- Annons -

Att täta fönster

Täta fönster – Särskilt under vintertid blir man medveten om platser i bostaden där det inte riktigt är vindtätt. Känslan av att sitta och huttra trots att dörrar och fönster är stängda och luftvärmepumpen är inställd på 25 grader är inget vidare. Detta tyder på kallras, det vill säga att man någonstans släpper in den kalla luften – och samtidigt förstås släpper ut varmluften som man har inomhus. Det man till att börja med kan göra är att se över alla ventiler som finns i huset och stänga de som inte behöver vara öppna. Dock bör man komma ihåg att man stängt dessa när det blir sommar och man kanske vill ha lite mer fläkt och friskluft i fastigheten.

Ofta är dock boven vid kallras otäta dörrar och fönster. Den här artikeln kommer handla om hur man som bäst tätar bostadens fönster för att få ett behagligare inomhusklimat. Dock är det inte enbart komforten detta handlar om; viktigt att veta är också att man sparar pengar med täta fönster eftersom inte uppvärmningen behöver gå på högvarv för att kompensera inkommande kalluft.

täta fönster

Bästa sättet att täta fönster

Först av allt bör poängteras att man kanske ska överväga att skaffa nya fönster, om de befintliga är gamla och slitna. Nya fönster, som finns i både 2- och 3-glas, har en helt annan energieffektivitet och är dessutom i de allra flesta fall underhållsfria. Dock är det förstås en stor kostnad att byta ut fönstren och av den anledningen kan man göra stor skillnad genom att själv täta dem. Detta kostar inte många kronor och är en mycket vettig investering.

Tätning av fönster gör man med ny tätningslist, som finns att köpa lite varstans. Även om man redan tätat med en sådan list för ett antal år sedan, så är det säkerligen dags att byta ut den. Tätningslisterna tappar nämligen sin effekt efter några år och bör därför bytas ut. Detta kan man ofta se på att de börjar vittra sönder. Ofta har de också börjat släppa på sina håll. Börja därför med att dra bort de gamla listerna, innan nya sätts dit. Ibland är detta en ganska enkel uppgift, men det kan hända att listen inte riktigt släpper på en gång. Av den anledningen kan man behöva dra loss den med tång och skrapa med en bra kniv, mejsel eller liknande.

täta fönstret - lister

Se till att göra rent ordentligt efter den gamla listen, så kommer den nya tätningslisten att fastna mycket lättare. Ta därför bort även gamla limrester efter den gamla listen. Detta kan göras med något starkt medel, som exempelvis aceton. Det är också viktigt att se till att man får bort damm och annat skräp som man inte vill ha in under den nya listen. Av den anledningen kan det vara idé att tvätta rent med vatten och diskmedel eller såpa och sedan låta torka innan det är dags för en ny list. På så sätt får man en bra grund att jobba med och resultatet kommer garanterat bli bra.

Tätningslisterna som finns i handeln är självhäftande, vilket innebär att man enkelt drar bort den remsa som täcker klistersidan för att sedan fästa listen längs fönsterkarmen. För att listerna ska passa alla fönster och behov finns de att köpa i olika storlekar. Som en tumregel gäller att listen ska vara lika bred som springan i fönstret – detta för att listen ska tryckas ihop när fönstret stängs. Trots att tätningslisterna klistras fast räcker dock detta sällan för att de ska fästa ordentligt. Av den anledningen rekommenderas att man använder en häftapparat, eller allra helst en häftpistol, för att fästa tätningslisten ytterligare. Sätt häftklamrar med jämna mellanrum på listen och se samtidigt till att listen blir helt täckt för att säkerställa att det kommer hålla.

täta fönster sommar

När på året bör man täta bostadens fönster?

Bostadens fönster kan förstås tätas när som helst, året runt, men det är förstås mycket behagligare att göra detta någon gång under den varma årstiden när man kan hålla på med det utan att behöva frysa. Det är också en fördel att arbeta med listerna under en relativt torr period, så att klistret fäster bättre mot materialet och dessutom får en möjlighet att härda ordentligt. Utför man tätningen innan det blir kallt är man också redan förberedd inför den kyliga årstiden när tätningen behövs som bäst.

- Annons -