat ytskikt. Ditt golv är redo att suga åt sig det du polerar med och det finns en rad varianter av behandlingar. Välj ett som passar din golvtyp!

 

Lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -