Vinterbonat uterum – fantastisk extra yta året om

Vinterbonat uterum

Möt familjen Andreasson som utökat villan med ett fantastiskt vinterbonat uterumLäs också: Experten tipsar om att bygga ett vinterbonat uterum

Avkoppling i vinterbonat uterum

Krister och Mona Andreasson nyttjar sin vinterträdgård nästan varje dag, året om. Dessutom har de numera en plats där de kan samla hela släkten till middag utan problem. Ett vinterbonat uterum har visat sig vara en riktigt bra investering.

Vinterbetonat uterum Andreassons
– Den snedskurna kortsidan var Monas idé för att få mer liv i tillbyggnaden.
– Att ta hjälp av en arkitekt var väl investerade pengar. Trots att uterummet är byggt 10 år senare är det väl integrerat med huset.
– På golvet ligger svart kopparmelerad klinker i stora plattor.

Familjen Andreasson utökade boninghuset med vinterbonat uterum

vinterbonat uterum 1
Krister och Mona Andreasson. Krister är 55 år och Mona 56 år. Krister är marknads- och försäljningschef på ett VVS- installationsföretag och Mona arbetar som församlingsvärdinna i Svenska Kyrkan. Parets fyra barn är vuxna och har flyttat hemifrån men på gården finns 3 katter, 2 hundar och 2 hästar.

Krister och Mona Andreasson bor på en hästgård i Skedala utanför Halmstad. De flyttade hit 2002 och byggde hus och stall. 2012 utökade de boningshuset med ett vinterbonat uterum.

– Det är härligt att sitta ute efter att solen gått ner om somrarna. Vi bor på landet och efter en sommar med extremt mycket knott bestämde vi oss för att bygga ett vinterbonat uterum som vi så länge drömt om, berättar Krister Andreasson.

Parets fyra barn har flyttat hemifrån men kommer gärna på besök med sina respektive och tillsammans med Krister och Monas föräldrar blir det snart en stor samling familjemedlemmar. Så även om det bara är Krister och Mona som bor på gården nuförtiden är det ofta fullt hus på helger, högtider och födelsedagar.

– Vi är en stor familj och tidigare fick vi dela upp oss för att få plats. Det blir ett helt annat umgänge nu när alla kan samlas på ett ställe, säger Mona Andreasson.

vinterbonat uterum 2
– Matbordet är fällbart och kan utan problem ge plats åt 20 personer.
– Praktiskt med pentry. Här finns diskho, vinkyl, kaffe­maskin och gott om förvaring.

 

Anlitade proffs för att bygga vinterbonat uterum

När de bestämt sig för att bygga tog de kontakt med en arkitekt.

– Vi hade en del idéer men det är svårt att se det framför sig. Att anlita en arkitekt i ett tidigt skede är väl värt pengarna, säger Krister och konstaterar att det blev en tillbyggnad som smälter bra in i huset.

Det invändiga däremot fick växa fram under byggets gång och i dialog med snickarna. Mona och Krister hade funderat på spottar i taket men snickaren uppmärksammade dem på att de skulle bli besvärliga att byta med tanke på takhöjden. Istället föreslog han en ljusramp med dolda lysrör som regleras med dimmer. Den ger ett behagligt släpljus och dessutom räcker det med en vanlig trappstege för att byta.

– Det var en sådan sak som vi inte ens funderat på, men det här med belysning är viktigt och något man måste ha klart för sig innan man börjar bygga. Man behöver också dra kablar om man vill ha en musikanläggning till exempel. Jag tror det är ett vanligt misstag att man inte tänker till innan, påpekar Krister.

Men att öppna upp helt mellan uterummet och huset var ett förslag från snickarna som Mona och Krister inte nappade på.

– Vi vill ha känslan av ett uterum. Att inne är inne och att man får en ljusare känsla när man kommer ut här, säger Mona.

– Dessutom vill vi inte att det ska blåsa rakt in i huset när vi öppnar upp på sommaren, tillägger Krister.

 

Värme i golv och kamin

Att ha ett klinkergolv föll sig naturligt eftersom de har klinker i både kök och vardagsrum. Det fungerar också bra tillsammans med den vattenburna golvvärmen. Och om det skulle råka regna in lite när rummet står öppet på sommaren är det ingen större skada skedd.

vinterbonat uterum 3
Braskaminen var en given detalj i Mona och Kristers uterum.

Uterummets braskamin är pricken över i:et och en verklig mysfaktor. Att kunna sätta sig vid brasan med en bok eller bara titta in i elden är väldigt rogivande tycker både Krister och Mona. Tegelväggen bakom braskaminen är en snygg detalj som ger liv åt rummet. Den ser i högsta grad genomtänkt ut men kom faktiskt dit av en slump då det fanns lite tegel över sedan man byggde stallet på gården.

Eftersom uterummet används så pass mycket valde Mona och Krister att också satsa på ett pentry. Att ha tillgång till vatten är praktiskt när man ska vattna blommor, städa eller koka kaffe. Och att förvara porslin i uterummet underlättar när de har gäster. Förvaringsskåpen är också ett perfekt ställe att gömma undan ljudanläggning och kablage.

vinterbonat uterum 4
Att öppna upp på sommaren integrerar huset med uteplatsen och skapar ännu mer plats att umgås med vänner och familj.

Vinterbonat uterum är lika användbart året om

Mona och Kristers uterum används nästan lika mycket vinter som sommar. Om vintern hålls värmen uppe med den vattenburna golvvärmen och kan kompletteras med braskaminen om man vill höja temperaturen ytterligare.

På sommaren står uterummet ofta öppet och blir en härlig passage ut i trädgården som integreras med uteplatsen på ett trevligt sätt. På sommaren blir det snabbt varmt i uterummet men med öppningsbara glaspartier och två öppningsbara takfönster är vädringen inget bekymmer. Fönstren i taket ger också ett bra ljusinsläpp in i huset.

Med hela 40 kvadrat finns det gott och väl plats för stort matbord, hörna med braskamin och en grupp fåtöljer samt pentryt.

– Att vi satsade på ett stort rum är det bästa. Och ljusinsläppet genom de stora fönstren, speciellt på vintern, tycker Mona.

– Vi utnyttjar rummet säkert fem av sju dagar i veckan på vintern och varje dag på sommaren. Det är svårt att sätta fingret på vad som är det bästa med ett vinterbonat uterum. Dels att vi har plats för många men det är också skönt med avskildheten som blir påtaglig här ute. Eller när våren kommer och man kan sitta och sola vid fönstren även om det fortfarande är kallt ute, säger Krister.

vinterbonat uterum 5
Konstruktionen är rätt igenom tänkt för vinterbruk med isolerade väggar, golvvärme och glaspartier i isolerglas. Temperaturen är densamma som i övriga huset.

 

Tips från Krister och Mona

  • Fundera på hur du vill använda uterummet och bygg inte för litet.
  • Anlita en arkitekt så att det blir snyggt. Det underlättar också att ha en ritning vid ansökan om bygglov, för att ta in offerter samt i kontakten med snickaren.
  • Planera för belysning och eventuell musikanläggning och fundera på en lösning för att gömma undan kablage och dylik teknisk utrusning.
  • Installera golvvärme, gärna vattenburen.
  • Tänk på att en braskamin kräver bygganmälan/bygglov och måste besiktigas av sotaren innan den tas i bruk.
  • Dra in vatten och avlopp, om det är långt till köket.
  • Fundera på hur mycket glaspartier du behöver. Glas och framförallt öppningsbara lösningar är en av de stora kostnaderna.
  • Takfönster ger bra ljusinsläpp vidare in i huset och möjlighet att vädra uterummet under varma dagar.

 

TEXT jenny knudsen sengoltz jenny.knudsensengoltz@villalivet.se FOTO lasse åkerström

Bygga vinterträdgård

Experten tipsar

En vinterträdgård är en stor investering. Mattias Persson är uterumssäljare på Willab Garden och tipsar här om vad som är bra att tänka på innan man sätter igång.

Storlek och bygglov

– Börja alltid med att ta reda på vad som krävs i form av bygglov och hur stor del av tomten som är tillåten att bebygga. Ett normalstort uterum är runt 20–25 kvadratmeter men hur stort man behöver beror helt på vad man ska använda uterummet till.

vinterbonat uterum 6
Vision från Willab Garden har en läcker taklösning med olika nivåer och en fönsterrad som ger extra ljusinsläpp. Foto: Willab Garden

 

Grund, tak och golv

– För en vinterträdgård rekommenderar vi alltid en gjuten platta med golvvärme. Ett isolerat kanalplasttak fungerar bra men ett täckt tak ger ännu bättre isolering. Kanalplast ger dock bättre ljusinsläpp och släpper in mer värme från solen. Välj ett golv som tål uterumsmiljö. Fråga i golvhandeln vad som lämpar sig. Tänk också på att ha en bra ventilation i uterummet.

vinterbonat uterum 7
Victoria Systemet från Classicum kan fås med värmereflekterande glas i taket, som tar bort 80% av värmen, och ändå njuta av ljuset. Foto: Classicum

Öppet eller stängt?

– Ska man använda uterummet dagligen kan det var idé att fundera på att öppna upp mellan huset och uterummet. På så sätt blir uterummet en naturlig förlängning av huset. Tänk på att då välja glaspartier som är godkända att ha i fasad.

vinterbonat uterum 8
Modell Skapa från Skånska Byggvaror ansluts i sidan. Foto: Skånska Byggvaror

Hur mycket glas?

– Till ett vinterbonat uterum krävs isolerglas. Fundera på hur många glaspartier som behövs. Det kan finnas anledning att bygga en vägg på någon sida. Till exempel om du ska möblera med en soffa eller vill ha insynsskydd.

– Hur många partier som behöver vara öppningsbara beror på hur uterummet ska användas och hur trädgården ser ut. Har man en stor altan vill man kunna öppna upp mot den. Många väljer flera öppningsbara partier för att kunna vädra och öppna upp helt på sommaren.

 

Braskamin

– Rådfråga alltid en kaminförsäljare och ta reda på vilken storlek som lämpar sig samt hur mycket strålningsvärme som avges eftersom glaspartier inte är byggda för att klara hur mycket värme som helst. Tänk på att det kan vara komplicerat att få tätt vid rördragning genom kanalplasttak.

 

Text: Jenny Knudsen Sengoltz

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -