Trött på kalla fönster? Vänta inte till sommaren – byt nu!

Med kylan inpå husknuten blir det snabbt uppenbart hur bra isolering vi har vid våra fönster, och är den inte bra känns hela huset snart både kallt och dragigt. För dig som tröttnat på gamla uttjänta fönster kan vi meddela att du inte behöver härda ut fram till sommaren, det går alldeles utmärkt att byta vintertid!

Villalivet har pratat med Christoffer Edefiell från Elitfönster På Plats som hjälper oss att reda ut hur det ligger till.

1
Foto: Elitfönster på plats

Är det ens lönt att fundera på att byta fönster vintertid?

– Absolut, säger Christoffer, det är inga problem. Jag skulle säga att det går minst lika bra att byta på vintern som på sommaren, det kan till och med vara en fördel då luften ofta är torr och har lägre luftfuktighet. Att man inte kan byta fönster på vintern är inget annat än en seglivad myt, man tar ett rum i taget, snabbt och effektivt och det blir inte värre än när du vädrar ut rummet. Kan vi byta fönster i -30 grader i nordligaste Sverige så kan även du.

Hur vet man då när det är dags att byta?

– Det finns flera tydliga tecken på att ett fönster behöver bytas, berättar Christoffer. Det kan vara allt från synliga skador och röta till att du har hög energiförbrukning eller dålig ljudisolering. Att undersöka kvaliteten på sina fönster kanske kan låta svårt för den som inte är van, men oftast går det att få koll på läget genom att helt enkelt titta efter synliga brister. Det kan exempelvis vara sprickor, flagnande färg eller missfärgade partier som kan vara en signal på fukt. En annan sak att hålla under uppsikt är alger och kitt som har släppt, även trasiga beslag kan vara ett tecken på att det är dags att byta till nya friska fönster.

En vanlig anledning till att folk väljer att byta ut sina fönster enligt Christoffer att de märker av en ökad energiförbrukning, men täta fönster påverkar inte bara inomhusklimatet vintertid.

– Gamla fönster med dålig isolering kan både leda till betydande värmeförluster under vintermånaderna och kylförluster under sommaren. Genom att byta till moderna energieffektiva fönster kan du inte bara minska värmeförlusterna, du får också ett behagligare och svalare klimat på sommaren. Där finns också pengar att spara, speciellt för dig som kyler huset på sommaren.

För den som bor i ett område med mycket trafikbuller blir det ofta en stor skillnad att byta fönster. Är placeringen extra utsatt finns det hos de flesta tillverkare även möjlighet att välja till ett glas med extra ljud­reducering.

– Äldre fönster med enkelt glas eller dålig ljudisolering kan vara otillräckliga när det gäller att minska buller och störningar från trafik, grannar eller andra källor. Genom att investera i fönster med ljudisolerande egenskaper kan du skapa en tystare och mer fridfull inomhus­miljö, även om utemiljön är bullrig eller högljudd.

2

Problem med kondens – Inte alltid!

Kondens kan du få på både nya och gamla fönster, om det är ett problem beror helt och håller på var den sitter.

Kondens på insidan beror ofta på att fönstret isolerar dåligt, kondens uppstår när den varma inomhusluften träffar det kalla glaset.

Kondens mellan glasen kan bero på bristfällig tätning mellan karm och innerbåge. Om ett modernt fönster med isolerglaskassett drabbas har förseglingen mellan rutorna punkterats och ädelgasen mellan rutorna troligtvis läckt ut, fönstret har därmed tappat en del av sin isolerförmåga.

Utvändig kondens är faktiskt inget farligt alls utan bara ett bevis på fönstrets goda isoleringsförmåga. Energieffektiva fönster hindrar nämligen rumsvärmen från att stråla ut vilket gör det yttre glaset kallare. Om temperaturen på det yttre glaset är lägre än lufttemperaturen kan det därmed bildas kondens.

Tips!

När du väljer fönster välj ett med lägsta möjliga U-värde, det är bättre både för plånboken och miljön. Är du rädd för kondens kan du hos de flesta leverantörer välja ett glas med kondensskydd.

Energimärkning fönster

U-värde – Anger fönstrets värmeisolering. Ju lägre värde, desto bättre isolerat.

G-värde – Anger hur mycket solvärme som kommer in genom fönstret.

LT-värde – Ett mått på den mängd dagsljus som kommer in genom fönstret.

3

Behöver du bygglov?

Generellt behöver du inte bygglov för att byta fönster, åtminstone inte om du väljer en modell i samma färg och storlek som du hade tidigare.

Planerar du att ändra storlek, placering eller utseende på fönstret behöver du vanligtvis bygglov, men för att vara på den säkra sidan kolla vilka regler som gäller hos dig med ditt lokala byggnadskontor.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -