- Annons -

Redan när Jens Månsson köpte radhuset i Blekinge visste han att taket var dåligt och behövde läggas om. Men det dröjde fyra år innan han slog till. Men då gick det undan. Tillsammans med två andra grannar i radhusområdet gjorde de en gemensam upphandling. Det tog drygt en vecka, sen var taket bytt!

nytt tak

Hantverkarna hade nog lite otur den här vintern. Snön kom ju och ställde till det, på ett sätt som de inte är vana vid så här långt söderut. Men bytet höll tidsplanen och så här i efterhand kan jag inte säga något annat än att vi är nöjda, säger Jens som äger huset.

Huset som är byggt 1955 hade kvar sitt ursprungliga tak av tegel. Varje gång Jens var uppe och rensade hängrännorna kunde han se att det låg pulveriserat tegel i hängrännorna och han vågade aldrig gå upp på pannorna eftersom de var spruckna och mycket väderbitna. Först när rotavdraget infördes bestämde sig grannarna för att slå till.
– Vi hade talat om att byta tak i ett par år och till och med bestämt oss för vilket typ av tak vi skulle välja. Något annat än tegeltak var aldrig aktuellt trots att betongpannor är betydligt billigare att köpa. Vi ville helt enkelt bevara områdets charm och inte bryta den ursprungliga stilen som fortfarande dominerar i området, säger Jens.

Allt ingick – utom mer jobb

De tog in fyra olika offerter, för att kunna jämföra service, tid och pris.
– Eftersom vi hade fyra olika offerter att jämföra med kunde vi lägga till och stryka viktiga detaljer så att vi var säkra på att alla försäkringar ingick, och allt material – även spik och skruv – för det har vi hört talas om att vissa hantverkare debiterar separat, fortsätter Jens. Men något som förvånade Jens var avsaknaden av differens i pris.
– Det skilde omkring tio procent mellan den dyraste och billigaste entreprenören. Men det man bör komma ihåg är att vara noga med att verkligen jämföra samma produkt. För att inte chockhöja anbudet accepterade Jens en offert med tillägget att merjobb skulle komma att debiteras med faktiska materialkostnader och timpris.
– Om offerten ska inkludera alla eventuella dolda fel blir priset skyhögt. Hantverkaren räknar då upp priset för att inte riskera att gå med förlust. Och eftersom jag visste att taket var dåligt på södersidan där pappen vittrat sönder av hettan var det inget konstigt att ett eventuellt svallbyte skulle debiteras separat. I det här fallet behövde entreprenören byta halva södersidans svall vilket i pengar räknat var billigt materialmässigt och dyrare arbetstidsmässigt. Men vi hade ju rotavdraget, säger Jens.

Kvalitet lönar sig

Tid för nytt tak mitt i texten 1Enligt snickaren och takläggaren Mattias Pettersson är trettiofem år en lagom ålder för en första undersökning av takets skick. Taket håller oftast betydligt längre än så. Men beroende på vilken kvalitet på underlagspapp som den förre takläggaren valt att lägga, kan pappen vid det här laget vara uttjänt och släppa igenom vatten.
– Taktillverkarna talar om att taken håller i åtminstone 50 år. Det gäller naturligtvis pannorna eller det ytskikt kunden valt. Men man måste komma ihåg att en underlagspapp som är dyrare än lågprisvaruhusens lockpriser har en betydligt längre hållbarhet. Och man behöver inte vara ingenjör för att förstå att billigt inte alltid är lika med kvalitet. Åtminstone inte i byggbranschen, säger Mattias och får medhåll av kollegan och brorsonen Tobias Pettersson.

Att kunden generellt numera faller för betongpannor tror Mattias beror på en kortsiktig investering där plånboken bestämmer.
– Många kunder vill ha ett speciellt utseende eller en speciell färg på taket och då är det kanske lättare att motivera en trendfärg som kostar 59 kronor per kvadratmeter snarare än 200. Generellt är tegelpannor bättre än betongpannor, men glaserade betongpannor håller betydligt längre än vanliga obehandlade betongpannor. Därför är de också 3–4 gånger dyrare, säger Mattias Pettersson.

- Annons -