Ta bort dörr och sätt igen dörröppning

Många villor och hus har planlösningar med långt fler dörröppningar än vad som kanske behövs, det kan exempelvis finnas två stycken dörrar in till sovrummet. Alla dessa extra öppningar kan göra det svårt att möblera och gör även att du förlorar användbar väggyta. Om du vill ha mer utrymme kan det därför vara lockande att sätta igen en utav dem. Villalivet.se tipsar om hur du går tillväga för att ta bort dörr.

Att ta bort dörr hemma är enklare än du kanske tror. I gipsväggar räcker det ofta med att ta bort dörrens tröskel och karmar, för att sedan sätta upp en spikregel vid golvet och täcka dörrhålet med gipsskivor.

byta dörr

Lite annorlunda behöver du dock göra om det är en dörr i en murad och putsad vägg som du ska ta bort. Oavsett vilken typ av dörr som ska sättas igen så finns det en hel del saker att tänka på under arbetets gång. Läs mer här så guidar vi dig genom processen.

Ta bort dörr steg för steg

Enklast är det att sätta igen en dörröppning i gipsvägg då det inte krävs fullt lika mycket arbete som det gör när innerväggen är murad och putsad. Båda väggtyper kräver dock borttagning av dörröppningens tröskel vilket medför att du kommer behöva inleda arbetet med att lägga dit nytt golv.

Ett tips för att slippa lägga om hela golvet är att använda restbitar, vilket fungerar bra oberoende av om du har trägolv, parkettgolv, plast- eller heltäckningsmatta. Du bör även vara beredd på att få genomföra lite efterarbete.

För att du ska få ett så snyggt resultat som möjligt av din igensatta dörr kan det krävas att du målar eller tapetserar om.

reparera dörr

För att sätta igen en dörröppning behöver du:

 • Hammare
 • Kofot
 • Tumstock
 • Vattenpass
 • Fogsvans
 • Penna
 • Kniv
 • Handsax
 • Reglar
 • Spik
 • Gipsskivor alt. Hönsnät (så kallat reverteringsnät)
 • Cellplast
 • Märlor

Ta bort dörr i gipsvägg

 1. Börja med att ta bort dörrens tröskel och karmar, enklast är om du använder hammarens klo. Bor du i ett äldre hus kan du behöva använda en kofot istället. Mät sedan ut alla mått du behöver för att sätta upp reglar och markera med penna var regeln ska sågas.
 2. Såga till reglar efter rätt mått och börja med att spika fast golvregeln, var noggrann så denna hamnar rätt och spika med cirka 10 centimeters mellanrum.
 3. Om det är en bredare dörröppning som ska sättas igen kan det krävas att du sätter upp en lodrät regel i öppningens mitt, var noga med att denna är lodrät med hjälp av vattenpasset.
 4. När lodregeln är på plats är det dags att spika fast de tvärgående reglarna, var noga med att fördela spikarna jämnt för bästa resultat.
 5. Mät upp hur stor gipsskivan ska vara, rita upp måtten på skivan och använd sedan en vass kniv för att skära igenom ytpappen. Sedan lägger du gipsskivan på ett bord med skåran lite längre ut på bordet än direkt kant i kant, bryt försiktigt. Vänd sedan skivan och skär igenom pappen på baksidan. Gör samma sak med din andra gipsskiva.
 6. Sätt upp gipsskivorna på båda sidor om dina reglar och kila fast, var noga att skivorna passar exakt.
 7. Avsluta med att spackla över spikar och skarvar. Slipa till ytorna och limma fast glasfiberremsor, bredspackla sedan. Använd ett fint slippapper för att slipa ytan jämn och när det är klart är det bara att påbörja efterarbetet med att måla eller tapetsera din nya vägg!

stänga dörröppning

Ta bort dörr i murad vägg

Bara för att en vägg är murad och putsad så betyder inte det att du kommer behöva ställa dig och mura igen hela dörröppningen. Att sätta igen en dörröppning är enklare än du kanske tror. Så här gör du för att sätta igen dörren:

 1. Ta bort tröskel och karmar så att du kan spika upp reglar i öppningen som blir.
 2. Kontrollera vilka mått öppningen får och klipp till ditt reverteringsnät efter dessa mått, men glöm inte att lägga till cirka fem centimeter som fästmån.
 3. Spika upp nätet med hjälp av märlor på dörröppningens ena sida och sträck ut ordentligt. Spika fast och bänd dina spikar försiktigt inåt för att slippa besväras av utstående spikhuvuden.
 4. Mät upp din cellplastskiva så att den får samma mått som din dörröppning och använd en fintandad såg för att såga till den. Sätt cellplasten mot nätet i dörröppningen och var noggrann så att det inte blir några glipor.
 5. Över cellplasten sätter du mer nät och sträcker ut det ordentligt och fäster med märlor.
 6. Nu är det dags att lägga puts, så se till att skydda golvet innan du börjar att lägga ut putsbruk på dörren som numera är täckt av nät. Du kommer få lägga i flera lager och i omgångar, sedan när du börjar komma i jämnhöjd med din befintliga vägg så bör du lägga puts även på den. Cirka 2 centimeter puts räcker och i skarven mellan vägg och dörröppningen bör du trycka fast en glasfiberremsa. När du gör det så minskar du risken att putsen spricker med tiden.
 7. Lägg mer puts tills putsen är jämn mot väggen och avsluta med att använda en helt rät bräda som du i zick-zackrörelser använder för att arbeta ut putsen över hela ytan. När detta stelnat bör du slätskura med ett rivbräde i cirkelrörelser för att säkerställa att ytan är helt jämn.

Lycka till med att ta bort dörr och sätta igen dörröppningar!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -