Trall – Allt Du Behöver Veta Om Denna Vackra Träpanel

Dags för trall!

Är du en av dem som planerar att bygga altan i sommar och står i valet och kvalet vad du ska ha för material? Vi ringde upp Robert Levisson, kategorichef på Bauhaus för kolla vad som är aktuellt och vad du behöver veta.

Trall är en vanlig typ av träpanel som används i många olika sammanhang. Det är populärt både för utomhus- och inomhusbruk och kan användas för allt från däck och verandor till väggbeklädnad och tak. Men vad är egentligen trall? Hur skiljer den sig från andra typer av träpaneler? Vilka är dess fördelar och nackdelar? I denna artikel kommer vi att utforska allt du behöver veta om trall, inklusive dess historia, tillverkning, installation, underhåll och mer.

Inledning till Trall

Trall är en typ av träpanel som används för att skapa ett jämnt och stabilt yta för både utomhus- och inomhusbruk. Det består vanligtvis av plankor eller brädor av trä som är ihopkopplade med en not och en fjäder, vilket ger en jämn och sömlös yta. Trall används ofta för att skapa däck och verandor men kan också användas för väggbeklädnad, tak och andra strukturer.

Vad är det som gäller i trallvärlden nu?

– När det gäller trallvirke är det den klassiska tryckimpregnerade trallbrädan som dominerar fortfarande, berättar Robert, och jag tycker att det är ett jättebra val. Men vi ser också att man gärna använder bredare plankor som ger ett lugnare och mer harmoniskt intryck. Hos oss går det också väldigt mycket premiumtrall, det är råvara som hämtats norr om dalälven, den är långsamväxande, har färre kvistar och är generellt hårdare än den vanliga trallen.

För den som absolut inte vill ha den gröntryckta brädan finns det nu också brunimpregnerat trallvirke. Den bruna impregneringen är mindre färgäkta och kan med fördel väljas av den som vill att brädan ska gråna snabbare.

– Den bruna färgen är bara en impregnering, säger Robert, så är du ute efter en brun trall kommer du att behöva efterbehandla med en pigmenterad olja. Där skulle jag säga att du lika gärna kan ta den gröna och lägga på en högkvalitativ olja med brunt pigment året efter.

Oavsett vad du väljer för trall måste du göra ett bra grundarbete, ett solitt ramverk och en korrekt förankring i fasaden är helt avgörande för att du ska få en altan som håller i många år framöver.

– Det finns ingenting som är så tråkigt som att bygga ett tralldäck och sedan inse att det sviktar. Det finns hur mycket information som helst att hitta om hur du ska tänka när det gäller plintar och bärverk, både på vår och många andra bygghandlares hemsida. En annan bra sida har Svenskt Trä, där finns jättemånga olika byggbeskrivningar att hämta, helt kostnadsfritt.

Dimensionera

– Jag brukar säga, tvekar du, så gå hellre upp en storlek än tvärt om, du vet aldrig vad du vill ställa på trallen längre fram. Vi ser ju också trendensen att möblerna vi väljer att ställa på trallen blir större och större. Det blir mer inredning och fler genomtänka lösningar, så jag skulle nog säga, ta i lite från början så att du har plats både för en matmöbel och en eventuell loungegrupp. Det är faktiskt ytterst få som ångrar sig i efterhand och tycker att trallen blev för stor.

Hur länge håller en trall?

– En bra underhållen trall av tryckt virke håller lätt i 25-30 år och är ramverket bra byggt behöver du då bara byta trallbrädorna. Allt tryckimpregnerat trä som säljs i Sverige idag är försett med en NTR-märkning, se till att välja rätt virke så har du lätt en altan som håller i 25-30 år.

Och den ständigt återkommande frågan, hur tätt ska man egentligen lägga trallbrädorna?

– Köper du trall i butik skulle jag säga max 2 mm glipa, för den kommer att dra ihop sig och då landar glipan på 4–5 mm. Vissa sätter en tumstock emellan, jag kan tycka att det är på gränsen till för stort, jag brukar använda en dyckert emellan, den är nog 1,3 mm och mer än så behöver man inte.

Ett annat träslag som varit populärt de senaste åren är Sibirisk lärk, hur leveransen kommer att se ut för detta i år är svårt att förutspå men Robert tipsar om ett svenskt alternativ.

– Ett bra alternativ till lärken är svensk kärnfura, den har ett snarlikt uttryck och är mer eller mindre underhållsfri då den precis som lärken innehåller så mycket av naturens eget impregneringsmedel. Det är långsamtväxande fur från våra norrländska skogar, så det är dessutom ett betydligt mer hållbart alternativ med tanke på transporter och liknande.

För den som vill slippa underhåll av sin altan finns trallbrädor i komposit. Kompositen finns idag i massor av olika färger och kan fås med eller utan rillor.

– Komposit är ett jättebra alternativ för den som vill slippa underhåll, säger Robert, men här skulle jag vilja tipsa om att ha lite koll på var den producerats. Komposittrall tillverkas idag över hela världen, en stor del av det som importeras kommer från Kina och det kan man ju tycka är lite onödigt långa transporter.

Annars framhåller Robert kompositen som ett bra material, den är inte bara underhållsfri utan också formstabil, rötsäker och färgäkta. Men finns det några nackdelar?

  • Nej det finns faktiskt inte så många nackdelar, det skulle väl i så fall vara att den innehåller plast. Kompositen består av en blandning av träfiber och plast och ju mer trä du har i blandningen desto bättre. Med en hög andel trä får trallen en mer naturlig känsla och framför allt blir den inte lika varm. Har du en mörk komposittrall med högt plastinnehåll, en varm sommardag kan det kännas som att gå på glödande kol.
  • Det man också ska veta om en komposittrall är att om man spiller något färgstarkt eller får fettfläckar kan det vara svårt att få bort. Så jag skulle säga ställ grillen på ett annat underlag så håller du trallen snygg.

Hur länger håller en komposittrall?

  • Den håller så länge att du hinner tröttna på den innan den går sönder, skrattar Robert, men jag kan säga 25-30 år utan problem, men välj en med bra kvalitet, det lönar sig i längden.

Behöver du tips?

Byggbeskrivning och hjälp med att räkna ut materialåtgång hittar du hos Svenskt Trä: www.byggbeskrivningar.se

Märkningar:

NTR-A: Tryckimpregnerat trä för användning vid kontakt med mark och sötvatten.
NTR-AB: Tryckimpregnerat trä för bruk ovan mark, såsom ett trallgolv.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -