Färdiga husmodeller för en mindre budget

När du köper hus av en hustillverkare köper du ofta en prefabricerad husmodell i form av ett nyckelhus. Dessa finns i olika former, storlekar och utföranden. I den färdiga ritningen av huset kan du ibland göra ändringar, ibland inte. Vill du ha ett nybyggt hus till ett bra pris är detta en bra väg att ta. Läs mer här på Villalivet.se om de olika husmodeller på marknaden som passar en mindre budget.

Det finns massvis med husmodeller, alltså färdiga ritningar på hus, att välja på hos olika tillverkare av prefabricerade hus. Vill du ha ett enplanshus? Eller kanske ett stort suterränghus? Det som avgör vad för typ av hus du köper är främst dina behov och din budget.

husmodeller

Färdigt hus för en liten budget

Har du en relativt liten budget, men vill ändå bo i ett helt nybyggt hus? Om du inte kan bygga ett själv är rådet att kika in billiga, lite enklare husmodeller med färdiga ritningar.

Alla har varken tid eller kunskap att bygga sitt eget hus, dessvärre. Eftersom det främst är arbetskostnaden som drar upp kostnaden för huset när du köper det från en hustillverkare. Är du av den händigare sorten är alltså rådet att bygga det helt själv med lösvirket du får från tillverkaren när du köper ritningen. Men annars kan du på andra sätt få ned kostnaden.

Det du kan komma att behöva tumma på då är:

 • Storleken på huset, själva boytan.
 • Antalet fönster och därmed även ljusinsläppet.
 • Detaljrikedomen i utförandet och designen på själva huset.
 • Materialet som huset byggs i och kvaliteten på ytskikt, fönster och virke.

De billigaste husmodellerna som just nu finns att köpa färdiga för uppbyggnad är bland annat dessa modeller från följande hustillverkare:

 • Älvsbyhus och deras husmodell Elsa.
 • Smålandsvillan och deras husmodell Näsby.
 • Hjältevadshus och deras husritning Sober 79.
 • LB-hus och deras billigaste husmodell LB Optimal.
 • Myresjöhus och deras husritning Smart 75+.
 • Move home och deras enplanshus Move #103.
 • HusCompagniet och husmodellen Rakt hus i sten.

Hus.se kan du jämföra alla husmodeller från Sveriges hustillverkare.

Detta ingår oftast i priset när du köper nyckelfärdigt hus

Det som ofta ingår i husköpet från en tillverkare av nyckelfärdiga hus är standardgrund, material och montering samt målning av väggar invändigt, trägolv i torra utrymmen, utvändig grundmålning, basala hushållsmaskiner och vitvaror, komplett leverans och installation av elutrustning samt VVS. Huset kommer även oftast med komplett inredda garderober i fullhöjd, tapetsering, komplett köksinredning och tvättmaskin med torktumlare.

Detta ingår inte i priset

Det du får betala extra för är priset för tomten huset ska uppföras på men även avgifter till olika myndigheter. Likaså får du betala mer om du vill ha andra material än de som är standard i just den husritning du valt. Men kom ihåg att kvalitet håller längre och därmed blir billigare i längden, även om det är dyrare i starten.

husmodeller

Detta avgör priset på den husmodell du valt

Det kan vara mycket som påverkar det slutgiltiga priset på husritningen du valt att köpa. För att få ned kostnaden är rådet att göra så mycket du kan själv. Ett annat tips är att ta in offerter från flera olika hustillverkare och jämföra priserna, särskilt om du fallit för en särskild husmodell som finns hos flera tillverkare. De faktorer som mest påverkar priset, förutom arbetskostnaden som tillkommer om du väljer att inte uppföra huset själv, är följande:

 • Var i landet du bygger. I storstäder med omnejd är det dyrare att uppföra ett hus än på landet. Många av hustillverkarna håller till i särskilda delar av Sverige, det är billigare att uppföra huset i deras närhet än att få lösvirket och de som bygger huset transporterat till en annan del av landet.
 • Vinklar, vrår, balkong, takkupa och burspråk. Detaljer som ger huset sin charm, men de kostar också.
 • Materialval. Ett hus i trä är billigare än ett stenhus. Sedan kostar plåtarbeten, värmesystem till ytmaterial, takpannor, fönsterkvalitet och andra delar olika mycket – beroende på just kvalitet och materialval.
 • Energieffektivitet. Detta är dyrare än ett mindre energieffektivt hus, även om det i längden inte är det.
 • Tomten. Om du redan har en tomt eller måste köpa en samt dess beskaffenhet, storlek och läge. En strandtomt är bevisligen mycket dyrare än en tomt ute i skogen.

Lycka till med köpet och uppförandet av ett nyckelfärdigt hus!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -